Beyin Kanaması Belirtileri

Ahmet

Beyin kanaması, önlem alınmamış ya da fark edilmemiş bir yüksek tansiyondan oluşabileceği gibi kişinin başına almış olacağı şiddetli bir darbeden kaynaklı da oluşabilir. Beyin kanamasının oluşmasında birçok neden vardır. Bunlardan birisi de beyin arterlerinde bulunan damarların zayıflaması ile birlikte bölgede kanama yaşanır ve kanın birikimi sonucunda yaşanabilir. Beyin de oluşmuş olan anevrizmaların, damar yapısı bozukluklarının, beyin tümörünün ve vücudu genel olarak etkileyen karaciğer hastalıklarının da neden olduğu bilinmektedir.

Beyin kanamaları 50 yaşın altında ki kişilerde görülmesinin ana nedeni başa alınmış bir darbenin ilerleyen yaşlarda anevrizma ve hipertansiyon oluşumuna bağlı gelişmesidir. Beyin kanamasına yol açmakta olan çeşitli durumlar zamanla gelişme gösterdiği ve kanamaların olduğu bölgede dokular zamanla zarar görmeye başlar ve kanama aşamasına gelene kadar herhangi bir ön belirti fark edilmez. Beyin kanaması ense bölgesinde şiddetli bir ağrı oluşumuna ve özellikle denge kaybına neden olacaktır. Eğer ki beyin kanaması riskinden şüpheleniyorsanız acil bir doktora başvurmalısınız.

Beyin Kanaması Nedir?
Beyin kanaması tam olarak beyin damaların da yaşanan bazı komplikasyonlar nedeni ile kanama yaşanması sorunudur. Beyin kanaması yüksek tansiyon ya da kalp hastalıklarına bağlıda gelişebilir. Beyin damarlarının zarar görmesine bağlı oluşabileceği gibi beyin damarında oluşan şişlik yani anevrizma nedeni ile de kanama yaşanabilir. Eğer ki zamanında bir müdahale yapılmış ise hastalık başarılı bir şekilde atlatılabilir. Beyin kanması ciddi ve acil müdahale gerektiren bir sorundur. Müdahalesi geciken bir beyin kanamasının sonucu ölüm olabilir. Beyin kanaması yaşanan bölgede sinir dokuları da zarar görmeye başlayacaktır ve bu sinir dokuları kendilerini yenileyemezler.

Beyinde kanama oluşması beyinde basınca neden olacaktır. Kanama sürekli devam edecek ve basınçta buna bağlı artacaktır. Bu basınçta bölgede ki dokuların zarar görmesine neden olmaktadır. Beyin kanamasının geri dönüşü olmayan sonuçları bulunmaktadır. Bu nedenle erken müdahale edilmesi de ciddi önem taşımaktadır. Beyin kanamaları tüm vücut yapısını etkiler ve koordinasyon yapısına zarar verir.

Beyin Kanaması Belirtileri
Beyin kanamasının belirtilerinde çeşitlilik gözlenmektedir. Beyin kanamaları beynin hangi bölgesinde yaşanıyor ise belirtiler de o bölgeye göre farklılık gösterecektir. Beyinde yaşanan kanama duyu yetisini ilgilendiren bir noktada yaşanmış ise bu noktada duyu kaybı sorunu yaşanabilir. Beyin tüm sinir sisteminin en kilit noktası olduğu için beyin kanamalarının etkileri de büyük boyutlarda olabilmektedir.

Vücudunuz da denge kaybı söz konusu ise, güçsüzlük hissi ve halsizlik çok ileri boyutlarda yaşanıyor ve şiddetli ve geçmeyen baş ve ense ağrısı söz konusuysa bu beyin kanaması belirtisi olabilir. Kanamaların bölgesinin önemli olduğunu söylemiştik. Eğer ki bu kanamalar beyin alt kısımlarında ya da beyin sapı dediğimiz noktada yaşanmış ise hasta komaya girebilir. Beyin kanamaları aniden bir belirti göstermeye başlayabileceği gibi birkaç gün sürecek belirtiler de yaşanmasına neden olabilir.

Beyin Kanaması Nasıl Anlaşılır?
Beyin kanaması geçiriyorsanız vücudunuz belli tepkiler vermeye başlayacaktır. Eğer ki bu belirtiler şiddetli ve geömeyen türden ise bir kontrolden geçmeniz gerekecektir. Siz kendi halinize beyin kanaması geçirdiğinizi anlayamazsınız fakat belirtileri izleyerek bir doktora başvurunca erken önlem ile ciddi sorunlar yaşamadan tedavi edilme şansına sahip olabilirsiniz. Ani ve şiddetlenerek artan bir baş ağrısı şikayeti, mide bulantısı ve kusma, konuşma da zorluk, duyma ve görme de sorun yaşıyorsanız ve ayakta dururken denge kayıpları da yaşıyorsanız bir doktora başvurmak için acele etmelisiniz.

Beyin kanamasında önlem alınmaz ya da zamanında müdahale edilmez ise hasta felç ya da ölüme neden olabilir. Günümüzde beyin kanaması oldukça sık yaşanmaktadır ve asıl sorun fark edilmeyen ve ciddi sorunlara neden olan bir duruma sahip olunmasıdır. Ciddi belirtiler yaşayıp bunu ufak hastalıklara yormak sizin sağlığınızı daha kötüye götürmeye sebep olabilir. Eğer ki beyin kanamasının ilk iki saati tedavi için en uygun zamandır. Tedavinin büyük kısmı halledilebilir.

Beyin Kanaması Riski Kaç Saattir?
Beyin kanaması başlaması ile birlikte ufak belirtiler göstermeye başlayacaktır. Bu belirtiler kanama bölgesine göre çeşitlilik gösterecektir. Bu kanama şiddetine de bağlıdır. Eğer ki çok ufak bir kanama yaşanıyor ise bu belirtiler birkaç gün devam edebilir. Fakat bu demek değildir ki ufak kanamalar zararsızdır. Beyin kanamasının ne şekilde gelişeceği bilinmediği için ilk anda ya da fark edildiği andan itibaren müdahale edilmelidir. Çünkü kanamanın başladığı andan itibaren beyin kanamasının riski bulunmaktadır.

Beyin Kanaması Sonrası İyileşme Süreci
Beyin kanaması geçiren kişiler eğer ki zamanında tedavi edilmemişler ise felç kalmış olma olasılıkları çok yüksektir. Bunun dışında hasta hayatının geri kalanını koma halinde de geçirebilir. Beyin kanamaları ile hayatlarını tek başına devame ettiremeyecek durumda olan çok fazla hasta bulunmaktadır.

Özellikle yaşlılarda yaşanan bir beyin kanaması söz konusu ise hastanın yatalak kalma riski büyüktür. Beyin kanaması geçirmiş kişi sağlığına geri kavuşmuş olsa da hayatı sürekli olarak risk halindedir. Beyin kanaması geçiren kişinin dikkat etmesi gerek birçok konu vardır. Özellikle geri kalan yaşamında oldukça özenli olmalıdır. Beyin kanaması geçiren hastanın kan sulandırıcı ilaçlar kullanması gerekiyor. Ayrıca neden beyin kanaması geçirildiği de öğrenilmelidir. Bu nedenin de tedavi edilmesi gerekecektir.

Genellikle yüksek tansiyona bağlı beyin kanamaları yaşanmaktadır. Bu nedenle beyin kanaması yaşamış hasta öncelikli olarak yüksek tansiyonunu tetikleyecek sorunlardan da uzak durması gerekmektedir. Yediği yiyeceklerin çok yağlı olmaması e tuzsuz olması oldukça önemlidir. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme çizelgesi oluşturulması ve düzenli spor yapılması da önemlidir. Hasta geçirdiği bu rahatsızlıktan sonra belli aralıklarla doktor kontrolüne gitmelidir.

Beyin kanaması tedavileri muhakkak bir uzman kontrolünde yapılmalıdır. Beyin kanaması geçirmiş hasta bal, ceviz, balık gibi omega 3 bakımından zengin yiyecekler tüketmelidir. Stresten oldukça uzak durulması gerekir. Sağlıksız ve hazır besin tüketiminden kaçınılmalıdır. B 12 ve B 6 vitaminlerinin bolca tüketilmesi önerilidirken alkol, sigara, kahve ve çay içiminden uzak durulmalıdır. Tansiyon yükselmesine karşı da sürekli olarak kontroller yapılmalıdır.

Beyin Kanaması Tedavisi
Tedavi başlanmadan önce beyin kanamasının hangi bölgede yaşandığı ve kanamanın ne boyutlarda olduğu tespit edilmelidir. Bunun için bazı testler ve görüntüleme yöntemleri ile tespitler kolaylaştırılacaktır. Bilgisayarlı tomografi ya da gerek duyulur ise MRI yöntemi ile kanama bölgesinin yeri belirlenebilir.

Yapılan ilk belirlemeler doğrultusunda hastaya anjiyo yapılması gerekecektir. Anjiyo ile damarların durumu daha net görülebilmektedir. Beyin kanamasının tedavisi başlanmadan önce kanama nedeni de bilinmelidir. Beyin kanamasının çapı, beyinde oluştuğu bölge de tedavi şeklini değiştirebilir. Kanamanın durdurulması için ve beyine baskı uygulayan basıncın azaltılması için ameliyat seçeneği öngörülebilir.

Hasta operasyon geçirdikten sonra hastanın ağrısını ve şişliğini azaltmak amacı ile ilaç tedavisi, idrar sökücü ilaçlar ve kasılmaları önleyici bir tedavi uygulanabilir. Beyin kanamalarında müdahale her zaman kafa tasını açarak gerçekleştirilmez. Eğer ki hastanın kanaması az ise bunu  ufak bir operasyon ile de temizleyebilirler. Fakat beyin kanaması bir anevrizmaya bağlı gelişmiş ise öncelikle anevrizmanın kontrol altına alınması gerekir.

Anevrizma damarlarda yaşanan şişme durumudur. Buna halk arasında baloncuk da denilebilir. Anevrizması olan hastalarda tedavi şekli bu damarın patlamasına ya da patlamamış olmasına göre değişmektedir. Eğer ki anevrizma patlamamış ise hastanın kasığından damar yolu açılarak yani anjiyo yapılarak bir operasyon gerçekleştirilir. Anjilo ile damar yoluna giren cerrahi ekip anevrizmanın bulunduğu bölgeye Stent yerleştirirler. Stent yerleştirilen bölgede damar ve Stentin bütünleşmesi gerekir. Bu süre zarfında hasta 12 gün kadar yoğun bakımda bekletilir ve gözlem altında tutulur. Eğer ki vücut bir yan etkide bulunmaz ise hastanın operasyonu başarılıdır ve bundan sonra ki hayatında daha dikkatli bir yaşam sürmelidir.

Yorum yapın