Bacakta Sinir Sıkışması

Ahmet

Sinirler, beyin ile vücuttaki diğer bölümler arasında bağlantıyı sağlayarak besleyici madde transferini ve elektriksel uyarım gibi hayati görevleri üstlenmiştir. Eğer bu mekanizma zayıflarsa besleyici madde akışı azalır ve sinirler elektriksel uyarı yeteneklerini kaybederler.

Bacakta Sinir Sıkışması Nedir? (genel giriş)

Aşırı Kullanım
Sinir sıkışması genellikle kasların aşırı kullanımından kaynaklıdır. Bacakta sinir sıkışmasından yakınanların çoğu bacak kaslarını aşırı ölçülerde kullandıklarının farkında değillerdir. Aktivite sonucunda bacakların uzun süreli kullanımı burada yer alan kas gruplarının eklemlerle birleşmesine neden olabilmektedir. Kişinin ağırlıkla bacak kaslarını kullandığı antrenmanları uzun süre tekrar ettirmesiyle bacağı saran dokulara baskı yapabilir.

İncinme ve yaralanma
bacaklardaki sinir sıkışmalarının bir diğer nedeni ise sakatlanma ve incinmelerdir. Sinirleri saran dokuların zedelenmesi sonucunda bacak sinirlerinde büyük boyutlarda hasar meydana gelebilir. Sinir sıkışması olan bacak için daha önce bir sarsılma geçirilip geçirilmediği iyi düşünülmelidir.

Obezite
Bacakta sinir sıkışmasının nedenlerinden biri bacak kaslarını etkileyen egzersizleri sık aralıklarla tekrarlamak (örneğin koşu) olduğu gibi, tam tersi, hareketsiz yaşam tarzının bir sonucu olan obezitedir. Hareket eksikliği de sinir ezilmesine neden olabilir.

Obezite, sağlıksız beden ve sağlıksız kalbe sahip olunduğu ve bu kalbin gerekli olan kanı vücudun her yerine ulaştırmada yetersiz olduğu anlamına gelir. Fazla kilo ve yeterince formda olmayan kalp, kan dolaşımını sağlıklı düzeye geri getirmek için gerekli olan basit düzeydeki antrenmanların yapılmasına dahi yardımcı olmayabilir ve bu nedenle iyileşme süresi uzmış olur.

Duruş Bozukluğu
Doğru olmayan duruş pozisyonları da bacakta sinir sıkışması nedenleri arasındadır.

Bacakta Sinir Sıkışması Belirtileri

Uyuşma
Bacak kasları uykuya dalma olarak da adlandırılan uyuşukluk hissine kolaylıkla bürünebilir. Bu uyuşukluk hareket etmeyi zorlaştırdığı gibi bacağı ağırlaştırır ve kontrol edilmesini zorlaştırır.

Yayılan Ağrı
Bacaklarda oluşan ağrı sinir sıkışmasının en tipik belirtisidir. Ağrı sinir sıkışması görülen bölgenin dışına da taşabilir, ağrı, dizlerden ayaklara veya kalçalara doğru yayılım gösterebilir.

Yanma Hissi
Bacaklardaki sinir sıkışmasının bir diğer belirtisi de bu bölgede oluşan yanma hissidir. Bacağın içinde, yoğun olarak da ağrı hissedilen bölgede yanma hissi hissedilir.

Kas Çekilmesi
İstemsiz kasılmalar ve kas çekilmeleri bacakta sinir sıkışmasına neden olabilecek bir başka etkendir. Aniden ortaya çıkarlar ve sinirlere ciddi hasarlar verebilirler.

İğnelenme ve Karıncalanma Hissi
Karıncalanma olarak bilinen bu his de bacakta sinir sıkışmasına işaret ediyor olabilir.

Kas Yorgunluğu
Bacakta sinir sıkışmasıyla bölgeye kan ve besleyici madde iletimi azalır ve kaslarda yorgunluk hissi ortaya çıkar. Ayakta durmak hatta oturmak bile ağrı ve yorgunluğa neden olabilir.
Bacaklardaki sinir sıkışması geceleri kendini daha yoğun olarak hissettirebilir. Bölgedeki ağrı ve rahatsızlık kişinin uykuya dalmasını güçleştirebilir ve uykusuzluğa sebep olabilir.

Bacakta Sinir Sıkışması Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Sakatlanmanın ilk anlarından itibaren takip ederek 48 saat içerisinde sinir sıkışması olan bölgeye buz uygulayın. Bir havluya sarılmış olmak üzere buzları, 20 dakikadan kısa süreli olarak 2 saatte bir bölgeye uygulayın.

Ayrıca, ardıç yağı da  sinir sıkışması olan bölgeye, hafif bir şekilde masaj yaparak uygulanabilir.

Bacakta Sinir Sıkışması Tedavisi

Egzersizler
Yoga ve benzeri egzersizler, sinir sıkışması tedavisi için kullanılan tekniklerdendir fakat dikkat edilmesi gereken bir unsur, uzman kişinin önerdiği egzersizleri yine önermiş olduğu yoğunlukta uygulamaktır.
Sinir sıkışıklığı görülen bacak için uygulanabilecek etkili yoga hareketlerinden biri, tek ayak üzerinde yoga pozisyonudur.
Sadece sağ ayağınızı bileklerinizin yakınındaki pürüzsüz yerden tutup arkaya doğru kaldırmaya başlayın. Ardına öne doğru eğilin ve sol elinizi uzatın.
Vücudun ağırlığını uzatılan kol ve dengeleyen ayak üzerinde yoğunlaştırarak ortalayın. Bunun ardından, en fazla 20 saniye bu pozisyonda bekleyin.
Bu hareket her gün tekrarlanmalı ve her setten sonra derin nefes eşliğinde her iki ayak için de tekrarlanmalıdır.

Yorum yapın