Akciğer Embolisi Belirtileri

Ahmet

Akciğer embolisi akciğere sıçrama gösteren kan pıhtısının neden olduğu bir sağlık sorunudur. Pıhtılaşmanın büyüklüğüne, hastanın diğer altta yatan sağlık sorunlarına bağlı olarak da hastalığın belirtileri değişkenlik göstermektedir. Fakat nefes darlığı ve göğüs ağrıları, dolaşım yetmezliği, ani kalp ve solunum durması gibi çeşitli sorunların oluşumuna neden olmaktadır. Akciğer embolisinde çeşitli sorunlar göze çarpmaktadır. Nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük, bacak ağrısı, parmak uçlarında ve dudaklarda morarma, ateş, terleme, çarpıntı, baş dönmesi, bacak toplar damarlarında pıhtı oluşumu, bacaklarda renk değişimi görülen en belirgin belirtiler arasında yer almaktadır.

Akciğer Embolisi nedir? (genel giriş)
Akciğer embolisinde bazı toplardamarlarında kan pıhtılaşması sonucunda tıkanıklık oluşması ile meydana gelir. Akciğer Embolisi çoğunlukla bacaklar da ve çok nadir olsa da vücudun bazı kısımlarında oluşum göstermiş olan derin toplar damarlarda ki pıhtılaşmanın akciğer taşınması ve akciğerde oluşumuna devam etmesi halidir. Akciğer embolisinde her hastada görülmemiş olsa da hareket eksikliği, kanser ve cerrahi müdahalelerde ki risk artışına neden olur. Akciğer embolisi hayati tehlikesine neden olabilecek bir hastalıktır fakat erken fark edildiği durumlarda ya da doğru tedavi uygulandığı zaman hastalığın riskini engellemek mümkündür.

Bacak bölgesinde kan pıhtılaşmasının önüne geçmek için bazı önlemler almak gerekir. Akciğer embolisinde kan akışı sırasında bir kısım kanın bölgede akış sağlamayıp bir noktada pıhtılaşma göstermesi durumu söz konusudur. Bu kanın yapısına ya da çeşitli hastalıklara bağlı olarak da gelişim gösterebilir. Bu kan pıhtılarının da en sık rastlandığı yer bacak toplar damarları olarak tespit edilmiştir. Bu kan pıhtılaşmaya büyüyerek devam eder. Bir süre sonra bu pıhtılaşma bölgeden koparak kan akışı ile bir noktaya ya da bir organa ulaşım gösterebilir. Akciğere ulaşım gösteren pıhtılara da akciğer Embolisi olarak adlandırmış bulunmaktayız. Bazen kan pıhtısı dışında da akciğerlerin tıkanmasına neden olan maddeler vardır. Kırılmış olan kemiklerin iliklerinde bulunan yağlar, bazı tümörler ve hava kabarcıkları da buna neden olabilir. Hastalık için bazı risk durumları da söz konusudur. İlk olarak cerrahi bir geçmiş. Ailesinin geçmişinde kan pıhtılaşması yaşayan kişiler var ise genetik olarak bu durum başka kişilerde de görülme riskini artırır.

Aile üyelerinin bu duruma karşı dikkatli olmaları gerekir. Bunların dışında da bazı hastalıklar durumun ciddiyetini daha da artırabilir. Kalp hastalıkları mesela. Kalp hastalıklarında yüksek oranda ki kan basıncı ya da kan pıhtılaşmasını etkileyebilir. Kanser de diğer bir risktir. Pankreas, yumurtalık, akciğer kanseri gibi kanser türleri kan pıhtılaşmasını tetikleyebilecek kanserlerdendir. Ve ileri ki dönemlerde kan pıhtılaşması beraberinde akciğer embolisinin oluşmasına neden olabilir. Uzun süreli hareketsiz kalmış olmakta kan pıhtılaşmasının artmasına neden olur. Hasta gerekli düzende hareket etmez ise, bacaklarda ve vücutta kan akışı bir yerden sonra pıhtı oluşumuna meylillenebilir. Düzenli egzersizler bu durumları engellenmektedir. Yataklı tedavilerde de kan pıhtılaşması riski oldukça fazladır. Uzun süre yolculuk yapmak ve bu sürekli devam eden bir durum ise hasta genel olarak kan akışını sağlayamayacağı için bu duruma zemin hazırlamış olur. Sigara tüketimi, geçirilmiş bir takım hastalıklar da bu hastalığın ana nedenleri arasındadır.

Akciğer Embolisi belirtileri
Akciğer embolisi sorunu yaşayan kişilerde nefes darlığı, göğüs ağrısı, öksürük gibi belirtilerin oluşu göze çarpmaktadır. Pıhtılaşmış olan kan akciğere taşındıktan sonra bu noktaya sağlanan kanın miktarını azaltır. Aynı zamanda damarın yapısını zorlayarak damara baskı uygular. Kan akışının azalması, oksijen taşımına engel olur. Bununla birlikte nefes darlığı, göğüz ağrıları kendisini gösterir.

Akciğer Embolisi tedavisi ne kadar sürer?
Akciğer embolisinin tedavisinde öncelikli olarak doğru zamanda fark edebilmek önemlidir. Çünkü hastanın eğer ki sağlık problemi önceden fark edilemez ise bu daha ciddi sorunların oluşumuna hatta ölüme bile neden olabilir. Akciğerde ki pıhtılaşmanın engellemesi için öncelikle kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanılarak kanın yapısı inceltilir. Bu sayede kan akışkanlığını korur. Bu ilaçların kullanımı da genellikle ömür boyu devam etmektedir.

Akciğer Embolisi tedavi yöntemleri
Akciğer ambolisi tedavisinde kullanılan en ana ilaçlardan birisi kan sulandırıcı yani tıbbi ismi ile antikoagülanlardır. Bu ilaçlar sayesinde kan pıhtılaşması engellenmiş olur. Bu ilaçların etkisini göstermesi de birkaç günlük bir süreyi bulabilir. Bunun dışında akciğere ulaşmış olan pıhtının çözülmesine yarayacak olan pıhtı çözücü yani trombolitiklerin kullanımı gerekmektedir. Pıhtıların kendiliğinden çözülmesi mümkündür fakat bu acil bir durumdur ve kişinin sağlığını ne derece etkileyeceği bilinmemektedir. Bu nedenle en acil şekilde müdahale için bu ilaçlar kullanılarak pıhtının çözülmesi sağlanır. Bu ilaçlar aynı zamanda şiddetli kanamaların nedeni olabilir. Ameliyat gibi durumlarda bu tür ilaçlar göz önünde bulundurulmalıdır. Siz ilaç kullanıcıları da bu konuda temkinli olmanız gerekmektedir. Ameliyat gibi durumların uygulanması da mümkündür. Akciğere ulaşmış olan kan pıhtısının boyutuna göre ameliyat kararı verilebilir. Çok büyük bir pıhtı ise doktor pıhtıyı damar içinden girerek temizler.

Yorum yapın