Beyin Pıhtı Atma Belirtileri

Ahmet

Beyin pıhtı atması, kan hücrelerinin çeşitli nedenlerle damar içinde oluşturduğu pıhtı birikimi damar duvarına yapışmasıdır. Damar duvarına yapışan pıhtı damardan geçen kan akımını kısmen engelleyerek bölgede ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşmasına neden olur. Bu pıhtı eğer damar duvarından koparsa kan dolaşımına dahil olarak beyinde pıhtı atmasına neden olabilir. Pıhtı atması beyinde görülebildiği gibi akciğer, kalp, böbrekler ve bacaklarda da görülebilir ve bu vakalar da pıhtı atması olarak adlandırılır. Pıhtı atmasının kalp ve akciğerlerle ilişkili damarlarda görülmesi durumunda ölümle sonuçlanan neticeler doğurabilir.

Beyin Pıhtı Atması Nedir
Beyinde pıhtı atması, beyin damarlarında tıkanıklığa ve bunun sonucunda vakanın baş gösterdiği hastada pelce bile neden olabilmektedir. Beyinde pıhtı atmasının semptomları kan pıhtısının oluştuğu damarın boyutuyla ve etkilenen beyin bölgesiyle direk olarak bağlantılıdır. Belirtiler, zamanla ortaya çıkabildiği gibi aniden de baş gösterebilmektedir.

Beyinde pıhtı atması görülen kişileri belirtmek gerekirse, uzun süre sabit şekilde kalan kimselerde örneğin uzun seyahatlerde hareketsiz kalan kişiler, televizyon ve internet başında uzun süre hareketsiz kalan kişiler, ortopedik tedabi uygulanan ve uzun süre hastanede hareketsiz kalan kimseler vb. gibidir. Uzun süre boyunca hareket etmeksizin durmak sonucunda bacaklarda kan toplanması görülebilir. Bunun neticesinde toplardamarlarda pıhtı oluşup pıhtının kopması halinde pıhtı, kan dolaşımı boyunca yol alıp beyne ulaşırsa beyinde pıhtı atmasına neden olabilir.

Beyin Pıhtı Atması Belirtileri
Belirtilerin şiddeti etkilenen damarın boyutuna ve etkilenen beyin bölgesine bağlıdır. Semptomlar ve şiddetli bir şekilde de görülebilir, zamanla gelişecek şekilde de görülebilir. Beyinde pıhtı atmasının en belirgin özellikleri bulanık görmek, konuşma bozukluğu, nükseden baş ağrıları, yüz kaslarında zayıflama, denge ve koordinasyonda bozulma ve felçdir.

Beyin Pıhtı Atması Sonucu Konuşma Bozukluğu
Beyin damar tıkanıklığı sonucunda kalıcı ve kalıcı olmayan inmeler oluşabilir. Kalıcı olmayan inmeler “geçici iskemik atak” olarak adlandırılırlar ve 24 saat içerisinde eser bırakmadan kaybolurlar. Geçici iskemik ataklar genellikle kol veya bacaklarda hissizlik, tek gözün görmemesi, konuşma bozukluğu ve dengesizlik gibi şikayetlere neden olur. Pıhtı eridikten veya tansiyon normal düzeyine indikten sonra bulgular kaybolur.

Beyin Pıhtı Atması İyileşme Süreci
Geçici iskemik ataklar 24 saat içerisinde eser bırakmadan iyileşme gösterirler fakat geçici iskemik ataklar kalıcı inmenin habercisi olabilmektedir. Kalıcı inme geçici inmeyle aynı sebeplerle oluşur fakat kalıcı inmede vüvut tansiyonu erkenden düşüremediğinden veya beyinde oluşan pıhtıyı eritemediğinden vaka 24 saat sonra da devam eder. Kalıcı inme durumunda beyin dokusunda nektor meydana gelmiştir ve oluşan bu nekroz, tomogrofi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri aracılığıyla ortaya konabilir.

Beyin Pıhtı Atması Nasıl Geçer
Kalıcı olmayan iskemi durumunda vücut, beyinde oluşan pıhtıyı 24 saat içinde ortadan kaldırır. Kalıcı inme durumunda ise uzman müdahalesi gerekli hale gelir.

Beyin Pıhtı Atması Tedavisi
Oluşan pıhtı vücut tarafından yok edilemiyorsa, pıhtıyı eritmek için uzman müdahalesi gereklidir. Aşağıda beyinde veya vücudun herhangi bir bölümünde görülebilecek pıhtı oluşumunun tedavi yolları sıralanmıştır.

  • Doku plazminojen aktivatörü, kan pıhtısını eritmek amacıyla kullanılan bir ilaçtır ve kalp krizi ile felç geçirenlerin tedavisinde izlenen ilk basamaktır.
  • Antikoagülan, yeni gelişebilecek kan pıhtılaşmalarını önlemek için de kullanılabilirler.
  • Reçeteli storoidler, inflamasyonu azaltmak ve kan pıhtısı nedeniyle oluşmuş şişliği indirmek için kullanılabilirler.
  • Antiplatelet ajanlar, aktif kanama olan durumlar haricinde, inme vakalarında bu ilaçlar kullanılır.
  • Karotis endarterektomi, karotid arterlerde plağı çıkarmak için uygulanan bir operasyondur.
  • Ameliyat, oluşan pıhtı büyük tıkanıklıklara yol açıyorsa embolektomi uygulamasıyla pıhtı, beyinden uzaklaştırılır.
  • Terapi, fiziksel ve konuşa terapisi gibi uygulamalar da inme sonrası yitirilmiş fonksiyonların yeniden kazandırılması için uygulanırlar.
  • Psikoterapi, inmeler kişilerde psikolojik bunalımlara, depresyona neden olabilmektedir. Psikoterapi seanslarının amacı kişiyi bu bunalımlı durumdan kurtarmaktır.
  • Beyinde kan pıhtısı oluşumunun doğal bir tedavi yöntemi yoktur fakat bu durumun daha oluşmadan önlenebilmesi için çeşitli yollar vardır.
  • Sigara içmemek
  • Uzun süre hareketsiz kalmamak
  • Devamlı bir şekilde egzersiz yapmak
  • Sağlıklı beslenmek ve doyduktan sonra yemek yememek
  • Kişi eğer aşırı kiloluysa bir uzman yardımıyla fazla kilolarından kurtulmalı ve uzmanın önerdiği diyete uymalıdır.

Yorum yapın