Bronşit Türleri ve Belirtileri

Ahmet

Bronşit Nedir ?
Bronşit, alt solunum yollarında bulunan ve akciğerlerde yer alan bronşlarda meydana gelen iltihaptap sonucu meydana gelir. Aldığımız nefes, akciğerlerimize bronşlar vasıtasıyla oluşur. Burada meydana gelen herhangi bir iltihaplanma yada tahriş, kısa sürede bronşite yol açar.

Bronşitin iki çeşit temel türü bulunmaktadır. Bunlar, akut bronşit ve kronik bronşittir. Ikisinde de belirtiler hemen hemen aynıdır. Fakat kronik bronşitte meydana gelen belirtiler daha uzun süre seyretmektedir.

Bronşit genellikle soğuk algınlığı, grip yada nezle gibi hastalıkların komplikasyonları sonucu oluşabilen ve halk arasında çok sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Bronşit, üşütmeye dayalı olarak meydana gelir. Akciğerlerde yer alan bronşlar zaman içerisinde iltihap dolar. Bu durumda da hasta kolay bir şekilde nefes alıp veremez ve şiddetli öksürük atakları yaşar.

Bronşitin belirtiler çok açıktır. Bu yüzden teşhisi kolay hastalıklar arasında yer alır. Uzun süren öksürük atakları, hapşurma, sürekli 38’den fazla ateş hali, iştahsızlık, yorgunluk ve terleme gibi belirtiler, bronşitin çok sık olarak rastlanılan tıbbi belirtileridir.

Bronşit tedavisi genellikle ilaç üzerine bir takım uygulamalar vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu ilaçlar; antibiyotikler, ağrı kesiciler ve ateş düşürücü şuruplardan oluşabilmektedir.

Bronşit Belirtileri
Bronşit hastalığı geçiren kişilerde ortak olarak görülen bir takım belirtiler mevcuttur. Bunların başında kuru ve geçmek bilmeyen öksürük gelmektedir. Bu öksürük atakları genellikle gece uyku sırasında ortaya çıkmaktadırlar. Gün içerisinde de gerçekleşen bu öksürük atakları, genellikle saydam yada renkli balgam ile gelmektedir. Öksürük atakları sonucu bir çok hastanın boğazı tahriş olmaktadır. Bu durumla birlikte göğüste yanma hissi ve kaburga kısmında ağrı da görülebilmektedir.

Öksürüğe ek olarak görülen belirtilerin başında da ateş gelmektedir. Bronşit hastası olan kişilerin ateşi 38 dereceden aşağı düşmemektedir. Bu durum hastalığın ciddi olduğunu ve acil olarak müdahalede bulunulması gerektiğini göstermektedir.

Bronşitte görülen bir diğer belirti de hırıltılı solunum ve nefes alıp vermede yaşanan güçlüktür. Özellikle kış aylarında, havanın soğuk olmasından dolayı dolan bronşlar, nefes alıp vermeye büyük engel teşkil etmektedir.

Akut bronşit belirtileri kesindir ve acil olarak tedaviye ihtiyaç duymaktadır. Aksi takdirde hastalık bir çok komplikasyona müsaittir. Zamanla tedavi edilmeyen akut bronşit, zaman içerisinde kronik bronşite dönüşür. Daha da ilerleyen bu basit formdaki hastalık, zetürre yada amfizem gibi ölüm tehlikesi olan hastalıklara evrilebilmektedir. Bu yüzden bronşit belirtileri taşıyan insanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir.

Bronşit Neden Olur ?
Bronşit, her hastalıkta olduğu gibi virüsler nedeniyle ortaya çıkar. Fakat asıl önemli durum bu virüslerin vücuda nasıl yerleştiğidir. Hasta genellikle üşütmeye bağlı olarak bronşit geçirir. Soğuk içeceklerin hızlı ve ani tüketilmesi, bu virüsleri taşıyan hastalarla aynı ortamda bulunulması, sürekli olarak kuru hava solunması yada sigara içilen ortamda uzun süre vakit geçirilmesi gibi durumlar dolaylı olarak bronşite neden olmaktadır. Bu sebeplerin hepsi, akciğerlerde yer alan bronş keseciklerinin iltihaplanmasına neden olur. Bu durumun tıbbi adı da bronşittir.

Bronşitin ana nedenlerinden birisi de sigaradır. Sigara, hava yoluyla ciğerlerin en ufak birimlerine kadar nüfuz eder. Bu durumdan ilk olarak etkilenen yerler bronşlardır. Özellikle grip yada nezle gibi hafif durumları yaşayan insanların inatla sigara içmesi, bronşite resmen davetiye çıkarmaktadır. Bu yüzden bronşit hastalığına yakalanan insanların vakit kaybetmeden sigarayı bırakması yada sigarayı bıraktıracak bir tedavi alması gerekir.

Bronşite Ne İyi Gelir ?
Bronşit, genellikle kuru havanın yol açmış olduğu bir hastalıktır. Hasta bu durumda nefes alıp vermekte zorluk yaşamaktadır. Bu durumu biraz olsun hafifletmek için yapılması gereken bir takım uygulamalar söz konusudur. Bunların başında sıcak kompres uygulaması gelir.  Kaynatılan sıcak suyun buharı yavaş yavaş solunur ve derin nefesler eşliğinde ciğerlere ulaşması sağlanır. Bu durum, soğuktan ve kuru havadan ötürü tahriş olmuş bronşları son derece rahatlatmaktadır.

Her soğuk algınlığı yada üşütmeye dayalı enfeksiyon hastalıklarında uygulanan bir başka yöntem ise, sıcak bir şekilde tüketilen bitki çaylarıdır. Bu bitki çayları boğazı ve mideyi rahatlattığından dolayı, bronşlarda yer alan virüslerin vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu bitki çaylarının başında rezene çayı, papatya çayı, ada çayı vs. gelmektedir.

Bronşit Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bronşit tedavisinde bitkisel olarak bir çok kür ve uygulama mevcuttur. Özellikle modern tıpta, antibiyotik kullanmanın bronşit için çok yararlı olmadığı tespit edildikten sonra bu bitkisel kürlerin uygulama alanı oldukça genişlemiştir.

Bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmayan bu tedavi yöntemleri, yine de doktor tavsiyesi ile uygulanmalıdır. Bunun sebebi ise bazı bitkilerin ve bitkisel özlerin alerjen duruma yol açabilmesidir.

Bronşitin bitkisel tedavisinde oldukça yaygın olarak kullanılan tedavi yönteminden birisi de keçiboynuzu kürüdür. Kaynamakta olan bir miktar suyun içerisine 4-5 adet keçiboynuzu eklenir ve macun kıvamına gelene kadar kaynatılır. Sıcak bir şekilde tüketilen bu kür, günde sabah ve akşam olmak üzere toplam 2 kere uygulanır.

Bir başka bitkisel tedavi uygulaması da adaçayı kürüdür. Kaynamakta olan bir cezve suyun içerisine, bir yemek kaşığı kadar adaçayı eklenir. Daha sonra bu kür düzenli olarak tüketilir. Günde sabah ve akşam olarak 2 kere alınması tavsiye edilir. Her uygulamada taze bir şekilde yapılması gereken bu kür, bronşların açılmasında son derece önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, herkes tarafından tanınan meşhur bir bitki ve bitkisel ürünler uzmanıdır. Bu yüzden bronşit hastalığına karşın tavsiye ettiği kür daha bir önem taşımaktadır. Bu kür yulaf kepeği kürü olarak da bilinmektedir. Kaynamakta olan 1 litre suya eklenen 1 yemek kaşığı yulaf kepeği, ağzı kapalı olarak 10 dakika süresince kaynatılır. Daha sonra taze bir şekilde tüketilir.

Kronik Bronşit Tedavisi
Kronik bronşiti tedavisinde ilk olarak hasta sigara içiyorsa, sigarayı bırakmalıdır. Bunun sebebi, bütün organlara zarar veren sigaranın akciğerlerde yarattığı tahribattır. Kişi sigara içmeye devam ediyorsa, akciğerlerindeki iltihap yayılmaya da devam etmektedir.

Kronik bronşit tedavisinde hasta düzenli olarak oksijen tedavisine ve ilaç tedavisine ihtiyaç duyar. Bunun sebebi ise bronşlarda meydana gelen tahribatın en aza indirilmesinin hedeflenmesidir. Hasta ayrıca iyi bir şekilde dinlenmeli, kendisine efor sarf ettirecek işlerden kaçınmalıdır. Beslenme ve bitkisel çay tüketimi de göz önünde bulundurulması gereken, tedaviye yardımcı uygulamalar olarak bilinmektedir.

Bronşit Tedavisi
Akut bronşit tedavisi ile kronik bronşit tedavisinin arasında herhangi bir fark yoktur. Fakat akut bronşit tedavisinin uygulamaları daha hafif ve daha seyrektir. Bunun sebebi ise, düzgün beslenme ve yeterli dinleme vasıtasıyla akut bronşitin ortadan kalkmasıdır.

Bronşit tedavisinde çoğunlukla öksürük şurupları ve balgam söktürücü ilaçlar kullanılır. Bu sayede bronşlarda meydana gelen iltihaplanma vücuttan dışarı atılmaktadır. Tedavinin doğru bir şekilde sonuç verip vermediği, akciğer röntgeni vasıtasıyla ortaya konabilmektedir.

Yorum yapın