Addison Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Addison Hastalığı Nedir ?
Addison hastalığı olarak tıp literatüründe yer almış olan bu hastalık, böbreküstü bezlerinde salgılanan aldesteron ve kortizol hormonlarının yeterli miktarda salgılanamaması sonucu ortaya çıkar. Bu yetersizliğin nedeni ise, böbreküstü bezlerinde yer alan kabuk bölgesinde meydana gelen herhangi bir bozukluktur. Genellikle genetik olarak ortaya çıkan addison hastalığı, bazı durumlarda doğuştan olarak ortaya çıkmasa bile daha sonra da görülmektedir.

Kortizol hormonu, yapısı itibariyle vücutta bir çok olayda baş rolde yer almaktadır. Protein ve karbonhidrat sentezi başta olmak üzere, sinir sistemindeki herhangi bir stresin de düzenlenmesine yardımcı olur. Bu hormonunun eksikliğinde bir çok sıkıntı baş gösterir. Aldesteron olarak bilinen bir diğer hormon da, vücuttaki sodyum dengesini ayarlamakta görevlidir. Özellikle böbreklerdeki tuz-su dengesinin sağlanmasına ön ayak olan aldesteron hormonu, eksik üretildiği takdirde böbreklerdeki bozukluktan, tuz-su dengesizliğine kadar bir çok tıbbı durumdan sorumludur.

Addison hastalığının belirtilerinde bir çok sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu durumların başında, kortizol eksikliğine bağlı olarak stres ile başa çıkamama yer alır. Addison hastalığı genellikle çok ağır ilerleme kaydeder. Bu yüzden addison hastaları, bu hastalığı çok geç farkedebilirler. Bazı durumlarda hastalar şans eseri bu hastalığı sahip olduğunu öğrenmektedirler.

İlerlemiş addison hastalığında, hastada tansiyon ve şeker hastalıkları baş gösterir. Güçsüzlük, halsizlik ve şiddetli depresyon da bu belirtilere eşlik eder. Fakat addison hastalarının en belirgin özelliği de, derideki pigment eksikliği nedeniyle deri renginin koyulaşmasıdır. Bu duruma ek olarak, ellerde ve ayaklarda alacalı renk ortaya çıkar.

Addison hastalığının sebepleri tam olarak bilinse de, bu hastalığın sebeplerine yol açan etmenler henüz bilinememektedir. Bu nedenle hastalığın kesin olarak bir çözümü bulunmamaktadır. Fakat addison hastalığının tedavisi mümkündür. Bu tedavi yönteminde hasta hayatının sonuna kadar hormon ilaçları kullanır. Düzenli kullandığı takdirde hastalık son derece uysal ve kontrol altına alınabilir bir tutum sergilemektedir.

Addison Hastalığı Belirtileri
Addison hastalığının belirtileri, daha önce de belirtildiği gibi yavaş gelişmektedir. Genellikle halsizlik, yorgunluk ve stresle başa çıkamama gibi her hastalıkta görülen belirtilerle başlayan addison hastalığı, çoğu hasta tarafından önemsenmez. Daha sonra açlık hipoglisemisi olarak devam eden belirtiler, en son olarak kusma, mide bulantısı, şiddetli ağrılar gibi şikayetlerle ortaya çıkar.

Genellikle bu belirtilerden sonra teşhis edilen hastalık, basit formlu olarak tedavi edilir. Bir takım testler vasıtasıyla teşhis edilen hastalık, doktor tarafından ölçülen sodyum, potasyum ve diğer hormonların düzeyleri anormal olarak görülür. Addison hastalığının belirtilerini genel bir başlık altında toplarsak aşağıdaki sonuçlara ulaşırız:

  • Hastanın deri renginde koyulaşma
  • Ellerde ve ayaklarda görülen pembelikler ve şiddetli renk değişimleri
  • Kan basıncında keskin değişiklikler ve çoğu durumda ölçülen düşük kan basıncı
  • Kortizol düşüklüğüne bağlı olarak görülen stres ve depresyon
  • Şiddetli halsizlik
  • Mide bulantısı
  • Kusma ve ateş
  • Vücudun karın kısmında şiddetli ve geçmeyen ağrılar
  • İştah kaybı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan kilo kayıpları
  • Süregelen huzursuzluk
  • Aldesteron hormonunun yetersiz çalışmamasından ileri gelen tuz ihtiyacı ve tuzlu yiyeceklere olan aşerme duygusu
  • İshal
  • İlerlemiş hastalarda görülen ve çok sık olarak görülmese de mevcut olan bilinç kaybı.

Gibi belirtiler, addison hastalığında çok sık olarak görülmektedir. Bu durumlardan bir veya birkaçından müzdarip olan kişilerin, en yakın sağlık kuruluşuna giderek detaylı hormon testi yaptırması gerekmektedir.

Addison Hastalığında Beslenme
Addison hastaları, genellikle tuz açısından düşük seviyelere sahiptirler. Ayrıca aldesteron hormonunun yetersiz çalışmasından mütevellit, karbonhidrat ve protein dengesi anlamında bazı sıkıntılar yaşamaktadırlar. Işte bütün bu sebeplerden ötürü addison hastalarının dikkat etmesi gereken bazı beslenme uygulamaları mevcuttur.

Addison hastaları tek çeşit gıda kaynaklarıyla beslenmemelidirler. Yiyeceklerinde çeşitlilik, protein ve karbonhidrat açısından bir denge kurmaları şarttır. Bunun yanında doktor tavsiyesine göre bazı dönemler aşırı tuzlu, bazı dönemlerde de tuzsuz gıdalara yönelmelidirler.

Bu tip beslenme tavsiyeleri genellikle hastalığın genelini kapsamaktadır. Bu yüzden kişisel olarak büyük değişiklikler içerebilmektedir. Bu durumlardan emin olmak isteyen addison hastası kişiler, uzman doktorlar kontrolünde beslenmelerine dikkat etmelidirler.

Addison Hastalığı Krizi
Addison hastalığında kriz, çok sık olarak ortaya çıkmamaktadır. Fakat addison hastalığında kriz görülmesi bilinen birşeydir. Addison krizi olarak da bilinen bu durumların temelinde beslenmeye dikkat etmeme ve ilaçları disiplinli bir şekilde kullanmama yatmaktadır. Aksi halde tedavisini aksettirmeden uygulayan hastalarda, kriz çok nadir olarak görülmektedir.

Addison Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Addison hastalığının tek çaresi ve tedavisi modern tıbbın üretmiş olduğu hormon ilaçlarıdır. Bu hormon ilaçları, hastalığın neden olduğu hormon düşüklüğünü tolere edici ve tedavi edici özelliğe sahiptir. Bu durumun aksinin iddia edilmesi gerçeği yansıtmamaktadır. Piyasada yer alan addison hastalığı bitkisel tedavi ürünleri, sadece hastalığın neden olduğu bir takım belirtilere iyi gelmektedir.

Addison hastalığının tedavisinde kullanılan tek yöntem, bir takım özel ilaçlarla hormon dengesinin normale döndürülmesidir. Bunun haricindeki tedavi yöntemleri hastaya addison hastalığı açısından herhangi bir fayda sağlamadığı gibi, bir takım ciddi riskleri de beraberinde getirebilmektedir.

Addison Hastalığına Hangi Doktor Bakar
Addison hastalığı hormonal bazlı bir hastalıktır. Bu yüzden addison hastalığıyla hastanelerin endokrinoloji bölümleri ilgilenmektedir. Endokrinoloji uzmanları, hastaya yaptıkları bir takım testler vasıtasıyla bazı bulgulara erişmektedirler. Bu sonuçlar da, hastanın ne seviyede olup olmadığı ortaya koymaktadır.

Addison Hastalığı Tedavisi
Addison hastalığının bilinen tek tip tedavisi vardır. Bu tedavi sadece ilaç tedavisi yöntemidir. Addison hastaları ve addison hastalığı için özel olarak geliştirilmiş bu ilaçların temel mantığı, addison hastalığının neden olduğu düşük hormon düzeylerini normal düzeylere çıkartmaktır. Hasta bu ilaçları ömrünün sonuna kadar aksattırmadan, disiplinli bir şekilde kullanır. Bu sayede addison hastalığının neden olduğu belirtilerden de korunmuş olur. Ayrıca hastalığın daha da ilerlemesinin önüne geçmiş olur.

Addison hastalarının tedavisi basit formlu bir tedavidir. Fakat addison hastalığının tedavisinde uygulanan yöntemlerin sonuç verip vermediği, uzman doktorlar tarafından her ay düzenli olarak yapılan testler sonucunda ortaya çıkarılmaktadır.

Yorum yapın