Araknoid Kist Belirtileri

Ahmet

Araknoid kistler beyinde oluşum göstermektedir. Bu kistler beyinin hangi bölgesinde oluşum göstermiş ise ona göre belirtiler değişkenlik göstermektedir. Bunun nedeni ise oldukça mantıklıdır. Beyinin her bölgesi vücudumuzda ki bir bölge ile bağlantılıdır. Beyinin hangi bölgesinde yerleşim göstermiş ise bu kist beynin yönettiği o bölgede fonksiyon kaybı oluşmaktadır.

Araknoid Kist Nedir?
Araknoid kistler beyin ve omurilik etrafında bulunan zarda oluşum gösteren kistlerdir. Bu kistler örümcek ağını andırdığı için Araknoid ismini almaktadır. Beyin zarının olduğu her bölgede bu kistler oluşum göstermesi mümkündür. Zarın içinde beyin omurilik sıvısı yer almaktadır. Zarın çift halde olması ve yırtılması ile birlikte omurilik sıvısı bu bölgeye dolacaktır.

Araknoid Kist Belirtileri
Yapılan klinik araştırmalara göre bu kistin var olması beyinin bölgelerine göre belirtilerin değişkenlik gösterdiği yönündedir. MR ve CT gibi görüntüleme teknolojileri sayesinde beyinin hangi noktasında bu kistin oluştuğu anlaşılabilir. Eğer ki bu kist büyümeye devam ediyor ise bu durumda beyin içi basınçta artış olacaktır ve beynin birçok noktasına zarar verecektir.

Araknoid Kist Baş Ağrısı Yapar Mı?
Araknoid kistler baş ağrısına neden olabilmektedir. Yine bu beynin hangi bölgesinde bu kistin yerleştiğine bağlı olarak değişkenlik gösterse de beyinde oluşan kistler baş ağrısı gibi belirtiler vermektedir. Özellikle büyümeye meyilli bir kist ise bu beyin içi basıncı artıracağından ağrıyı da artıracaktır.

Araknoid Kist Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Araknoidin hangi bölgede oluştuğuna bağlı olarak uygulanacak olan ameliyatın süresi değişkenlik gösterir. Eğer ki zor bir bölgede yer edinmiş ise ameliyat hem riskli hem de zorlu geçecektir. Bu da ameliyat süresini uzatacaktır.

Araknoid Kist Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Baldıran bitkisini tüketmek baş ağrısı için oldukça iyi gelmektedir. Bu bitki 79 gün süre ile tüketilmelidir. Kafkas dioscorea kökleri de beyin fonksiyonları için olumlu sonuçlar doğurur. Beyinde ki toksinleri yok eder ve damarların genişlemesine neden olur. Bir diğer etkili yöntem ise maya iksiridir. Kafatası içinde ki basıncın yok edilmesine yardımcı olur ve iltihaplanmanın giderilmesini sağlar.

Araknoid Kist Boyutları
Araknoid kistlerin boyutları büyüme gösterebilir. Bu boyutlar artış gösterdikçe tehlikeli durumlara neden olabilir. Kafatası içinde basıncı artıracağı için kalıcı hasarlar verebilir.

Araknoid Kist Tedavisi
Kistin tedavisinde hangi yöntemin daha doğru olduğuna dair bir üstünlük kanıtlanamamıştır. 3 türlü farklı yönteme yer verilir. İlk yöntem kistin şantlanması diğeri açık ameliyat yöntemi diğeri ise endoskop ile beyin alt kısmının omurilik sıvısının ağızlaştırılmasıdır. Şant takılması ile birlikte kist sıvısının karın boşluğuna akması sağlanacaktır.

Yeniden kana karışmasını sağlamış olacaklardır bu yöntem ile. Diğer yöntem ise hastanın kafatası açılır. Bu klasik ameliyat denilince ilk akla gelen yöntem gibidir. Bu yöntem ile kist içindeki sıvının omurilik sıvısı içine karıştırılması sağlanır. Endoskop yardımı ile bu yöntem kafatasından delik açılarak da uygulanabilir. Aralnoidlerde kistin büyüme gösterdiği durumlarda cerrahi müdahale yapılabilmektedir. Diğer türlü ilaç ile tedavi yöntemleri denenmektedir. Kistin çok fazla büyümesi de sıvının akışını engelleyebilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekir. Araknoid kistler ile bilmemiz gereken bir şey var ki o da bu kistlerin normal beyin dokularından oluştuğu.

Yorum yapın