Boyun Düzleşmesi Belirtileri

Ahmet

Boyun Düzleşmesi Nedir?
Boyun düzleşmesi, halk arasında çok sık rastlanan fiziksel ve psikolojik olarak büyük etkilere sahip tıbbi bir durumdur. Genellikle uzun süre oturmaya dayalı işlerde çalışan kişilerde ortaya çıkan boyun düzleşmesi, kamburluk ya da doğuştan gelen postür bozuklukları nedeniyle de oluşabilmektedir. Araştırmalara göre boyun düzleşmesi, bazen psikolojik nedenlerden ötürü de ortaya çıkabilmektedir.

Boyun düzleşmesinin oluşumu bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Boyunca yer alan servikal sinir adı verilen ve boyundaki omulara bağlı olan sinir demeti, zamanla aşınır. Bu durum da C şeklinde oluşan boyun omurlarının zaman içerisinde I şeklini almasına neden olur. Bu durum nedeniyle de boyun düzleşmesi meydana gelir.

Boyun düzleşmesi, teknolojik aletlerin yaygınlaşmasıyla birlikte genç nüfusta artış gösteren hastalıkların başında yer alır. Kişi uzun süreler masa başında çalıştığı zaman boyun düzleşmesine yakalanması işten bile değildir. Bunun için düzenli boyun ve baş egzersizleri yapılmalıdır. Haftada birkaç saatliğine uygulanacak olan bu egzersizler, kişiyi boyun düzleşmesinden ve boyun fıtığından rahatlıkla koruyabilmektedir.

Boyun düzleşmesinin tedavisi ve önlenmesi bir takım uygulamalara bağlıdır. Bu durumlar özellikle kişinin yastık ve yatak seçimi büyük önem taşımaktadır. Boyun düzleşmesi yaşayan kişilerin genellikle yumuşak yastık kullandığı ve omurga sağlığı açısından uygun olmayan yatakta yattığı gözlemlenmiştir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri
Boyun düzleşmesinin belirtileri çok açıktır. Çünkü boynuyla ilgili bazı sıkıntılar yaşayan kişilerde görülen semptomlar ortaktır. Bunların başında şiddetli baş ağrısı gelmektedir. Boyundaki omurlarda meydana gelen düzleşme, beyne giden kılcal damarları ve sinirleri de etkilemektedir. Bu sinir ağında oluşan stres dolaylı olarak baş ağrısına sebep olabilmektedir.

Boyun düzleşmesinde çok sık olarak karşılaşılan bir başka belirti de kollarda uyuşma olmasıdır. Sol ya da sağ kolda meydana gelen uyuşmalar, çoğunlukla boyun ile ilgili olabilmektedir. Boyundaki sinirlerde ve omurlarda meydana gelen dezenformasyonlar, zaman içerisinde damarlar üzerinde de bir takım ağrılara ya da uyuşmalara neden olurlar.

Görülen bu belirtiler çoğu zaman basit formdalardır. İlerlemiş olan boyun düzleşmesi, zaman içerisinde boyun fıtığına evrilebilmektedir. Bu durumda kişinin boyunluk takması yada cerrahi işleme tabii tutulması gibi tedavi yöntemleri söz konusu olabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Egzersiz Hareketleri
Öncelikle boyun düzleşmesi yaşayan kişiler, boyunlarını sıcak pres vasıtasıyla yumuşatmalıdırlar. Bu işlem boyundaki kasları ve sinirlerin gevşemesini sağlayacaktır. Daha sonra uygulanması gereken bir takım esnetme ve kuvvetlendirme çalışmalarını rahatlıkla uygulayabilirler.

Boyun düzleşmesine karşı boyundaki sinirlerin gevşetilmesi ve esnetilmesi şu adımlarla uygulanmalıdır.

  • Bir havlu, sıcak su buharıyla iyice ısıtılır. Isıtılan havlu boyun bölgesine uygulanır.
  • Daha sonra kişi ayakta durur vaziyette boynunu sağa doğru 90 derece açıyla gerdirir. Bu işlem boynun sol tarafı için de uygulanır. Bu işlemin sağ ve sol taraf için 10’ar defa uygulanması yeterlidir.
  • Bir diğer egzersiz yöntemi ise boynun yavaş bir şekilde yukarı aşağı oynatarak, kasların kuvvetlendirme işlemidir. Kişi göğüs bölgesi yatağa paralel olacak şekilde uzanır. Başının üzerine aldığı bir yastık ya da hafif bir kitap vasıtasıyla, boynunu önce aşağı doğru daha sonra da yukarı doğru oynatır. Bu hareket esnasında sabit kalmak ve hareketi hissetmek önemlidir.

Düzenli ve dikkatli bir şekilde uygulanan bu egzersizler, kişinin boynundaki kasları ve sinirleri kuvvetlendirecektir. Bu işlemlerin uzun süre uygulanması ise oluşan boyun düzleşmesinin önüne geçebilmektedir.

Boyun Düzleşmesi İçin Bitkisel Tedavi
Boyun düzleşmesi için bitkisel tedavi yöntemleri, aktarda satılan doğal yağların boyuna masaj yoluyla uygulanmasını barındırır. Bu yağların başında ceviz yağı, badem yağı, ısırgan otu yağı, kekik yağı ya da hardal yağı gelmektedir. Bu doğal yağlar boyna uygulanırken son derece nazik olunmalı ve omurların zedelenmemesine özen gösterilmektedir. Bu tedavi biçimleri, boyun düzleşmesi için herhangi bir kesin çözümü barındırmamaktadır. Sadece boyun düzleşmesinden ötürü meydana gelen ağrıların ve kasılmaların önüne geçilmek için uygulanabilmektedir.

Boyun Düzleşmesi İçin Yastık Tavsiyesi
Araştırmalara göre boyun düzleşmesi, yanlış yastık ve yatak seçiminden ötürü meydana gelmektedir. Bu durumlardan dolayı meydana gelmiş boyun düzleşmesi, düzgün yastık ve yatak seçimi ile ortadan kaldırılabilmektedir.

Medikalcilerde ve eczanelerde satılan, ortopedik yastıklar boyun düzleşmesi tedavisinde kullanılabilmektedir. Bu yastıkların temel özelliği sert yapıda olması ve boyunla birlikte şekil almasıdır. Kumaşın yapısı ve kalitesi ile birlikte, boyundaki omurları ve sinirleri yumuşatarak boyun düzleşmesinin önüne geçmektedirler.

Boyun Düzleşmesine Ne İyi Gelir?
Boyun düzleşmesine iyi gelen şeylerin başında sıcak su ve sıcak kompres gelmektedir. Kişi sıcak su buharı ile nemlendirdiği havluyu boyun bölgesine uygular. Bu durum, boyunda yer alan damarların ve sinirlerin gevşeyerek herhangi bir ağrıya ve uyuşmaya engel olmasını sağlar.

Boyun düzleşmesine iyi gelen başka bir durum da ortopedik yastıktır. Doktorlar tarafından da önerilen bu yastık çeşitleri, genellikle sert yapıda olup boyunla birlikte düzgün bir şekilde almaktadırlar.

Düzenli boyun egzersizleri ve düzenli ağırlık çalışmaları yapmak, kişi eğer oturarak çalışıyorsa yarım saatte bir düzenli olarak ayakta dolaşmak, ayna eşliğinde duruş çalışmaları yapmak gibi uygulamalar da boyun düzleşmesine iyi gelmektedir. Doktorlar tarafından, boyun düzleşmesinden müzdarip hastalara önerilen bir başka uygulama da, boyunluk uygulamasıdır. Fakat bu uygulama genellikle ilerlemiş boyun düzleşmesi hastalarına tavsiye edilmektedir. Boyunluk kullanmak, boyunda yer alan sinirlerin, damarların ve omurların normal şekline dönmelerini sağlamaktadır.

Boyun Düzleşmesi Baş Ağrısı Yapar Mı?
Boyun düzleşmesinden muzdarip olan hastalar, aynı zamanda baş ağrısından da yakınmaktadırlar. Çünkü boyun vücudun en hassas yerlerinden biridir.  Ve vücudun bu kısmında çok önemli damarlar yer almaktadır. Bu damarlar doğrudan beyne kan gitmesinde ve dolaylı olarak beynin oksijen almasında büyük derecede rol oynarlar. Bu damarlarda ve sinirlerde herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen darbeler, gerilmeler, boyun düzlemesi, boyun fıtığı ya da uyuşmalar,  beyne giden oksijen miktarını düşürmektedir. Bu durumda da düşük kan basıncı meydana gelmektedir. Boyunda meydana gelen bu etkiler doğrudan baş ağrısına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda hastalar genellikle ağrı kesici almaktadırlar. Fakat bu doğru bir tutum olarak kabul edilmemektedir. Bunun yerine en yakın ortopedi kliniğine başvurulmalı, boyunda meydana gelen rahatsızlık düzgün bir şekilde tedavi edilmelidir.

Boyun Düzleşmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Boyun düzleşmesinde yer alan uygulamalar ve tedaviler çok çeşitlidir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, boyun hareketleri uygulamak, boyunluk takmak, bir takım kas gevşetici kremler kullanmak gibi tedaviler boyun düzleşmesinde uygulanabilmektedir.  Ayrıca doktorların boyun düzleşmesinde ya da sırt ağrıları tedavisinde yüzme egzersizlerini de tavsiye ettikleri bilinmektedir.

Yorum yapın