Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Belirtileri

Ahmet

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Nedir ?
Ameliyat sonrası enfeksiyon, halk arasında hastane enfeksiyonu olarak da bilinen ciddi bir tıbbi durumdur. Hastane enfeksiyonu, genellikle uygulanmış olan cerrahi yöntemden sonra ortaya çıkmaktadır. Bu durumun belirtileri çok ciddi belirtiler olmamasına karşın, ilerleyen durumlarda ölüme bile yol açabilmektedir.

Cerrahi işlemden önce, hastanede uzman sağlık personelleri tarafından her türlü hijyenik önlem alınmaktadır. Bu duruma rağmen bazı durumlarda enfeksiyon bulaşması görülebilmektedir. Tıbbi bir durum olan ameliyat sonrası enfeksiyon, genellikle üç şekilde ortaya çıkmaktadır. Derin dokularda ortaya çıkan enfeksiyon, yüzeysel dokularda ortaya çıkan enfeksiyon ve organların boşluk kısımlarında ortaya çıkan enfeksiyon olarak toplam 3 çeşittir. Genellikle cerrahi işlemin uygulamalarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.

Cerrahi sonrası enfeksiyonun belirtileri çok basit formda olmalarına rağmen, bazı durumlarda bir çok riski de beraberinde getirebilmektedir. Kangren, kanser, kan yoluyla bulaşan hastalıklar vb. Gibi hastalıklar, çok nadir de olsa hastane enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkabilmektedirler. Cerrahi sonrası enfeksiyonun temel belirtilerin başında ateş gelmektedir. Bunun sebebi, kan dolaşımında ve bağışıklık sisteminde artan mikrobik durumlardır. Ateşin yükselmesi, vücutta meydana gelen mikrobik bir duruma işarettir. Bir diğer belirti de, cerrahi işleme tabii tutulan dokularda meydana gelen çürüme, irin, iltihap, koyu renkte değişim ya da bölgesel enfeksiyondur. Bu belirti doğrudan ya da ilk olarak ortaya çıkmadığı gibi, zamanla oluşabilmektedir. Eğer zamanında müdahale edilmediği takdirde kangrene çevirme riski mevcuttur.

Ameliyat sonrası enfeksiyonun tedavi yöntemleri, enfeksiyonun sebeplerine ve ortaya çıktığı bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Genellikle yüksek dozda antibiyotik tedavisi ve bu duruma ek olan uygulamalarla tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavi yöntemlerinde temel mantık, mikrobik enfeksiyonu vücuttan uzaklaştırmaktır.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Belirtileri
Ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri, ameliyatın türüne göre değişiklik gösterebilmektedir. Cerrahi yöntem çoğunlukla damardan yada ağız yoluyla tedavinin yetersiz olduğu durumlarda uygulanır. Bu durumda da dokuların kesilmesi ve hastalığın sebebinin yerinde tedavi edilmesi amaçlanmaktadır. Her türlü önleme karşın nadir de olsa gelişebilen ameliyat sonrası enfeksiyonun bir takım belirtileri mevcuttur. Bu belirtileri aşağıdaki maddelerde genelleştirilmiştir:

  • Şiddetli baş ağrısı
  • 38 derecenin altına inmeyen ateş
  • Solunum güçlüğü
  • Halsizlik ve konuşma bozukluğu
  • Kabızlık yada ishal
  • Bir takım sindirim problemleri
  • Cerrahi bölgede meydana gelen aşırı şiddette ağrı ya da karın bölgesinde meydana gelen şiddetli ağrı
  • Ameliyatın yapıldığı bölgede koyu renkli doku değişiklikleri, kızarıklıklar ya da herhangi anormal gözüken bir durumun oluşması
  • Ameliyat yarasında meydana gelen kanamalar
  • Cerrahi operasyonun yapıldığı alandan gelen akıntılar ve kokulu bir irinin oluşması

Bu gibi durumlar, ameliyat sonrası enfeksiyon belirtileri başlığı altında çok sıklıkla karşılaşılan belirtilerdir. Bu durumlar genellikle ciddi formda oluşmazlar ama zaman geçtikçe daha da kötüleşmektedirler.

Ameliyat sonrası ortaya çıkan enfeksiyonun bir başka riski de, hastanın bu durumu tam olarak anlayamamasıdır. Ameliyat sonrasındaki işlemlere tabii olduğunu zannettiği bir takım durumlar mevcuttur. Eğer bir kişi cerrahi işlemden sonra yukarıda verilen belirtilerin bir veya bir kaçından müzdarip ise, kendi doktoruna başvurmalıdır. Yaranın iyi bir şekilde hijyenize olduğundan emin olmalı ve gerekiyorsa ilaç tedavisine başvurmalıdır.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyona Yol Açan Durumlar
Cerrahi işlem öncesinde ve sonrasında, gerekli tüm önlemlerin alınmasına rağmen enfeksiyon yaşanabilmektedir. Bu durumlar nadir de olsa görülmektedir. Fakat bu konularda tek yetkili ve sorumlu olan hastane ya da hastane personeli değildir. Ameliyattan sonra hastanın sorumsuz ya da bilgisiz davranışları da ameliyat sonrası enfeksiyona yol açabilmektedir. Cerrahi işlem sonrası ortaya çıkan enfeksiyonlar bazen hastada mevcut olan kronik hastalıklardan ötürü de meydana gelmiş olabilirler. Bu hastalıkların başında tansiyon hastalığı, şeker hastalığı ya da kan dolaşım sistemi rahatsızlıkları gelmektedir. Ayrıca dolaylı olarak enfeksiyona neden olan sebepler, aşağıdaki maddelerde belirtilmiştir.

  • Cerrahi işlem sonrası, hastanın yarasını açıkta bırakması ve gerekli hijyen kurallarına riayet etmemesi.
  • Hastanın sigara ya da alkol gibi, vücuda zararlı şeyleri tüketmesi.
  • Zamanında pansuman yaptırılmayan ameliyat yarası.
  • Yara pansumanında uygun olmayan ürünlerin kullanılması.
  • Yaraya çıplak elle temas edilmesi.

Gibi durumlar da ameliyat sonrası enfeksiyon oluşumuna neden olabilmektedir. Bu yüzden hasta, üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeli ve karşılaştığı herhangi bir olumsuzlukta derhal kendi doktoruna başvurmalıdır.

Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Tedavisi
Ameliyat sonrası enfeksiyon tedavisinde genellikle bir takım ilaç tedavileri kullanılmaktadır. Bunun temel sebebi, vücutta artan mikrobik durumun ve yarada meydana gelen enfeksiyonun vücuttan uzaklaştırılmasının hedeflenmesidir.

Bir diğer tedavi uygulaması da, yaraya yapılacak olan pansumanın sıklıkla uygulanmasıdır. Bu sayede cerrahi işlemin olduğu bölge sürekli olarak hijyenik durumda kalır. Böylece herhangi bir risk ve enfeksiyon belirtisi ortadan kaldırılmış olur.

“Ameliyat Sonrası Enfeksiyon Belirtileri” üzerine bir yorum

  1. Kayinvalidem agustosta bel fitigi ameliyati geçirdi sag tarafindan. Ama ondan sonra enfeksiyon kapmış ve tedavi görmüş ayni ayda. Ağrılar devam etti sadece şimdi sol tarafından, hastaneye gittik emara çekildi enfeksiyon yine göründü. Hastaneye yatırdılar14 gün antibiyotik tedavisini görecek. Ilk 3 günde ağrı kesici iğneler ağrıları kesiyordu ama 4 ‘ü günde şiddetle ağrılar devam ediyor iğneler teşhir etmiyor. Bu normal mi? Yoksa sorun başka birşey de?

    Cevapla

Yorum yapın