Demir Eksikliği Belirtileri

Ahmet

Demir Eksikliği Belirtileri: Demir bir mineral çeşididir. Vücudumuzun da bu demir mineraline oldukça ihtiyacı vardır. Vücudumuzun gerekli olan demir ihtiyacı artar ise ve ya tüketilen besinlerde vücut bu minerali sağlayamazsa demir eksikliği görülür. Demir eksikliği aynı zaman da kansızlık olarak da nitelendirilir. Başlıca belirtileri vardır. Kanla birlikte oksijen taşınmasında etkili kan hücrelerinin üretilmesinde etkilidir. Demir eksikliği yaşanınca kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi de azalacaktır. Bu da kansızlığa neden olacaktır. Kan hücrelerimiz azalırsa vücudumuzda taşınan kanda ki oksijen oranı azalır ve organlara yeteri kadar oksijen taşınamaz. Vücutta ki taşınan oksijen azaldıkça da vücut direnci düşecek ve organlar gerekli kadar işlevlerini yerine getiremeyecektir. Bununla birlikte de zaten demir eksikliği olarak adlandırdığımız hastalık oluşacaktır. Demir eksikliği yaşayan hastalarda ten solukluğu, halsizlik, yorgunluk ve aşırı uyuma isteği gibi belirtiler görülecektir.

Demir Eksikliği Nedir?
Demir eksikliği olarak bilinen ve kansızlık olarak da nitelendirilen bu hastalık vücudun yeterli oksijen alamamasını sağlar. Bu rahatsızlık asıl olarak demirin yiyeceklerden alınamamasından ya da bağırsaklarda oluşan emilimlerin yeterli kadar olmamasına bağlı olarak hemoglobin yapılarında azalmaya bağlı oluşacaktır. Demir eksikliği bir çeşit kansızlık türü olarak da bilinir. Demir eksikliği yaşayan hastalar yorgun bir bünyeye sahiptir ve nefes alıp verirken zorlanma yaşarlar.

Demir eksikliği olan hastalar belirtilerin dışında sağlık kuruluşlarında yaptıracakları bir kan testi ile de öğrenebilirler. Yapılan kan testinde kan değerlerine bakılarak bu sorun kolaylıkla bir uzman tarafından anlaşılır. Demir eksikliğinin tedavisi mümkündür ve oldukça kolaydır. Vücut hemoglobin üretebilmek için demire ihtiyaç duyar. Hemoglobin vücudumuzda kana kırmızı renk veren ve kırmızı kan hücrelerinin içerisinde ki oksijenin organlara ulaşımını sağlayan bağlantının adıdır.

Vücut çok kan kaybediyor ve bunun devamında az demir takviyesi alıyorsa demir eksikliği sorunu yaşamanız olasıdır. Demir eksikliği birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kan kaybı bunlardan bir tanesidir. Kan hücresinde demir yer alır. Eğer vücut yoğun bir kan kaybı yaşar ise demir de kaybetmiştir. Kadınlar özellikle adet dönemlerinde demir takviyesi almalıdır. Kişilerin yanlış uyguladıkları diyetlerde demir eksikliği sorununu oluşturur.

Vücut yetersiz yediği besinlerden demir takviyesi alamayacaktır. Kişi düzenli şekilde et, yumurta, yeşil bitkiler ve demir içerikli besinler tüketmez ise demir eksikliği kaçınılmazdır. Bebeklik döneminde ve gelişme çağında demir gibi mineraller oldukça etkili ve önemlidir. Bazı kişilerde de tüketilen demir bağırsaklarda yeterli bir emilim sağlayamazlar. Bağırsaklarda bir bozukluk nedeni ile bu sorunu yaşıyorsunuzdur. Hamile kadınlarda da demir eksikliği görülür. Çünkü cenin demir ihtiyacı duyar ve annenin vücudunun daha sık demir alması gerekir.

Demir Eksikliği Belirtileri
Demir eksikliği bazı kişilerde belirti göstermeyebilir. Bu sorunun asıl tespiti yapılacak bir kan testi ile kesinleşir. Demir eksikliği sorunu ilerlemiş ise bireyin bedeni halsiz düşmüş olacaktır ve yorgunluk kendini gösterecektir. Ten renginde bir solukluk, iştahsızlık ve kabızlık görülecektir. Bunların dışında fiziksel bir aktivite ya da spor tarzında bir hareketlilik halinde çarpıntı ile karşılaşabilirsiniz. Nefes alıp verirken daralma, çabuk yorulmada diğer belirtilerdendir. Bu belirtiler en belirgin demir eksikliği belirtisidir. Bunun dışında kişinin sık sık başı döner. Ağız kenarları ve dudakları çatlar, tırnaklarda beyaz tekeler oluşur, dil kızarır ve çatlar, yutkunurken zorlanma ve ağrı hissi oluşur.

Demir eksikliği bebeklerde yürüme, oturma ve konuşmada gecikmeye neden olacaktır. Bebeklik ve çocukluk döneminde yaşanan demir eksikliği davranış bozukluğu ve zeka geriliği yaşanmasını tetikleyecektir. Demir eksikliği bağışıklık sistemini zayıflatarak kolay hastalanmanın da yolunu açacaktır. Demir eksikliği ilk etapta pek fark edilemez. Kansızlık oluşmaya başladığı zaman fark edilmesi daha çabuk olur. Bebeklerde demir eksikliği yaşanıyorsa, iştahsız, huzursuz, keyifsiz, halsiz ve hareketlerinde azalma oluşur. Uyku düzeni bozulur. Çocuklarda ki demir eksikliği ve kansızlık problemi de bebeklere ve yetişkinlere benzerlik gösterir. Halsizlik, çabuk yorulma, iştah azlığı, huzursuzluk, nefes alıp vermede zorlanma ve nefes darlığı görülür. Demir eksikliği çocuğun fiziksel gelişimini etkileyeceği gibi bilişsel olarak gerileteceği gibi psikolojik olarak da olumsuz etki oluşturacaktır.

Demir Eksikliği Ne Yemeli?
Demir eksikliği yaşayan bireyler demir bakımından zengin besinler tüketerek demir takviyesi yapabilirler. Bu besinlerden kırmızı et ve hayvansal besinler tüketmek oldukça önemlidir. Kırmızı et tüketemediğiniz durumlarda mutlaka tavuk ya da hindi et, deniz mahsulleri muhakkak tüketiniz. Bunun dışında yeşil yapraklı sebze tüketimine de dikkat ediniz. Fasulye, ıspanak, brokoli, biber, üzüm, kayısı tarzında kuru meyveler, tahıl, bezelye tüketmek demir alımınızda etkili olacaktır.

C vitamini içeren besinlerin tüketimi de yarar sağlayacaktır. C vitamini vücutta ki demir emilimimi destekleyecektir. C vitamini bakımından zengin besinler, brokoli, greyfurt, kivi, yeşil yapraklı sebzeler, kavun, portakal, mandalina, çilek ve domatestir.  Bebeklik döneminde demir eksikliği yaşanıyorsa bir yaşına kadar anne sütü ya da demir bakımından zengin besinler verilmelidir. İnek sütü bebeklere demir takviyesi sağlamakta yeterli değildir. Zaten 1 yaş altıda ki bebeklere inek sütü önerilmemektedir. Bebeklerinize demir bakımından zenginleştirilmiş içerikte ki tahıllardan mama yapabilirsiniz. Et türü gıdaları püre haline getirerek verebilirsiniz.

Demir Eksikliği Nasıl Giderilir?
Demir eksikliği yaşayan bireyler demir takviyesi sağlayan ilaçların dışında tükettikleri besinlerle de yeterli miktarda demir ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Et, balık, tavuk gibi gıdalar demir için oldukça zengindir. Gebelik döneminde demir tüketimine ihtiyaç vardır. Yeterli miktarda demir içerikli besin tüketseniz de yine bu sorunu yaşayabilirsiniz. Çünkü mide asidinden kaynaklı demir emilimi engellenmektedir. Bebekler normal dönemde doğmuşlarsa anne karnında 4 – 6 aya kadar yetebilecek olan demiri depolamış olacaklardır. Erken doğmuş bebeklerde ise demir eksikliği sorunu görülmesi mümkündür. Erken doğdukları için yeterli demir depolayamamışlardır.

Bebeklikten itibaren belli bir yaşa kadar çocuklarınızı doktorunuza kontrol ettirmekte yarar vardır. Çünkü bu dönem gelişme çağıdır ve çocuğunuzun demir eksikliği gibi mineralleri, vitamin ve protein eksiklikleri kontrol edilerek gerekli önemler alınmalıdır. Fazla miktarda inek sütü tüketen çocuklar demir eksikliği problemi yaşamaktadır. Süt çok fazla demir bulundurmamaktadır. Sütü fazla kullanılması demir emilimini engeller.

Demir Eksikliği Nelere Yol Açar?
Demir, vücudumuz da bulunan kırmızı kan hücreleri ile oksijen taşır. Bu oksijen organlara taşınarak sağlıklı çalışmaları sağlanır. Eğer ki demir oranında azalma yaşanırsa bu oksijen oranını azaltarak organlara oksijen taşınmasını da etkilemiş olacaktır. Bu sayede de organlar yeteri performansı gösteremeyeceklerdir. Demir eksikliği tedavisi kolaydır. Besinlerle ve takviye ilaçlarla bu problem ortadan kalkar. Fakat tedavi edilmez ve fark edilmez ise büyük sorunlar yaratabilir. Demir eksikliği kalp sorunları yaşamamızı sağlayabilir. Gebelikte düşük yapma riskini artırır. Gelişme döneminde çocukların gelişimini olumsuz etkiler.

Demir Eksikliği İlaçları İsimleri Nelerdir?
Piyasa da çok fazla demir eksikliği ilaçları bulunmalıdır. Fakat rastgele demir eksikliği ilacı kullanmamalısınız. Eğer ki demir eksikliği sorunu yaşıyorsanız bir sağlık kurumuna gidiniz. Gerekli testlerden sonra gerekli ilacı doktorunuz size önerecektir. Genelde demir şurubu önerilmektedir.

Demir Eksikliği İlaçları Kilo Yapar mı?
Demir eksikliği yaşayan hastaların tedavileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Çünkü ilaçlar bünyeden bünyeye farklılık gösterecek ve farklı etkiyi yaratacaktır. Demir eksikliği yaşayan kişiler iştahsızlık yaşadığı için bu dönemde kilo vereceklerdir. Demir takviyesi almaları ile birlikte iştahlarını yerine geleceği için kilo alabilirler.

Demir Eksikliği İbrahim Saraçoğlu Yorumları
İbrahim Saraçoğlu kereviz kürünün demir eksikliğine iyi geldiğini söylemektedir. 1 litre kaynamış su içerisine dilimlenmiş kerevizi atınız. Kısık ateşte bir süre kaynatınız. Üzerine 200 gram kadar ıspanak ekleyiniz. Hazırladığınız karışımı soğuması için bir kenara koyunuz ve soğuduktan sonra açken tüketiniz.

Demir Eksikliği Zararları
Demir eksikliği hastaların kalp rahatsızlığı yaşamalarına neden olmaktadır. Vücuda yeteri kadar oksijen gitmediği için organlar oksijensiz kalır. Kalp yetersiz oksijen aldığı için yeterli kan pompalaması yapamayacaktır. Bu nedenle çeşitli kalp sorunları yaşanmasını sağlar. Gebelik döneminde de annenin demir ihtiyacı artacaktır. Eğer annede demir eksikliği giderilmez ise bebeklerde gelişim sorunu ve zekâ geriliği yaşanabileceği gibi düşük tehlikesi de vardır.

Yorum yapın