Ciğer Üşütmesi Belirtileri

Ahmet

Ciğer Üşütmesi Nedir ?
Vücudumuzun en hayati kısımlarımızdan biri olan akciğerlerimiz, soğuk yada rüzgar nedeniyle bir takım bakterilere veya virüslere maruz kalabilirler. Bu durum halk arasında ve tıp dilinde, ciğer üşütmesi olarak adlandırılır. Ciğerler, yapıları gereği ufak tüylerle kaplıdır. Üşütme yada herhangi bir enfeksiyon durumunda bu tüylerin arası iltihaplanarak akciğerlerin görevini tam anlamıyla yapamamasına neden olur. Bunun sonucunda, hastada derin ve hırıltılı öksürükler meydana gelir.

Ciğer üşütmesinin en büyük belirtilerinden bir diğeri de, derin ve ağır sırt ağrılarıdır. Kişi derin nefes almakta zorluk çekebilir ve derin nefes alma esnasında sırttan enseye kadar uzanan bir çeşit ağrı yada sızlama hissedilebilir. Fakat nefesle ilgisi olmayan ağrıların da görüldüğü durumlar mevcuttur. Bu tarz durumlarda hasta genellikle akciğerlerini üşüttüğünün farkında değildir ve bu yüzden de teşhis süresi uzayabilmektedir.

Ciğer Üşütmesi Belirtileri
Ciğer üşütmelerinde meydana gelen bir takım belirtileri mevcuttur. Bu belirtilerden en belirgin olanları şu şekildedir;

  • Ciğerlerden gelen hırıltılı ses
  • Derin ve geçmek bilmeyen öksürük atakları
  • Ateş
  • Bazı durumlarda mide bulantısı ve kusma
  • Nedeni anlaşılamayan iştah ve kilo kaybı
  • Denge kaybı
  • Solunumda güçlük
  • Derin nefesle birlikte ortaya çıkan sırt ağrıları
  • Göğüs kısmında hissedilen ağrılar
  • Geceleri görülen terleme ve titreme
  • Nefes darlığı
  • Aşırı öksürük sonucu kanlı tükürük gelmesi

gibi durumlar genellikle ciğer üşütmesine işaret etmektedirler. Bu belirtilerden bir veya bir kaçının aynı anda görülmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
Ciğer üşütmesinin bir çok belirtisi, diğer hastalıklarla ortak özellikler barındırmaktadır. Bu sebepten ötürü, ciğer üşütmesi yaşayan kişilerin teşhis ve tedavi süresi gecikebilmektedir. Fakat ciğer üşütmelerinde en çok ve yaygın olarak görülen, diğer belirtilerden ayıran bir durum söz konusudur. Bu belirti de solunum ile birlikte ortaya sırt ağrısıdır. Bu sırt ağrısı, genellikle batar şeklinde olabilmektedir. Sırtın orta kısmından başlayarak üst taraflara ve boyun kısmına doğru seyreden bir ağrı çeşidi olan bu sırt ağrısı, genellikle tüm ciğer üşütmesi durumlarında görülmektedir. Ciğer üşütmesinden müzdarip olan kişilerde sırt ağrısının görülme sebebi de, akciğer yapısının sırt kısmına olan yakınlığından kaynaklanmaktadır. Akciğerlerin üzerinde yer alan dokular, üşütme ile birlikte iltihaplanarak şişerler. Bu durumun sonucunda da derin ve geçmek bilmeyen sırt ağrıları meydana gelir. Bu sırt ağrıları bazen baş ağrısı ile birlikte de ortaya çıkabilmektedirler.

Ciğer Üşütmesi Sırt Ağrısı Nasıl Geçer ?
Sırt ağrılarının tam olarak ortadan kaldırılması için, ilk olarak akciğerlerde meydana gelen enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Akciğerlerde meydana gelen enfeksiyon iyileştiği takdirde dokularda meydana gelen şişlikler de ortadan kalkar. Bu durumun sonucunda da, sırt ağrıları ortadan kalkmaktadır.

Ciğer üşütmesi sonucu ortaya çıkan sırt ağrılarının tam olarak geçmesi için düzenli egzersiz yapılması, sırt kaslarının kuvvetlendirilmesi ve düzenli olarak ağırlık egzersizleri yapılması gerekebilmektedir.

Ciğer Üşütmesi İçin Antibiyotik Kullanımı
Ciğer üşütmesi için antibiyotik kullanmak, yeni gelişen teknolojiler sayesinde çok daha fazla mümkün olabilmektedir. Akciğerler, üşütüldüğü takdirde virüs yada bakteriler tarafından enfeksiyona maruz kalabilmektedir. Bu virüs yada hastalık formları, yeni üretilen antibiyotik çeşitleri sayesinde vücuttan atılmaktadır.

Antibiyotikler düzenli olarak alındıkları takdirde, ilk 3 veya 5 gün içerisinde hastada görülen ateşi normale döndürürler. Daha sonra ise hastanın solunumu normale döner. Ciğer üşütmesinden kaynaklanan halsizliğin de tam anlamıyla ortadan kaldırılması, antibiyotik kullanımına takriben 1.5 hafta sonra gerçekleşebilmektedir.

Antibiyotik tedavisinin ardından, ciğer üşütmesinde en çok görülen sırt ağrıları da 2 hafta içerisinde tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.

Ciğer Üşütmesi Nedenleri
Ciğer üşütmesinin bir çok nedeni mevcuttur. Bu hastalığa yol açan bir çok etmen olduğu kadar, bu duruma neden olan bazı hastalıklar da mevcuttur. Özellikle akciğerlerde meydana gelen kronik hastalıklar, ciğer üşütmesine yol açabilmektedirler.+

Ciğer üşütmesine neden olan başlıca durumlar aşağıda yer almaktadır:

  • Aşırı derecede sigara kullanımı : Sigara herkesin bildiği gibi akciğerlerimizin baş düşmanı olan zararlı bir maddedir. Aşırı derecede veya sıklıkla tüketimi sonucunda ciğerlerde tahribat ve etkiye sebep olur. Bu durumun sonucunda zayıf düşen akciğerler, dışarıdan gelebilecek her türlü virüs yada bakteriye karşı savunmasız bir duruma düşebilmektedirler.
  • Akciğer kanseri : Akciğer kanserinden müzdarip olan kişilerin de akciğerleri, hassas bir durumda olduklarından mütevellit kolaylıkla iltihap üretebilmektedirler.
  • Astım : Araştırmalara göre, astım hastalığından müzdarip olan kişilerde akciğer üşütmesinin görülmesi çok daha fazladır.
  • Akciğer zarı iltihabı : Akciğer zarında herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen iltihap, dolaylı olarak akciğer üşütmesine sebep olabilmektedir.
  • Plevral Efüzyon : Bu durum, akciğer zarının arasındaki tüylerde herhangi bir sebepten ötürü oluşan iltihaplanmadır. Bu durum da dolaylı olarak akciğer üşütmesine sebep olabilmektedir
  • Zayıflık
  • Yaşa bağlı olarak zayıflayan bağışıklık sistemi
  • Genetik faktörler ve aile hikayesinde yer alan akciğer hastalıkları
  • Şeker hastalığı olanlar
  • Tansiyon yada kronik akciğer hastalığı bulunanlar

Ciğer Üşütmesi Tedavisi
Akciğer üşütmesinin bilinen bir çok tedavisi mevcuttur. Bu tedavi yöntemlerinin başında ilaç tedavisi yer almaktadır. Bu ilaç tedavisi genellikle antibiyotikler vasıtasıyla yapılır. Antibiyotik tedavisinde amaçlanan temel mantık, akciğerlerde meydana gelen iltihabın, vücuttan uzaklaştırılmasıdır.

İlaç tedavisinin yanında uygulanan diyet ve kişisel bakım yöntemleri de, akciğer üşütmesi tedavisinde yer alan uygulamalardandır.

Yorum yapın