Brusella Belirtileri

Ahmet

Brusella adı verilen bakteriler tarafından oluşturulan ve genlikle büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etleri ve süt ürünlerinin tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Brusella bakterileri hayvan vücudunda oluşum gösterse de insanların, hayvan ürünleri tüketmesi gibi çeşitli yollardan insanlara da bulaşması söz konusudur. Brusella hastalığının en çok karşılaşılan belirtilerde, şiddetli kas ve eklem ağrılarının duyulması ve bunun yanında vücutta ki ısının normalin üzerine çıkması ve bu duruma titremenin olması gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Günümüz toplumunda Malta Humması ya da Mal hastalığı gibi çeşitli isimlerle de bilinmektedir. Hastalık genlikle genç yaşlı, kadın ya da erkek fark etmeden her yaşça ki her cinsiyette ki insana bulaşabilmektedir. Yalnız yapılmış olan araştırmalar sonucunda ise 15 yaş ve 35 yaş arasında bu hastalığa daha çok rastlandığı görülmektedir. Hayvanlar ile iç içe olan hayvancılık ile uğraşan kimselerde, veteriner hekimlerde, mezbahalarda görev yapan kişilerde ve et ve et ürünlerini üretmek üzere sanayi kuruluşlarında görev yapan kimselerde olan bireyler bu hastalığa daha çabuk yakalanabilir.

Brusella nedir? (genel giriş)
Brusella, hastalığın isminden de anlaşılacağı gibi Brusella isimli bakteriler tarafından oluşturulmaktadır. Aslına bakılacak olur ise Brusella bakterileri domuz, koyun, köpek, inek ve deve gibi memeli hayvanlarda barınan bir hastalık türüdür. İnsanların Brusella taşıyıcısı olan hayvanlar ile temas etmesi halinde, bu taşıyıcı hayvanların irinleri ile temas etmesi durumunda ya da bu ürünleri tüketmesi ile Brusella olabilir. Brusella hastalığı çoğunlukla soğuk algınlığı problemleri ile benzeşmektedir. Brusella dünya da her yıl 500 bin kadar kişi de bu bakteriyel hastalık görülmektedir. İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Afrika gibi ülkelerde görülme olasılığı Avrupa ya da Amerika’ya göre daha fazla olmaktadır. Ulusal hayvan aşılama programları bulunmaktadır. Bu programların düzenli yürütüldüğü ülkelerde bu hastalığın görülmesi daha azdır. Hipokrat 2000 sene öncesinde bu bakteriyel hastalıktan söz etmiştir. 1887 yılında da İngiliz doktor Malta adasında bir salgını inceleyerek, bu hastalığa Malta ateşi adını koymuştur. Ancak ta ki 20 yüzyıl başlarında Amerika bu hastalığı tanımlayarak ismini Brusella olarak belirlemiştir. 1969 yılında da biyolojik silah olarak kullandığı da bilinmektedir.

Brusella belirtileri
Brusella hastalığında ateş, terleme, eklem ağrısı, güçsüz düşmüşlük, baş ağrısı, depresyon, karın ve mide ağrısı gibi çok net belirtileri bulunur. Akciğerde ve dalak gibi organlarda büyüme görülürken diğer iç organlarda da işlev kayıpları yaşandığı görülmektedir. Teşhis edilmesinde ki en önemli unsur hastanın bu risk grupları içerisinde yer alıp alamadığıdır. Hayvanlar ile temasları sorgulanır, tükettikleri besinler sorgulanır. Ateşin yanı sıra eklem ağrılarının yaşanması gibi durumlarda söz konusu ise Brusella hastalığı akla gelir.

Brusella testi
Brusella bakterisi insan vücuduna girdiği zaman çeşitli belirtiler doğrultusunda hastalığın etkilerini ortaya çıkartmaya başlar. Bu belirtiler doğrultusunda hastane ya da sağlık kuruluşlarında yapılacak olan kan ve idrar tahlilleri ile bu bakteri tespit edilir. Bunun dışında doktor bilinç kaybının oluşmaması için çeşitli testler uygulayabilir. Ateş ölçümü, kulak ve boğazlarda ki durumun kontrolü, göz bebeklerinin boyutları hastalığın ufak ama gerekli testleri ve kontrolleri arasında yer alır.

Brusella mikrobu kaç derecede ölür?
Brusella mikrobu 60 derecelik ısılara 10 dakika kadar bir süre dayanabilmektedir. Kaynama sıcaklığının üstünde ki ısılarda daha rahat yok olması sağlanabilir. Çünkü kaynama sıcaklığında bakterinin ölme süresi 5 dakikaya inmiş olacaktır.

Brusella insandan insana geçer mi?
Brusella hastalığı insandan insana direk olarak bulaştığı durumlar oldukça azdır. Genellikle bu bakteriyel hastalık hayvanlar ile temas edilmesi halinde ya da hayvanların ürünlerinin tüketilmesi halinde insanlarda oluşum gösterir. Bu nedenle hastalıktan korunmak için sütlerin iyice ve steril bir ortamda kaynatılması, bilinmeyen, kontrol edilmemiş süt ve süt ürünleri, etlerin tüketilmemesi gerekmektedir.

Brusella hastalığı tedavi edilmezse ne olur?
Brusella mikrobu tedavi altına alınmaz ise hastalık organlara sıçrayarak organların özellikle karaciğer ve dalağın büyümesine neden olur. Bunun dışında diğer organlara da kalıcı hasalar verebilir. Hasta ilerleyen hastalık sonucunda ölebilir.

Brusella bitkisel tedavisi
Brusella hastalığının da tıbbi tedavisi olduğu kadar bitkisel tedavisi de bulunmaktadır. Kaynatılmış olan 4 bardak kadar suyun 100 gram şahin otu koyularak demlemeye bırakılması gerekir. Demlenmiş olan çaya bal atılarak bir bardak tüketilir. Sarımsaklarda stafilokokus dureus ve Brusella gibi bakteriyellerin oluşumunu yok etmekte oldukça etkilidir. Bunun nedeni sarımsağın güçlü ve doğal bir antibiyotik olmasıdır.

Brusella tedavisi
Brusella hastalığının tedavi edilmesi kolaydır. Önemli olan hastalığın zamanında fark edilebilmesidir. Herhangi bir tıbbi operasyon gerektirmeden antibiyotikler ile bu hastalığın tedavisi uygulanılarak, Brusella bakterisi vücuttan atılabilir. Burada önemli olan durum bakterinin çok hızlı bir şekilde üreyerek çoğalmasıdır. Bu nedenle çok kısa bir sürede bu hastalığın tedavisi başlanmalıdır. Tedavi sonucunda doktorunuzun önerdiği ilaçları 6 hafta kadar düzenli olarak kullanmanız gerekir. Bu ilaçlar her yaşta kişilere uygulanmaz. Çünkü çocuklarda farklı etkiler doğurabilir. Brusella hastalığının başarılı atlatılması için hastanın tedaviye harfiyen uyması önemli.

Yorum yapın