Damar Hastalıkları Belirtileri

Ahmet

Damar Hastalıkları Nedir ?
Damar hastalıkları, tıpta ve halk arasında çok sık rastlanılan hastalıkların tümüne verilen isimdir. Damar hastalıkları çok çeşitli olduklarından ötürü damarların bağlı bulunduğu sisteme göre isimlendirilmişlerdir. Vücudumuzun heryerinde bulunan damarların temel görevi, kan akışını sağlamak ve hücreler vasıtasıyla dokulara yada uzuvlara oksijenin iletilmesini sağlamaktır. Bu kadar hayati bir öneme sahip olan damarlarda meydana gelen en ufak bir hastalığın bile belirtileri çok farklı ve hayati olabilmektedir.

Damar hastalıklarının kişilerde oluşum sebepleri, her hastada farklılık gösterebilmektedir. Bunun nedenlerinin en başında kronik hastalıklar gelmektedir. Bunlar; tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kronik kalp hastalıkları yada kronik akciğer hastalıklarıdır. Bu hastalıkların kişilerdeki öyküsünün bir kısmı genetik, diğer kısmı ise tamamen yaşam tarzıyla ilgilidir.

Damarlarda meydana gelen hastalıklar ve tıkanıklıklar, bir çok hayati organı ve uzvu doğrudan etkilemektedir. Damar hastalıkları ani oluştuğu takdirde son derece ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Ölümcül sonuçlar doğurmayan damar hastalıkları da, meydana geldiği kişinin yaşam kalitesini son derece düşürmektedir.

Damar hastalıklarının tedavileri, hastalıkların ciddiyetine ve meydana geldiği bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Fakat tüm hastalıklarda olduğu gibi damar hastalıklarında da tedavi yöntemi yüzde 80 oranla cerrahi yöntemdir. Teknolojinin gelişmesi ve tıbbi aletlerin son derece küçülmesi vasıtasıyla, günümüzde en küçük damarlara bile müdahale edilebilmekte ve hasta normal haline döndürülebilmektedir.

Damar hastalıklarının belirtileri de aynı zamanda çok çeşitlidir. Bu belirtiler, damar hastalıklarının hangi damar türlerinde ve vücudun hangi kısmında ortaya çıktığına göre değişiklik gösterirler. Bu belirtilerden en sık olarak görülenleri ise, kangren, ağrı, aşırı derecede kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve damarların üzerinde meydana gelen, hem el ile hem de göz ile hissedilebilen yaralardır. Bu belirtilerden bazıları tedaviden sonra iyileşmekte, bazıları da kalıcı olarak vücuda yerleşebilmektedir.

Damar Hastalıkları Belirtileri
Damar hastalıklarının belirtileri, hastaların vücudunda meydana geldiği yere ve yoğunluğuna bağlı olarak bir çok işarete dayanmaktadır. Bu yüzden genellikle damar hastalıklarının belirtileri, bir kaç belirti ile birlikte ortaya çıkar.

Damarlarda meydana gelen herhangi bir hastalık sonucunda oluşan belirtiler, genellikle her hastada değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin kalp damarlarında meydana gelen bir tıkanıklık ani olarak kalp krizine yol açabilmektedir. Bir diğer örnekte de, belirli uzuvlarda meydana gelebilecek bir damar tıkanıklığı, kangrene sebep olabilmektedir.

Damar hastalıkları genellikle kronik hastalıkların bir sonucu olarak da görülebilmektedir. Özellikle tansiyon ve şeker hastalıkları, damarlar üzerinde tamiri mümkün olmayan hasarlar bırakmaktadırlar. Bunların belirtileri de başta damar tıkanıklığı olmak üzere bir çok tıbbi durumu barındırmaktadır.

Damar hastalıklarının belirtilerini genelleştirirsek aşağıda yer alan belirtilerden bir veya bir kaçı aynı anda görülebilmektedir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Damarlarda meydana gelen tıkanıklıklar
  • Şiddetli ağrılar
  • Tıkanıklığın oluştuğu bölgede meydana gelen şiddetli kaşıntılar
  • Bilinç kaybı
  • Yoğun baş ağrısı
  • Boyun ve sırtta meydana gelen ağrılar
  • Kalp çarpıntısı
  • İktidarsızlık
  • Geceleri meydana gelen terlemeler
  • Baş ve boyun kısmında sancılanmalar
  • Soluk cilt rengi
  • Nefes darlığı
  • Nabızda meydana gelen düzensiz atım
  • Bölgesel damar tıkanıklıkları sonucu oluşan kangren
  • Gözlerde kararma yada geçici körlük
  • Beyinde meydana gelen damar tıkanıklığı sonucu ortaya çıkan beyin kanaması
  • Eklem yerlerinde şiddetli ağrılar görülmesi
  • Damarların geçtiği yerde oluşan ve kötü bir görünüme yol açan damar çıkıntıları

Gibi belirtiler, meydana gelen damar hastalıklarının çeşidine ve sebebine bağlı olarak görülebilmektedirler. Genellikle çok geniş yelpazede yer alan damar hastalıkları belirtileri, ciddi durumlara sebebiyet verebilmektedirler.

Damar Hastalıkları Çeşitleri
Damar hastalıklarının temelde ortaya çıkma nedenleri basit formludur. Yaşam tarzına ve genetik mirasa göre ortaya çıkabilen damar hastalıkları, kanın akışını sağlayan damarların zarar görmesi sonucu oluşmaktadır. Kanın akışını sağlayarak vücuttaki tüm doku ve uzuvlara oksijen ileten damarlar, herhangi bir sebepten ötürü tıkandığı takdirde damar hastalıkları oluşmaktadır.

Damar tıkanıklıkları ve damar içerisinin bazı sebeplerden ötürü zarar görmesi, kanın damarlar vasıtasıyla taşınmasına engel olur. Bu durumda da dokular ve organlar, yapması gereken görevleri tam anlamıyla yerine getiremezler. Bu durum da uzun vadede büyük zararlara, hatta ölümlere varan sonuçlara neden olur.

Damar hastalıklarının çeşitleri vücutta meydana geldiği yerlere göre sınıflandırılmıştır. Bu damar hastalıklarının çeşitleri şunlardır:

  • Kalp-damar hastalıkları
  • Beyinde meydana gelen damar hastalıkları
  • Ana arter damarlarda meydana gelen hastalıklar
  • Şeker hastalığına bağlı gelişen damar hastalıkları
  • Damar sertliği
  • Tansiyon hastalığına bağlı olarak oluşan damar hastalıkları
  • Genellikle bacaklardaki damarlarda meydana gelen varisler
  • Kalp krizine bağlı olarak oluşan damar tıkanıkları

gibi damar hastalıkları çeşitleri mevcuttur.

Damar Hastalıkları İçin Hangi Bölüme Gitmeli ?
Damar hastalıkları için genellikle dahiliye polikliniğine gidilmesi gerekir.

Damar Hastalıkları Nedenleri
Damar hastalıklarının nedenleri bir çok olguya dayanmaktadır. Bunların en başında yaşam tarzı gelmektedir. Kişinin beslenme tarzı ve hareketsiz bir yaşam tarzı sürmesi, damar hastalıklarına davetiyee çıkarabilmektedir.

Damar hastalıklarının bilinen diğer nedenlerinin başında da başka hastalıklar gelmektedir. Kalp, beyin, akciğer, mide veya karaciğer gibi organlarda meydana gelen herhangi bir hastalık, dolaylı olarak damar hastalıklarına neden olmaktadır. Bu durum klinik olarak çok sık olarak görülmektedir.

Damar Hastalıkları Tedavisi
Meydana gelen damar hastalıklarının yüzde 80’indeki tedavi yöntemi, cerrahi yöntemdir. Ameliyat vasıtasıyla damar içine girilerek, damarda meydana gelen tıkanıklık açılır. Bu sayede kan akışı normale döner. Hasta eski sağlığına kavuşur.

Damarlarda oluşan hastalıkların çok ciddi durumlar seyretmediği vakalarda da ilaçla tedavi yöntemi mevcuttur. Bu ilaçlar kanın yapısını değiştirerek, damarlardan kolay bir şekilde geçmesini sağlamaktadır. Hasta bu sayede sağlığına kavuşabilmektedir.

Yorum yapın