Dış Kulak İltihaplanması Belirtileri

Ahmet

Dış kulak iltihabı, kulak zarı ile kulağın görünür kısmı arsında oluşan iltihaplar dış kulak iltihabı olarak adlandırılır. Yüzücü kulağı adıyla da bilinen rahatsızlık enfeksiyon nedeniyle oluşmaktadır. Tedavi amaçlı öncelikle kulak damlası, kulak damlası yeterli olmazsa takviye amaçlı antibiyotik tedavisi uygulanır.

Dış kulak iltihabı nedir? (genel giriş)
Dış Kulak İltihabı;
Dış kulak iltihabı(Eksternal Otit) ve bir diğer adıyla yüzücü kulağı, dış kulak kanalının tahrişi ve iltihaplanmasına verilen adlardır. Genel olarak, duş ve yüzme sonrasında kulağa giren sular kulak yolundaki ter ve yağ bezlerinden salgılanan aslında halk tarafından kulak pisliği olarak adlandırılan koruyucu tabakanın ortadan kaldırılması, mantar ve bakterilerin üremesi için elverişli bir ortam oluşturur. Yabancı bir madde yardımıyla kulak salgısını temizlenirken  cilt tahris olur, cilt çatlar ve dokuda yırtılmalar meydana gelir. Bu yırtıkların tekrar tekrar kaşınmasıyla dokunun kat kat soyulması(egzama) başgösterebilir. Bu çatlaklardan kulak kanalını bakteri ve mantarlar istila eder. Saç boyaları ve saç spreyleri de kulak kanalında tahrişe yol açabilir. Bir diğer risk ise yabancı madde vasıtasıyla kulak içi temizlenmeye çalışırken kulak zarında meydana gelebilecek yırtılmalardır. Enfeksiyonla birlikte kulak ve çevresinde ağrı, işitme kaybı ve akıntı başgösterir. Lenf bezlerinde, kulak kepçesinde şişme gözlenebilir.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri

Yaygın görülen belirtiler şunlardır:
Dış kulak kanalında kaşıntı, kulak içinde sarı ve yeşil sarı renkte akıntı oluşması, kalıcı olmayan işitme sorunları, kulak ve çevresinde bazen şiddetlenebilen ağrı, kulak etrafında ve boyunda yer alan lenf bezlerinde gözlemlenebilecek şişme dış kulak iltihabının tipik bilirtileridir ve genel olarak kulaklardan birinde iltihap görülür.

Dış Kulak İltihabı Tedavisi
Kulaktaki akıntı ve iltihap doktor muayenesi sonrasında doktor tarafından temizlenecektir. Ek olarak kulak zarında da meydana gelebilecek ek iltihap olup olmadığı kontrol edilecektir. Çoğu dış kulak iltihaplanma vakası kulak damlaları ve gerekli durumlarda haplar ile tedavi edilmektedir.

Uzman, damlanın ne kadar süre ve günde ne sıklıkla kullanılacağını belirtecektir. Damla kulağa uygulanmadan önce avuç içerisinde ısıtılmalıdır. Bu yolla ilaç uygulandıktan sonra ortaya çıkabilecek baş dönmesi hissi önlenecektir. Kulak memesi hareket ettirilerek ilacın kulak yolunda ileri noktalara kadar nüfus etmesi sağlanmalıdır.

Kulak damlası kullanılırken;

  • Rahatsızlık olmayan kulağın üzerine yatılması gerekmektedir.
  • Damlaların kulak yolunun ileri noktalarına kadar nüfus ettiğinden emin olunmalıdır.
  • Kulak yolu ileri boyutlarda şişse kulak damlasına bulanmış bir gazlı bezi kulak kanalı içerisine sokmak gerekebilir. Bu işlemin bir uzman tarafından uygulanması gerekmektedir.

Dış Kulak İltihabı Ateş Yapar Mı?
Dış kulak iltihabı vücutta ateş yükselmesine neden olmamaktadır.

Dış Kulak İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
İltihaptan zamanında kurutulunmazsa, kulak iltihaplanması kronik bir hal alabilecektir. 4-5 günden fazla süren şikayetler yaşanıyorsa mutlaka bir uzmana gidilmesi gerekmektedir.

Dış Kulak İltihabına Ne İyi Gelir?

  • 7-10 gün boyunca kulakların kesinlikle kuru tutulması gerekmektedir.
  • Duş almak yerine banyo yapmayı tercih edilebilir.
  • Saçlar yıkarken suyun kulaklara kaçmasını önlemek için kulaklara pamuk tıkanabilir.
  • Kulak tıpası kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Banyoda kulağın ıslanması halinde temiz ve kuru bir parça pamukla kulak içine parça kaçırmadan kurulanmalıdır.
  • Su sporlarından kaçınılmalıdır. Su sporlarına devam etmeden önce hekime danışılmalıdır.
  • Sadece hastanın uzmanı tarafından reçete edilen ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Hassas bölgeyi kaşıma ve ovma hareketi, ekternal otiti şiddetlendirecektir.
  • Şikayetlerin şiddeti çoğunlukla tedavinin ilk anından sonraki ilk üç gün içerisinde dinecek, devam eden on gün içerisinde ise geçecektir. Bu süre zarfında bir iyileşme  görülmezse hasta kişi doktoruna tekrar danışmalıdır.

Dış Kulak İltihabı Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Sarımsak: Antibiyotik etkisi sayesinde  ağrıyı dindirecektir. Birkaç damla sarımsak suyu damlatılabilir. Kulak yolunun tıkanmasının önüne geçmek için kulak yoluna damla haricinde hiçbir madde uygulanmamalıdır.

Pamuk: Kulak akıntısı yavaşça ve kulak tahriş edilmeden bir parça pamuk yardımıyla temizlenebilir.

Zeytinyağı: İltihaplı kulak için ısıtılmış 1-2 damla zeytinyağı sorunlu kulağa damlatılabilir. Uygulanan zeytinyağı kulak içerisindeki kirlerinin yumuşamasını ve dışarı atılmasını kolaylaştıracaktır.

Zeytinyağından başka, çay ağacı yağı, papatya yağı ve lavanta yağlarından eşit miktarlarda karıştırılarak daha sonra ılıtılmak suretiyle kulak yoluna damlatılarak uygulanma yöntemi de diğer doğal tedavi yöntemleri arasındadır.

Yorum yapın