Bademciklerin birincil görevi, nefes alıp verirken boğaza giren mikropların vücutta daha da ilerlemelerine engel olmaktır. Fakat bazı durumlarda bademciklerin kendisi de iltihaplanır ve şişer. Küçük yaştaki çocuklar arasında daha sık görülen bademcik iltihabı(tonsilit), her yaş grubundaki bireyde gözlemlenebilmektedir.
Bademciklerin şişmesinden sonra bölgede oluşan ağrı; konuşma, yutkunma, yemek yemek gibi boğazla alakalı işlerde alevlenebilir. Bademciklerin şişmesine sebep olan enfeksiyon boyun ağrısı, ateş ve baş ağrısına da neden olabilmektedir.
Bademcik şişmesi nedir? (genel giriş)
İnsanlar arasında sıklıkla karşılaşılabilen, iltihaplanma sonucu oluşan bir hastalıktır bademcik şişmesi. Özellikle soğuk iklim şartlarının baskın olduğu yerlerde yaşayan insanlarda daha sık karşılaşılır. Bu rahatsızlıkta iltihaplanmanın rolu çok fazladır. Eğer hastalık uzun süre boyunca tedavi edilmez ise hastanın sosyal ve iş hayatını olumsuz şekilde etkileyebilir.
Bademcik şişmesi belirtileri
Bademcikler şiştiklerinde kişinin ağzını açması ve bölgeyi incelemesiyle çıplak gözle fark edilebilirler. Aynı zamanda yutkunmada zorluk, kulak ve boğaz ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş ve titreme, çene ve boğazda hassasiyet, bademciklerdeki iltihaplanma ileri boyutlara ulaşırsa nefes almada dahi güçlük çekilebilir.
Bademcik şişmesi neden olur?
En yaygın nedeni bakteriler ve virüslerdir. Fakat bu etkenlerin yanı sıra sigara kullanımı da bademcik şişmesine neden olabilir. Boğazdaki bu savunma mekanizmaları sigaradan boğaza yapışan zehirli maddeleri temizlemeye çalışırken bademcikler şişebilir.
Bademcik Şişmesi Kaç Günde Geçer?
Bademcik iltihabının ve şişmesinin genellikle 4-5 günde geçmesi beklernirken bazı istisnai durumlarda bu süre 7-10 güne kadar çıkabilmektedir.
Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?
Bademcik şişmesinden bir an önce kurtulmak için yapılması gereken, her hastalıkta olduğu gibi bir uzmana başvurmaktır. Uzmanın verdiği talimatlar eksiksiz ve aksatılmadan uygulandığı taktirde vücut, enfeksiyondan kısa sürede kurtarılabilir. Doktorun tavsiyelerini uygularken evde, sizlerin de kendi başınıza tedaviye destek olacak bir takım silahlarınız vardır. Aşağıda bunlar gerektiği gibi listelenmiştir.
Bademcik Şişmesi Bitkisel tedavi Yöntemleri
Çemen Otuyla Gargara: Çemen otu evlerde her zaman bulunan bir malzeme olmayabilir, fakat soğuk iklimin hakim olduğu bölgelerde ve aylarda viral enfeksiyonlardan kurtulmak amaçlı güçlü bir silahtır. Bir bardak kaynatılmış su içerisine üç çay kaşığı çemen otu atılır ve 20 dakika boyunca kaynatılmaya devam edilir. Daha sonra su ocaktan alınır ve ılımaya bırakılır. Bu hazırlanan suyla günde 3 kere gargara yapmak enfeksiyon olan bölgenin tedavisine destek olacaktır.
Zerdeçal: İltihaptan kurtulmanıza yardımcı olacak bir başka bitki de zerdeçaldır. Bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı zerdeçal tozu eklenir ve karıştırılır. Su ılımaya bırakılır ve daha sonra gargara için kullanılabilir. Bu uygulama gün içerisinde ihtiyaç hissedildiği zaman tekrarlanabilir. Aynı şekilde zerdeçal, enfeksiyondan kurtulmak amaçlı, çay olarak da tüketilebilir. Bir kupaya bir çay kaşığı zerdeçal tozu yeterli gelmektedir, bal ve limon da eklenebilir.
Bademcik Şişmesine Ne İyi Gelir?
Tuzlu Suyla Gargara: Gün içerisinde 2-3 kere tuzlu suyla gargara yaparak enfeksiyonlu bölgenin rahatlamasını sağlar ve enfeksiyondan kurtulma süresini kısaltmış olursunuz. Yarım bardak ılık su vve yarım çay kaşığı tuzu karıştırarak gargara suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Tuz daha yoğun olmamalıdır, aksi taktirde boğazınızı tahriş edebilirsiniz.
Limonlu Sıcak Su: Bademcik şişmesinden kurtulmak için bir başka tarif de limonlu sudur. Limonun içerisinde bulunan C vitamininin vücut savunma sistemini güçlendirmesi gibi limonlu su ile yapılan gargaralar da enfeksiyon olan bölgenin rahatlamasını ve iltihabın bir an önce ortadan kalkmasını sağlayacaktır.
Bir bardak su kaynatıldıktan sonra biraz ılımaya bırakılır ve içerisine bir limonun bütün suyu sıkılarak limonlu su hazırlanır. Ardındandan limonlu suyu birden bitirmemekle birlikte yavaş yavaş içerek tüketin. İçimini yumuşatmak amaçlı içerisine bir miktar bal ekleyebilirsiniz.
Süt: Gece uyumadan 1-2 saat önce, bir bardak ılık süt ve iki çay kaşığı zerdeçal ve bir tutam karabiberi ekleyerek karıştırın ve yavaş yavaş içiniz. Sütle alakalı tek dezavantaj sütün boğaza yapışması ve daha çok yutkunmaya yol açmasıdır. Eğer bademcikleriniz aşırı boyutlarda şiş ise süt kullanımından kaçının.
Bademcik Şişmesi Tedavisi
İlaç Tedavisi: Bademcik şişmesi vakalarının büyük çoğunluğu evde yapılan müdahalelerle geçmektedir. Fakat bazı durumlarda, şiddetli ve ağrısı katlanılamaz boyutlarda olan bademcik şişmesi vakalarında uzmanınızın tavsiye ettiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Ağrı Kesici: Reçetesiz olarak ulaşabileceğiniz ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.
Pastil: Pastil ve lignokain ve benzeri etken maddeler içeren yumuşatıcı boğaz spreyleri kullanılabilir.
Antibiyotik: Bakteriyel iltihaptan kaynaklanan bademcik şişmesinde antibiyotikler kullanılabilir.