Bademcik kanseri sık rastlanan bir hastalık olduğu kadar ciddi bir hastalıktır da. Tedavi aşamasına geçilmez ise ölümcül bir hal alabilmektedir. Yutağın yan bölümlerinde, yutmada zorluk çekmeyle kendini belli eder ve bu zorluk hissinin devamında ağrı da kendini belli eder. Bazı zamanlarda ağrı, hissedildiği taraftaki kulağa kadar ulaşabilmektedir.
Bademcik Kanseri Nedir? (genel giriş)
başlarda sadece basit bir bademcik enfeksiyonu olarak algılanabilir fakat sonraları sürekli hale gelerek kendini akılda tutturmayı başarır. Bademcik kanserlerinin oranı toplam kanser vakaları içerisinde yadsınamayacak kadar fazladır.
Toplanan istatistikler açısından alkol kullanımının aşırı olduğu ve ağız ve diş sağlığına gerekli özeni göstermeyen kişilerde görüldüğü söylenebilir.
Yetişkin ve yaşlı bireylerde karşılaşılan bademcik kanseri vakalarının erken teşhis şansı yoktur. Nedeni ise başlarka kendisini basit birer iltihaplanma olarak hissettirmesidir.
Bademcik Kanseri Belirtileri
kendisi de lenf bezlerinden olan bademciklerde oluşan kanser, kendisini, ancak komşu lenf bezlerine yayılım gösterdiği zaman ele verir. Lenf bezleri hastalıklarında, enfeksiyon ve mikrop kapma durumlarında bölgede şişlik meydana gelir ve hasta kişiye bir sorun olduğu işaretini verir.
Bademcik kanserinde, şişen bademcikler ve boyundaki diğer lenf bezlerinde de benzer durumların meydana gelmesi, bir şey yutarken yaşanan zorluk ve boğaza takılıyormuş hissi vermesi bu hastalığın harakteristik belirtilerindendir.
Boğazın her iki tarafında da bulunan bademciklerden hangisinde rahatsızlık görülüyorsa, rahatsızlık, ağrı, o tarafta yer alan kulağa kadar ulaşabilmektedir.
Bir taraftan da bağışıklık sistemi hastalığı ortadan kaldırmaya çalışır ve şöyle bulgular sergiler; ateşin yükselmesi, kilonun azalması ve gece saatlerinde yoğun olarak terleme.
Bademcik kanseri bulunan taraftaki bademcik, diğer eşine nazaran boyut ve hacim olarak daha büyüktür
Bademcik Kanseri Tedavisi
Kanser testi için bölgeden alınan parçanın laboratuvarda patoloji birimince incelenmesiyle yapılır. Bölgede kanser olup olmadığı testin sonucuna bağlıdır ve sonuc pozitif gelirse bölgede kanser oluşumu bulunmuştur. Bu nedenler bademciklerin her ikisi de cerrahi operasyonla alınır.
Hastalığın boyun lenf bezlerine sıçrama riskine karşı, boyun lenf bezlerine kemoterapi uygulanır. Bu bölgelere de cerrahi müdahale uygulanırsa ardından ışın tedavisiyle tamamlayıcı uygulamalara geçilir.