Boş Gebelik Belirtileri

Ahmet

Boş Gebelik Nedir ?
Boş gebelik, halk arasında su gebeliği yada dış gebelik olarak da bilinen durumdur.  Boş gebeliğin ilk başlarda normal gebelikten herhangi bir farkı mevcut değildir. Normal gebelikte görülen belirtilerin aynıları, boş gebelikte de mevcuttur. Boş gebeliği sağlıklı gebelikten ayıran en önemli husus yolk kesesi denilen kesenin karında oluşmaması ve embriyonun ortaya çıkmamasıdır.

Boş gebeliğin belirtileri, herhangi bir sağlıklı gebelikten pek farklı değildir. Gebelk testleri her zaman pozitif olarak görülür. Ilk başlardaki belirtiler ve incelemelerle boş gebelik olup olmadığı anlaşılamaz. Ancak kişi gebelikte 5. haftayı geride bıraktıktan sonra, detaylı ultrason görüntülemesiyle boş gebe olup olmadığını anlayabilir. Detaylı ultrason görüntülemesinde, kadın doğum uzmanı yolk kesesini ve embriyoyu inceler. Bu durumun sonucuna göre normal gebelik yada boş gebelik tanısı konulur. Bu yüzden her hamilelik durumunda minimum 6. haftanın geride bırakılması, gebeliğin seyri açısından büyük önem arz etmektedir.

Boş gebeliğin tam olarak hangi sebepten ötürü ortaya çıktığı bilinmemektedir. Yapılan araştırmalar ve testler ışığında ortaya çıkarılan durumlar, sperm ve yumurta kalitesindeki düşüş, bir takım hormonal bozukluklar ve genetik yatkınlıklar olarak tanımlanır. Bu durumlar dolaylı yada doğrudan oluşabilmekte, fakat neden meydana geldiği tam olarak bilinmemektedir.

Boş gebelik yaşayan hasta, ilk etapta çeşiti kanamalar yaşabilir. Bu kanamalar adet kanaması şeklinde değil de, kahverengi yada koyu renkte damlamalar olarak ortaya çıkarlar. Daha sonra yapılan detaylı tetkiklerde, hastanın kürtaj olup olmayacağı ortaya konur. Bazı durumlarda vücut boş gebeliği kendiliğinden dışarı atabilmektedir. Bu gibi durumlarda kürtaj uygulanmaz fakat hasta düzenli olarak her hafta muayede edilir. Bazı durumlarda da kanamaya bağlı olarak kürtaj uygulanmakta ve hasta müşahade altında tutulmaktadır.

Boş gebelik yaşayan kadınlar, düzgün ve sürekli bir tedavi uygulamaları sayesinde 1 ay içerisinde sağlıklı gebe kalmaya elverişli hale gelirler. Boş gebelik yüzde 90 oranında tekrarlamaz ve sağlıklı gebe kalmayı etkilemez bir durumda meydana gelir. Fakat tekrarlayan boş gebelikle hasta açısından bir takım yapısal bozuklukların habercisi olabilmekte, bu gibi durumlarda tüp bebek yöntemi vasıtasıyla gebelik uygulanmaktadır.

Boş gebelik yaşayan kişilerin kanında Beta-HCG adı verilen hormon yüksek değerlerde çıkar. Bunun sebebi ise, normal gebelikte salgılanan bu hormonun, boş gebelikte de plesantanın implamantasyonu sayesinde salgılanmasıdır. Kişinin tekrardan sağlıklı bir gebelik yaşayabilmesi için,  Beta-HCG hormonunun normal düzeylerine inmesi gerekmektedir. Bu hormon normal yolla, kendiliğinden istenen düzeye gelir. Fakat bazı durumlarda özellikle yapısal fonksiyon bozuklukları gibi istenmeyen hallerde düşüşe geçmez. Bu gibi durumlarda ufak cerrahi işlemler söz konusu olabilmektedir.

Boş Gebelik Belirtileri
Boş gebeliğin belirtileri, herhangi bir sağlıklı gebelikten farklı değildir. Bu belirtiler her gebelikte olduğu gibi, adet kanamasının durması, mide bulantısı, kusma hissi ve iştahsızlıktır.

Boş gebeliğin tam olarak anlaşılabilmesi için, kişinin hamilelik döneminde belirli bir eşiği aşması gerekir. Ancak bu zamanlardan sonra boş gebelik tam anlamıyla anlaşılabilmektedir. Boş gebelikte nadiren de olsa belirti olarak bir takım kanamalar görülebilmektedir. Bu kanamalar koyu renkte ve damla şeklinde görülebilmektedir.

Boş Gebelik Nedenleri
Boş gebeliğin nedenlerinin en başında sperm kalitesi yada yumurta kalitesi gelmektedir. Bu gibi durumlar genellikle belirli bir yaşı geçmiş kişilerde çok sık olarak görülür. Yumurta kalitesi yada sperm kalitesi kişilerde bir çok nedene bağlı olarak bozulabilmektedir.

Bazı durumlarda da kromozal bozukluklar söz konusu olabilmektedir. Kromozal bozukluklar görülüğü zaman, kişide oluşan gebelik kalitesiz bir gebeliktir. Bu durum da doğrudan boş gebeliğe sebep olmaktadır.

Boş Gebelik Kaçıcı Haftada Belli Olur ?
Normal sağlıklı bir gebelikte, plesanta adı verilen ve bebeği çevreleyen saydam yüzey ilk 6 hafta civarında oluşur. Plesanta oluştuğu takdirde, içerisinde yolk adı verilen bir kese de ortaya çıkar. Bu yolk kesesi, sağlıklı gebelik ile boş gebeliği birbirinden ayıran en önemli unsurdur. Bu durumun tespit edilebilmesi için, gebelik döneminde 6 haftayı atlatmak şarttır.

Boş Gebelik Ne Zaman Belli Olur ?
Boş gebelik çoğunlukla, gebelikte ilk 6 haftanın geçirilmesinden sonra 6-12. haftalar arasında belli olur. Bu belli olma durumu, plesantanın ve içerisindeki yolk kesesinin detaylı olarak incelenmesi sonucunda ortaya çıkar.

Boş Gebelik Ne Zaman Düşer ?
Boş gebelik genellikle hamileliğin ilk 12 haftasında düşer. Bunun sebebi, vücudun 12 hafta boyunca sağlıklı gebelikteymiş gibi davranmasıdır. Boş gebelikte düşük yaşanması, genellikle kanama vasıtasıyla anlaşılır. Çoğunlukla tedavi yöntemi kürtaj olsa da, boş gebelik sonrası yükselen bir takım hormonların eski halini alması için bazen ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir.

Boş Gebelik HCG Değerleri
Boş gebelikte ölçülen Beta-HCG hormonu değerleri genellikle yüksek çıkar. Bunun sebebi, plasentada meydana gelen artıştır. Vücut, plesantayı onarmak için beta-HCG hormonuna ihtiyaç duyar. Bu durumun sonucunda da kişinin kanında beta-HCG hormonunun değerleri yükselir. Boş gebeliğin sonlanmasından sonra takriben 2 hafta içerisinde bu hormon, normal seviyelerine geri dönmektedir.

Boş Gebelikte İzlenmesi Gereken Yollar
Boş gebeliğin tam olarak tespit edilebilmesi için, hamilelikte 6. haftanın geride kalması gerekir. Bu durum plesanta oluşumu için gerekli bir süredir. Plesanta oluştuktan sonra, detaylı bir ultrason incelemesiyle hastanın yolk kesesini barındırıp barındırmadığı tespit edilir. Boş gebelikte yolk keseciği denilen kısım bulunmaz. Bu durum da boş gebeliğin en net ispatıdır.

Boş gebelikte düşük, ilk 12 hafta içerisinde gerçekleşir. Daha sonra yapılan tetkiklerle hastanın kürtaj yapılıp yapılmayacağı kesinleştirilir. Vücut genellikle gebeliğe neden olan kısmı kendiliğinden uzaklaştırır. Fakat bazı durumlarda vücut bu işlemi kendi başına yapamaz. Bu durumda kürtaj uygulanır. Kürtaj uygulandıktan sonra hasta 1 ay içerisinde sağlıklı gebelik durumuna elverişli hale gelebilmektedir.

Yorum yapın