Ciğerlerin Su Toplaması Belirtileri

Ahmet

Ciğerlerin Su Toplaması Nedir ?
Tıp dilinde “Plörezi” olarak bilinen, akciğerlerin üzerinde bulunan ve dış yüzeyini örten zarda meydana gelen su birikmesi durumuna, ciğerlerin su toplaması denir. Ciğerler su topladıkları takdirde bir çok sağlık sorunuyla beraber, ölüm riskini de beraberinde getirirler.

Yapılan klinik araştırmaların çoğunda, ciğerlerdeki su toplanması durumlarının, bir hastalık sonucu oluştuğu gözlemlenmiştir. Bu hastalıklar özellikle akciğerle ilgili, üşütmeye veya başka bir tıbbi duruma bağlı olarak oluştuğu bilinen hastalıklar olabilmektedirler.

Akciğerlerin dış yüzeyini saran zarda meydana gelen bu durum, ilk başlarda kuru öksürük ile kendini belli edebilir. Daha sonra gelişen yüksek ateş, aşırı terleme veya sebebi olmayan kilo kayıpları gibi belirtiler, genellikle ciğerlerde meydana gelen su toplanmasına karşı ciddi olgulardır.

Ciğerlerin su toplaması tıbbi durumu, tedavi edilmediği takdirde kişide ciğer sönmesine kadar giden ölümcül durumlara sebep olmaktadır. Fakat her hastalıkta olduğu gibi, ciğerlerin su toplaması durumunda da teşhisin yeri hayati bir önem taşımaktadır. Ciğerlerin su toplayan hastalar, genellikle cerrahi yöntemle tedavi edilmektedirler. Ameliyat vasıtasıyla akciğerlerin üzerinde oluşmuş olan su tabakası ve irin, drenaj yöntemiyle vücuttan atılır. Bazı durumlarda hastaya ameliyattan önce antibiyotik ve ödem atıcı ilaçlar da verilebilmektedir.

Ciğerlerin Su Toplaması Belirtileri
Akciğerlerde su birikmesinin başlıca belirtisi, ilk başlarda ortaya çıkan kuru öksürüktür. Çoğu hasta kuru öksürükten şüphelenmediği için de, bu durumun teşhis edilmesi biraz gecikebilmektedir. İlerleyen evrelerde, kuru öksürükle birlikte gelişen başka belirtiler aşağıda yer almaktadır:

  • Kuru öksürüğü takriben solunumda güçlük ve solunum esnasında göğüs kafesinde veya akciğerlerde batar hissedilmesi. Bu durum ilerleyen seviyelerde çekilmez bir hal alabilmektedir. Akciğerlerin üzerindeki zarda biriken suyun miktarı ile orantılı olarak artan bu durum, ciddi durumlarda solunum durmasına varan kompilikasyonlar ortaya koyabilmektedir.
  • Yüksek ateş
  • Aşırı derecede terleme
  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • İştahsızlık
  • Sebebi anlaşılamayan kilo kaybı

Gibi durumlar, akciğerlerde toplanan suyun sonucunda hastada görülebilmektedir. Çoğu zaman bu belirtiler, herhangi bir hayati duruma yol açmadıklarından ötürü hastalar tarafından önemsenmemektedir. Fakat bu belirtilerden bir veya birkaçı aynı anda mevcut ise, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmekte ve tıbbi görüntüleme teknikleri sayesinde akciğer görüntülemesi yapılmalıdır.

Ciğerlerin Su Toplaması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Ciğerlerde biriken su, akciğerlerin üzerinde yer alan ve onu tamamen kaplayan zarda birikmektedir. Akciğerlerin ve vücudun eski haline dönebilmesi için, bu su ve irin karışımı sıvının vücuttan atılması gerekmektedir. Bu vücuttan atılma işlemi çoğunlukla cerrahi yöntemlerle ve ödem atıcı ilaçlarla olabilmektedir. Bu tedavi yöntemlerine ek olarak, ödem ve su atıcı özelliği olan bitkiler kullanılarak da ciğerlerde biriken bu sıvı vücuttan uzaklaştırılabilmektedir.

Ciğerlerin su toplaması durumunda, biriken suyun vücuttan atılması  için kullanılan bir takım bitkiler ve bitkisel kürler mevcuttur. Bitkisel ürünler üzerine uzman olarak bilinen meşhur Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun tavsiye ettiği bir kür olan keçiboynuzu kürü, akciğerlerde biriken sıvıyı kolaylıkla vücuttan atmaktadır. Soğuk pres olarak üretilen doğal keçiboynuzu pekmezi, bir tatlı kaşığı miktarınca sabah,öğlen ve akşam olarak 15 gün boyunca tüketilir. Bu kür, 15 günden sonra sadece öğlen ve akşam alınarak uygulanır. Vücutta biriken sıvının miktarına bağlı olarak değişen uygulama süresi, 1 ay sonunda tıbbi görüntüleme teknikleri vasıtasıyla ortaya çıkmaktadır.

Ciğerlerin Su Toplaması Tedavisi Ne Kadar Sürer ?
Ciğerlerde toplanan suyun tedavisi ve vücuttan atılması, biriken su miktarına göre değişmektedir. Genellikle akciğerlerde su toplaması hastalığı, hastanın herhangi bir hastalığı bulunmuyorsa, diüretik diye bilinen, ödem atıcı ilaçlarla tedavi edilir. Hasta, bu tür ilaçları 3-6 ay arasında değişen sürelerde düzenli olarak alır. Bu tedavinin sonunda ise biriken su, vücuttan atılmış olur.

Fakat hastanın, şeker hastalığı yada tansiyon hastalığı gibi kalıtsal ve kronik hastalıkları mevcutsa, bu hastalığın tedavisinde diüretik ilaçlar kullanılamamaktadır. Bunun sebebi ise, bu ödem atıcı ilaçların, ödem ile birlikte vücuttan bir çok minerali ve vitamini atmasıdır. Şeker veya tansiyondan müzdarip hastalar bu durum hayati riskler barındırabilmektedir. Bu yüzden, bu tarz hastalarda genellikle cerrahi yöntem uygulanabilmektedir. Cerrahi yöntem yani ameliyat, ciğerlerde toplanan suyun miktarına göre değişen bir uzunluğa sahiptir. Eğer hasta ileri seviyede bir durumda ise, ameliyat 4-6 saat arası sürmektedir. Hasta ameliyattan çıktığı zaman, en geç 1 hafta içerisinde iyileşerek, eski durumuna geri dönebilmektedir.

Ciğerlerin Su Toplaması Tedavisi
Ciğerlerin su toplamasının bilinen bir çok tedavisi mevcuttur. Bunların en başında, diüretik olarak bilinen ilaç türlerinin düzenli bir şekilde alınması gelir. Diüretik ilaçlar, ciğerlerde toplanan suyun vücuttan atılmasını sağlamaktadırlar. Fakat ciğerlerinde su toplaması yaşayan hastaların, şeker hastalığından yada tansiyon hastalığından müzdarip olması durumunda diüretik yada ödem atıcı ilaçları kullanması uygun değildir. Bu durumda cerrahi yöntem uygulanmaktadır.

 

Cerrahi yöntem ise drenaj esasına dayanmaktadır. Ciğerlerin üzerindeki zarda biriken irin ve su, drenaj yöntemiyle vücuttan çekilmektedir. Bu sayede akciğer zarı eski haline dönebilmektedir.

Yorum yapın