Bel kayması vakalarının çoğunda kuyruk sokumuna yakınca yer alan L5 dışarı doğru kayar. Doğru egzersizlerle kişinin yaşam kalitesini koruması sağlanabilir ama bazı bel kayması vakalarında operasyonla müdahale şart olabilir.
Bel kayması vakaları bazen hiçbir belirti göstermeyebilir, belirti sergilerse bu belirtiler çok hafif veya çok şiddetli de olabilir.
Bel ağrısı, bel, sırt veya kalça kaslarında kasılma, gerginlik, uyluk veya kaba ette ağrı, hissizlik, karıncalanma veya zonklama, hareket etmede güçlük, kayan omurun civarında aşırı hassasiyet, bacaklarda kuvvetsizlik hissi gibi belirtiler bel kaymasına işaret ediyor olabilir.
Daha ileri boyutlarda belde şekil bozukluğuna neden olduğu gibi omurga çökmesine de neden olabilir. Daha şiddetli vakalarda omurga eğriliğine ve aşırı kamburluğa yol açabilir.
Bel Kayması Nedir
Omurların dizilişinin bozuluşu, omurga kemiklerinin öne veya arkaya, birbirleri üzerine çıkıntı oluşturması ve bunlardan başka etrafında yer alan sinirleri ve dokuları zedelemesi ve sonuç olarak 5 bel omurunu etkileyen rahatsızlığa bel kayması denir.
Çocuklarda gözlemlenen bel kaymasının büyük çoğunluğunun nedeni doğuştan gelen anatomik problemler veya doğum sırasında yaşanan sorunlara dayanmaktadır.
Yetişkin bireylerde gözlemlenen bel kayması nedeni çoğunlukla eklem iltihabı ve kireçlenme gibi kemik ve doku rahatsızlıkları olmaktadır.
Aynı zamanda bele alınan bir darbe veya omurgayı zorlayan hareketler de bel kaymasına neden olmaktadır.
Bel Kayması Belirtileri
İki bacakta ağrı, uyuşukluk ve yanma, belda ve kalçada ağrı oluşumu, yürürken ortaya çıkan bel ağrısı, çok uzun süre ayakra durduktan sonra veya akşam evdeyken bacaklarda oluşan kramplar bel kaymasına işaret ediyor olabilir.
Tanı koymak için genellikle sıradan bel filmleri yeterli olacaktır. Omurga arasındaki kaymanın öne ve arkaya eğilirken artıp artmadığının kesinleştirilmesi tedavide izlenecek yol açısından önemlidir.
Bel Kayması Tedavisi
Aşırı derecede ağrılara ve omurga eğriliğine yol açmıyorsa, bel kayması, fizik tedavi uygulamalarıyla cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebilmektedir.
- Egzersiz yardımıyla, çoğu hastanın rahastızlığı tedavi edilebilmektedir. Uygulanacak egzersizler sırasında göz önünde tutulması gereken bir takım unsur vardır. Hastaya en uygun egzersiz tavsiyesini bel kaymanızı muayene eden fizik tedavi uzmanı verecektir.
- Egzersiz sırasında olabildiğince gevşemelisiniz. Kaslarının esnerken şiddetli olmayan bir ağrı normaldir. Ancak ağrı şiddetli bir hal alırsa egzersizi bırakmalı ve doktorunuza danışmalısınız.
- Belinizi olabildiğince düz tutmalısınız, egzersiz sırasında aldığınız pozisyonları beş saniyeye kadar devam ettirin. İzleyen egzersizlerde yapabiliyorsanız bu süreyi arttırabilirsiniz. Her egzersizi sekiz-on kere tekrarlayın. Mekik çekme ve benzeri hareketlerden sakının. Böyle hareketler bel kaymasını ilerletebilir.
- Uzmanın hastaya önerdiği hareketler, hastanın hareket kapasitesini arttıracak, kaslarının açılmasını sağlayacak ve kaslarını kuvvetlendirecektir. Bunların neticesinde ağrılarda azalma gözlenecektir.
- Aynı şekilde doktor, hastanın hareketinin kısıtlanmasını gerekli görürse hastadan bel korsesi kullanmasının talep edebilir.
- Reçetesiz satılan ağrı kesiciler ve iltihap sökücü ilaçlar da kullanılabilir.
- Bacaklarda güçsüzlük ve hissizlik, karıncalanma veya ağrı olan hastalarda omurgadan kortizon enjekte edilebilir.
Tüm sayılanlardan sonra hala cerrahi müdahalenin gerekli olduğu durumlar olmaktadır. Bunlar; egzersiz ve uygulanan diğer tedavilere rağmen şiddetli ağrıların devam ettiği durumlar, omurganın aşırı kaydığı durumlar ve bacak kaslarında ileri seviyede güçsüzlük olduğu durumlardır.