Beyin Yorgunluğu Belirtileri

Ahmet

Beyin Yorgunluğu Nedir ?
Beyin yorgunluğu, kişilerde dönemsel olarak ortaya çıkan ve kişiyi hem ruhen hem de fiziken doğrudan etkileyen tıbbi bir olumsuzluktur. Beyin yorgunluğunun kesin teşhis edilemeyen bir çok sebebi mevcuttur. Bu sebepler, kişinin yaşam tarzına, iş hayatına yada aile hayatına göre değişmektedir. Genellikle uzun süreli zihinsel işlem gerektiren aktiviteler sonunda ortaya çıkmaktadır.

Zihinsel aktiviteler vasıtasıyla beyinde meydana gelen yorgunluk, çoğunlukla beynin harcadığı enerjiyi katlamaktadır. Üstelik, aslına uygun bir şekilde dinlenme ve terapi yapılmadığı takdirde de bu enerji beyinde birikmektedir. Bu birikim günden güne arttığı takdirde de beyin yorgunluğu kişide gözlemlenmektedir.

Beyin yorgunluğunun önüne tam olarak geçilememektedir. Onun yerine, beyinde biriken enerjiyi boşaltmak üzere aktivitelerde bulunmak ve beyne destek veren gıdalar tüketmek, bir nebze de olsa beyin yorgunluğunu engelleyebilmektedir.

Beyin yorgunluğunun bilinen en büyük belirtileri arasında, her insanın dönem dönem yaşadığı ve sebebini bir türlü anlayamadığı durumlar mevcuttur. Bu durumların başında; sebebi anlaşılamayan yorgunluk, kendini tükenmiş hissetme, ezber hafızasının işlev görmemesi, konsantrasyon sağlamakta güçlük, tahammülsüzlük, çabuk sinirlenme yada yorgun uyanma gibi durumlar gelmektedir. Bu durumlar başka tıbbi durumların da bir sonucu olabildikleri gibi, genellikle beyin yorgunluğunun ana belirtileridirler.

Beyin Yorgunluğu Belirtileri
Beyin yorgunluğu bir çok durumun sonucunda ortaya çıkan tıbbi bir durum olduğundan ötürü, görülebilecek bir çok belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerin en başında, odaklanma problemleri, ezber ve hafıza gerektiren işlerde zorluk, uzun süreli baş ağrıları ve sızlamaları, beyinde ağırlık hissedilmesi, sabahların yorgun olarak uyanmak, okuma ve anlamada güçlükler, beyin aktivitelerini meydana getirmede zorluklar ve uykusuzluk gibi belirtiler gelmektedir.

Bu belirtileri genellikle bir veya bir kaçı aynı anda görülmek üzere ortaya çıkarlar. Kişi yaşadığı olayların gölgesinde strese girmiştir. Stres ise beyindeki negatif düşüncelerin ve negatif etkilerin artmasına doğrudan sebep olan bir etmendir. Zaten beyin yorgunluğunun sebepleri araştırıldığı zaman, bilim insanlarının ulaşmış olduğu sonuçlardan birisi de, aşırı stresli ve sinirli hayat yaşayan kişilerin hafıza ve beyin ile ilgili problemlerle karşı karşıya kaldığı görülmüştür.

Beyin Yorgunluğu Testi Nasıl Yapılır ?
Beyin, vücudumuzdaki her organ gibi kendisi de elektrikle çalışmaktadır. Bu elektriklerin aşırı oranda aktif hale gelmesine bağlı olarak meydana gelen beyin yorgunluğu, EMG testi denilen teşhis yöntemi ile ortaya çıkarılabilmektedir.

EMG testi, beyindeki elektrik dalgalarının yoğunluğunu, sıklığını ve birikimini kolaylıkla ortaya koyabilen bir testtir. Bir çok uzman doktor EMG testi vasıtasıyla, beynin ne seviyede olduğunu görebilmektedir. EMG testi, beynin üzerine yerleştirilen bir çok sayıda elektrot vasıtasıyla gerçekleştirilir. Eş zamanlı olarak beyin dalgalarının ve beyindeki elektriksel sinyallerin dağılımını izlemeye olanak tanıyan EMG testi, en sık kullanılan teşhis yöntemlerinden birisidir.

Beyin Yorgunluğu İçin Vitaminler
Beyin yorgunluğunun bilinen belli başlı bir tıbbi tedavisi mevcut değildir. Fakat bu durum, beyin yorgunluğunu tedavisi olmayan bir hastalık yapmamaktadır. Beyin yorgunluğunun önüne geçebilmek ve ortaya çıkan belirtileri bir nebze olsun ortadan kaldırmak için tüketilmesi gereken gıdalar, bitkisel ürünler ve vitaminler mevcuttur.

Vitaminler, içerdikleri bir takım aminoasitler ve vücuda faydalı maddeler sayesinde beyinde onarım mekanizmasının çalışmasında büyük rol oynamaktadırlar. Bu bilinen vitaminlerin en başında B12 vitamini, B vitamini, D vitamini ve E vitamini gelmektedir. Bu vitaminlerin bulunduğu başlıca besin kaynakları; baklagiller, kırmızı ve beyaz et, balık, kuruyemişler, yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerdir.

Çoğu tıbbi uzman ve eczacı tarafından da önerilmekte olan vitamin hapları, kapsülleri yada şurupları mevcuttur. Bu ürünlere her ne kadar önyargılı da yaklaşılsa bazı durumda kullanılmaları şarttır. Bu durumların en başında beyin yorgunluğu, kansızlık yada demir eksikliği gibi durumlar gelmektedir. Uzman doktorlar tarafından yapılan kan testi, hangi vitaminlerin ve aminoasitlerin vücutta eksik olduğunu tespit etmeye yaramaktadır. Bu sayede hasta, hangi ürünleri kullanması gerektiğini öğrenebilmektedir.

Beyin Yorgunluğuna Ne İyi Gelir ?
Her hastalıkta olduğu gibi, beyin yorgunluğunda da birinci derece tedavi yöntemi, beslenmedir. Kişi, beyne takviye olması açısından bir takım vitaminler ve aminoasitler almalıdır. Bu besinler hem doğal yollardan tedarik edilmeli, hem de yoğun olarak mevcut olan tıbbi ürünler vasıtasıyla alınmalıdır.

Beyin yorgunluğunda yer alan tedavi yöntemlerinin bir diğer çeşidi de, beslenme ile birlikte düzenli spor veya fitness’dır. Düzenli spor yada fitness yapan kişilerin vücudundaki stres otomatik olarak azalmaktadır. Bu durumda beyin fonksiyonlarının düzelmesi anlamına gelmektedir. Bir çok uzman doktor tarafından ispatlanan sporun stresi azalması durumu, beyin yorgunluğuna en iyi gelen şeylerin başında yer almaktadır.

Beyin yorgunluğu için önerilen ve tavsiye edilen bir başka tedavi çeşidi de, zihinsel aktivitelerdir. Zihinsel aktiviler, düzenli olarak uygulandığı takdirde, beyindeki onarım mekanizmalarını harekete geçirmektedir. Bu durum da doğrudan zihinsel ve beyin yorgunluğunun önüne geçmektedir. Sudoku çözmek, matematik çalışmak, bulmaca çözmek, bir metin yada matematiksel ifade ezberlemeye çalışmak gibi zihinsel aktiviteler, beyin yorgunluğunun önüne geçmede ve tedavisinde önerilen aktivitelerdendir.

Beyin Yorgunluğu İçin Hangi Doktora Gidilir ?
Beyin yorgunluğu için başvurulması gereken yer, Nöroloji polikliniğidir. Fakat beyin yorgunluğu genellikle yaşam şartlarına ve stres’e dayalı olarak ortaya çıktığından dolayı, genellikle başvurulması gereken yer psikiyatri polikliniğidir.

Yorum yapın