Dar Kanal Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Çeşitli sebeplerle bel bölgesindeki omurilik kanalının daralmasıyla ve kanalın içinde bulunan sinir liflerinin baskı altında kalarak çeşitli sorunların ortaya çıkmasıdır.

Bu baskı çeşitli ağrı ve şikayete yol açan bir sağlık sorunudur. Bel fıtığı ile benzer belirtiler gösterdiği için bel fıtığı hastalığıyla sıklıkla  karıştırılır. Omurilik kayması, bel fıtığı, dejenerasyon olan bireylerde de yaygın olarak görülür. Tedavi edilmediği taktirde felce neden olabilecek oranda ciddi bir hastalıktır. Bel ağrısı sorunu olan kişilerin mutlaka dar kanal riskini gözönüne almaları gerekmektedir.

Adım atma mesafesinin kısalması, yürürken ancak öne eğilince rahat edilmesi, ayakta durmakla ya da oturmakla ortaya çıkan her iki kalça ve bacaklara vuran ağrılar, dik durmaktan kaçınma  gibi belirtiler Dar Kanal Hastalığına sinyal veriyor olabilir.

Dar Kanal Hastalığı Nedir?
Dar kanal, omurgayı oluşturan omurga kemiklerinin ortasında bulunan omurilik kanalının ön-arka ve sağ-sol çaplarında daralma oluşmasıyla yukarıdan aşağıya geçen omuriliği bazı kesimlerde boğmasıdır. Omurilik kanalının yanlarında her seviyede olmak üzere birer çift sinir kökü kanalı vardır. Dar kanal bazı durumlarda da bu ince kemik kanalllarında daralma göstererek sinir köklerinin içinden geçtiği sırada oluşur.

Dar Kanal Hastalığı Belirtileri
Hareket ettikçe artan ağrı dinlenmeyle ve öne doğru eğilmeyle azalma gösterir. Ağrı, geriye doğru esnemekle artış gösterir. Rahatsızlık sahibi birey, merdiven veya yokuş inerken daha yoğun ağrılar çeker.

Dar Kanal Hastalığı Egzersizleri
Dar kanal şikayeti bulunan bireyler genel itibarıyla fiziksel aktiviteden kaçınırlar. Bu durumla birlikte azalmış fiziksel hareketlilik, esneklik, kuvvet ve kardiyovasküler kondisyonda da düşüş görülür. Dar kanal için önerilen bir fizik tedavi ve egzersiz programı genellikle gergin olan kasları tekrar eskisi gibi esnek hale getirmek için esneme egzersizleriyle başlar. Esnekliğin tekrar sağlanması ve sağlanan formun korunması için doktor hasta bireyden bu egzersizleri sık sık tekrarlamasını isteyebilir. Kondisyonu arttırmak ve sinirlerdeki kan akımını geliştirmek için kondisyon bisikleti, yürüme bandı veya yüzme gibi kardiyo egzersizleri önerilebilir. Egzersizlerle birlikte sinirlerde artacak kan basıncı bazı dar kanal şikayetlerinin azalmasını sağlayabilir. Aynı zamanda sırt, karın ve bacak kaslarının kuvvetini geri kazanmak ve arttırmaya yönelik egzersizler de doktor tarafından önerilebilir.

Dar Kanal Hastalığı Tedavisi
Cerrahi tedavi yalnızca cerrahi olmayan yöntemlerle ağrının dindirilemediği az sayıdaki hasta için önerilir. Aynı zamanda yürüme mesafesi iyice azalmış, bacak kuvvetsizliği ve mesane-bağırsak kontrol problemleri olan bireyler için de cerrahi tedavi yöntemi iyi bir seçenek olabilir.

Dar kanal, kemik kanalının darlığı sonucunda meydana geldiğinden cerrahi operasyonda amaç kemik kanalını açıp sinire yeterli alan sağlamaktır.

Cerrahi operasyon uygulandıktan sonra bacak ağrısına ve daha az olmakla birlikte bel ağrısına iyi gelecektir. Hastaların operasyon sonrasında günlük aktivitelerinin birçoğuna dönmeleri için haftalar içinde müsade verilir. Günlük aktivitelere dönüşü kolaylaştırmak adına ameliyat sonrasında fiziksel rehabilitasyon önerilebilir.

Yorum yapın