Bel Ağrısı Belirtileri

Ahmet

Bel ağrısı kişinin gündelik yaşamını direk olarak etkileyen, hareketlerini kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, bazen oturmayı bile zorlaştıran, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Bel ağrısı çeken kişilerin çoğu hemen fıtıktan şüphelense de bel ağrısının birden fazla nedeni vardır.

Ağrı herkese göre farklı olacağından ve ölçülemediği için, doktor tarafından sorulacak ve doğru yola iletecek doğru sorular sayesinde ağrının sebebi anlaşılabilir.

Bel Ağrısı Nedir ?
Kalçaların üzerinde yer alan üçgen bölgede oluşan ağrılara bel ağrısı denir. Kronik bel ağrılarının yoğunluğu,  içten içe ağrı ile vücudun diğer kısımlarını da etkileyen ağrı arasında değişir. Bel ağrısının en genel nedenleri, kas spazmları, kasların gerilmesi ve bağların çekilmesidir. Bazen artrit veya disk kayması gibi rahatsızlıklardan da kaynaklanabilmektedir. Genellikle bel ağrısına, uzun süre ayakta durmak ve atlatılmış bir kaza da yol açabilmektedir. Kötü oturma pozisyonu, uzun süre oturmak, kullanılan aletlerin ve makinelerin oluşturduğu titreşimler, egzersiz yapmamak, fiziksel güç yoksunluğu de bel ağrısına neden olabilmektedir. Ağrı genel olarak bir cismi uygun olmayan bir biçimde yerden kaldırma, düşme veya bir kaza sonrasında  aniden başlar. Günlük yaşantıda daha önce çok kez tekrar edilen basit işler bile hastada ağrı oluşumuna neden olabilir. Genel itibarıyla kısa dönemli yaralanmalardan dolayı oluşan bel ağrıları kısa sürede geçer. Aynı zamanda ani ve devamlı olarak şiddetli bel ağrısı şikayeti durumunda ve ağrıyla beraber yükselen ateş gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.

Bel Ağrısı belirtileri
En sık karşılaşılan belirtiler, geceleri veya birkaç gün içinde ortaya çıkan ve hafiften ağrıdan şiddetli ağrılara doğru ilerleyen ağrılardır. Ağrı devamlı olarak hissedilebileceği gibi yalnızca belirli bir hareket esnasında ya da belirli bir pozisyonda durulduğunda da kendini gösterebilir.

Bel bölgesinde oluşan uyuşmalar ve karıncalanmalar, oluşan ağrılarının dinlenme sonrası dahi geçmemesi, atlatılmış bir kaza ve sonrasında baş gösteren ağrılar, bacaklarda ortaya çıkan uyuşmalar, halsizlik gibi belirtiler bel ağrısına işaret ediyor olabilir.

Bel Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir ?
Bel ağrısı için yukarıdaki belirtilerin bir kısmı ya da hepsi gözlemlendiyse ve devam ediyorsa bel ağrısına bakmakla yükümlü fizik tedavi bölümüne başvurulmalıdır.

Bel Ağrısın Nedenleri
Bel ağrılarının büyük bir kısmı kas kökenlidir, normalde alışık olanın daha üzerinde bir ağırlık kaldırılması sonucunda, uzun bir yolculuk sonrasında ve sırasında bavul ve çanta taşımak bel ağrısına neden olabilir. Aynı zamanda mevsimsel değişimler, rüzgarda kalmak, klima çarpması da bel ağrısı nedenleri arasındadır. Bel ağrısının bir diğer önlenebilir sebebi de zayıf karın kaslarıdır. Karın kaslarının zayıf olduğu durumlarda onların açığını kapatmak için bel kasları devreye girer. Fakat bu durumda da bel kaslarına fazla yük binmiş olur ve bel ağrısına neden olabilir. Bu tip ağrıları önlemenin yolu da doğru duruş şekli ve düzenli şekilde yapılan karın egzersizleridir.

Stres, zaman zaman kişinin üzerinde ağır bir yük oluşturabilir ve farklı şekillerde zararlar verebilir. Bu zararlardan biri de stres hormonuyla kasılmış bel kaslarının bel ağrısına sebebiyet vermesidir.

Uzun saatler boyunca aynı pozisyonda oturmak da bel ağrılarının nedenleri arasındadır. Günümüzde özellikle ofis çalışanlarında, bilgisayar başından kalkmadan uzun süre çalışak, bel ağrılarının oluşumuna neden olmaktadır.

Bel Ağrısı Tedavisi
Kısa süreli bel ağrılarında 2-3 günlük istirahat, daha uzun süreli ağrılarda 7 gün istirahat yeterli gelmektedir.

Ağrı kesicilerle anti inflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler ve uzmanın gerekli gördüğü durumlarda anksiyite giderici ilaçlar ve kortizon kullanılabilir. İlaç tedavisinin amacı ağrıyı azaltmak ve mümkünse dindirmek, fiziksel fonksiyonları hastaya geri kazandırmak ve ağrılar nedeniyle bozulan uyku düzenini hastaya geri kazandırmaktır.

Aynı zamanda fizik tedavi uygulamaları devam etmeli ve hasta bilgilendirmesi uzman tarafından eksiksiz şekilde yapılmalıdır.

Yorum yapın