Boyun Fıtığı Belirtileri

Ahmet

Boyun fıtığı belirti göstermeden ilerleyebilmektedir. İlk aşamasında fıtık veyahut fıtığın etrafında bulunan kas ya da sinirler baskı görebilir. Fıtığın ilerlemesine bağlı olarak ancak ağrılar oluşmuş olur. Boyun fıtığının ilerlemesi ve şikayetler kendisini göstermeye başladıkça hastanın günlük rutin işlerini yapması da zorlaşacaktır. Boyun fıtığına eğer ki önlem alınmamış olur ise disk iyice bulunduğu yerden ayrılarak sinirlerin ve kasların bulunduğu noktalara baskıyı artırır. Bu noktada ise boyunun işlem yapması kısıtlanır, kilitlenebilir. Boyunun bu durum da hareketi de ağrılı ve zor olacaktır.

Boyun fıtığı nedir? (genel giriş)
Boyun fıtığının, bel bölgesinde görüldüğü gibi omurlarımızın arasında yer alan disklerin arasında bulunan jel bezlerinin diskin şeklini değişime uğraşmasıdır. Bu jeller sayesinde disk bulunduğu noktadan oynayarak dışarı çıkabilir. Disklerin bir kısmında ya da diklerin içerisinde yer alan sıvılar omurların ortasından çıktığında, etrafında ki kas ve sinirlere de baskı uygulamaya devam eder. Bu uygulanan baskılar sonucunda orta ya da şiddetli ağrıların oluşması mümkündür. Bu tür boyun ağrıları ve bununla beraber boyun hareketlerinin zorlaşması boyun fıtığının gösterdiği ilk belirtilerdendir.

Boyun fıtığında ki diskler kaslara ve sinirlere sürekli baskı uyguladığı için de ellerde, kollarda da uyuşmalar meydana gelecektir. Boyun fıtığının tedavisinde de diskin ne derece kaymış olduğuna bağlı olarak değişkenlik söz konusudur. Eğer ki boyun fıtığı çok ilerlememiş ise egzersiz ve fizik tedavi ile iyileştirilebilirken çok büyük ise problem ameliyat gerekebilir.

Boyun fıtığı belirtileri
Boyun bölgesinde bel fıtığını zorlayan çeşitli nedenler bulunur. Bel fıtığı ilk aşamalarda pek fazla belirti göstermese de disklerin uyguladığı baskılar ile birlikte, hastalık ilerledikten sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler; şiddetli ve uzun süren boyun bölgesi ağrıları, şiddetli baş ağrısı ya da baş dönmesi, kollarda ve ellerde uyuşma, kol ve elde güç kaybı yaşanması, reflekslerde azalma, kulakta çınlama, denge bozuklukları ve boyun kilitlenmesi gösterilebilecekler arasındadır.

Boyun fıtığı egzersizleri
Boyun fıtığında uygulanacak olan egzersizler tamamen hastanın sağlık koşullarına göre şekillendirilir. Hasta bunu bir uzmana danışmadan da zaten uygulamamalıdır. İlk olarak diskin ne derece kaymış olduğuna bakmak gerekmektedir. Diskin durumuna bağlı bir egzersiz ya da fizik tedavi uygulanmalıdır.

Boyun fıtığı nasıl anlaşılır?
Boyun fıtığı belirli şikayetler doğrultusunda zaten sizi hastaneye götürmüştür. Fakat bunu bir uzmanın muayenesi sonuca bağlar. Bunun için uzman doktorun ilk olarak bir fizik tedavi uygulaması gerekmektedir. Ağrıların nerede yoğun olduğu, ellerin ve kolların durumu bunlar ilk olarak muayene edilir. Daha sonra MR çekilerek boyunun ve diğer omurlarda ki disklerin durumları gözlemlenir. Disklerin etkilemiş olduğu sinirler ve kaslar da bu sayede görüleceği için boyun fıtığı anlaşılmış olur.

Boyun fıtığı için hangi doktora gidilir?
Boyun fıtığı için bir Ortopedi uzmanına gitmek gerekmektedir. Çünkü kas ve iskelet sistemi ile alakalı bir konu olduğu için Ortopedi uzmanları bu hastalıklara bakarlar.

Boyun fıtığı için bitkisel tedavi yöntemleri
Boyun fıtığı için marul, tüketimi önerilir. İçinde yüksek oranda kalsiyum olduğu için dereotu da önerilir. Lor peyniri de protein ve kalsiyum bakımından oldukça zengin olduğu bilinmektedir. Omega 3 bakımından zengin olan balık türleri de bu süreçte oldukça çok tüketilmesi kemiklerin iyileşmesine yardımcı olacaktır. Hücreleri aynı zamanda yenileyeceği için tedavi de önemlidir. Disklerin içinde ki sıvıyı artırmak için de bol su tüketimi önemlidir.

Boyun fıtığı nasıl geçer?
Boyun fıtığı tedavisinde ilk yapılması gereken şey boyunda bulunan kasların gücünün yeniden artırılması ile omurgaya binen ağırlığın hafifletilmesini sağlamak olacaktır. Bunun için çeşitli egzersizler ile kaslar güçlendirilebilir. Egzersizler aynı zamanda fıtığın ilerleyişini de durduracaktır. Bunun dışında boyun fıtığında şiddetli ağrılarında yaşanması mümkün olduğu için çeşitli ilaçlar ile bu ağrıların dindirilmesi sağlanabilir. Kaslar oldukça kasılmış olacaktır ve sürekli baskı gördüğü için yıpranacaktır. Bunun önlenmesi ve kasların rahatlaması için de kas gevşetici ilaçlara yer verilir. Bir başka seçenek ise fizik tedavi uygulanması ya da ameliyat edilmesidir.

Boyun fıtığı tedavisi
Boyun fıtığı tedavisinde uygulanması uygun görülen ilk tedavi omurlarda ki yükün azaltılmasına yardımcı olmak amacı ile gücünü kaybetmiş olan kasların yeniden güçlendirilmesi olacaktır. Bu kaslar çeşitli egzersizler sayesinde gücünü yeniden kazanabilir. Bu egzersizlerin doğru ve düzenli uygulanması da fıtığın ilerlemesini de engellemiş olacaktır.

Diğer bir tedavi seçeneği ise ilaç ile oluşan etkilerin azaltılması olacaktır. İlaçlardan birisi ağrı kesici olacaktır. Çünkü bu dönemde boyunda şiddetli ağrılar ve kasılmalar yaşanacaktır. Diğer bir ilaç ise kas gevşetici olacaktır ki bu da kasların kasılmasını ve baskıdan dolayı yıpranmışlığını azaltmak içindir. Bu tedaviler sonuç vermediği durumlarda hastaya fizik tedavi uygulanmaya başlanması gerekir. Fizik tedavi sayesinde ve fizik tedavi uzmanlarının yardımı ile gerekli egzersizler ve hareketler ile fıtığın geçmesi amaçlanır. Bu uzun bir süreç olabilir. Fakat bu tedavinin de sonuç vermemesi halinde uygulanacak bir diğer yöntem ve hatta son yöntem ameliyattır. Boyun fıtığında ameliyat uzmanların en son uygulamak istedikleri bir yöntemdir.

Mümkün oldukça da zaten cerrahi müdahaleden uzak tedavi yöntemlerine ilerlenmektedir. Fizik tedaviler, egzersizler ve ilaçlar ile bu sorunlar geçirilmeye çalışılır. Fakat disklerin görmüş olduğu hasar çok ciddi ise hastanın şikayetleri geçmeyecektir ve son olarak ameliyat gerekecektir. Bazı durumlarda disklerin iyileşmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda da disklerin yerine yapay diskler takılarak ameliyatı başarılı atlatmaya çalışabilirler. İmplant takılması hem zorlu hem de riskli olabilir. Sonuç olarak omurların devamı da boyundadır ve uygulanacak her hareket tüm omurları etkileyecektir.

Yorum yapın