Bacaklarda Varis Belirtileri Nelerdir?

Ahmet

Varis oluşumlarının içinde görülme sıklığı en fazla olan varis, bacaklarda görülen varislerdir ve buna neden olanın da yer çekimi olduğu bilinir. Bacakların tekinde görülebildiği gibi her ikisinde de görülebilir. Oluşumun başlarında, varisler kırmızı ve ince çizgiler halindedir. 1mm genişliğinde olan bu varisler tedavi edilmedikleri taktirde 3-4 mm boyutlarına ulaşabilirler.

Bacaklarda Varis Nedir?
Bacaklarda oluşan varisler, yüzeysel toplardamarların genişleyerek kıvrımlı bir forma bürünmeleri ve göze güzel gelmeyen bir görüntü oluşturmalarına verilen addır. Bu duruma ise toplardamarlar içerisinde yer alan kapakçıkların asil görevi olan kalbe giden kirli kanın damar içerisinde tutmazken bu görevi yapamaz hale gelmesi ve bu kirli kanın aşağıya kaçarak damar içi basıncını arttırmasıdır. Basınçla beraber genişleyen damarlar bazen küçük ve mavi ve mor renklerde kimi zaman ise bir parmak kalınlığına varabilen genişliğe ulaşabilirler.

 Bacaklarda Varis Belirtileri
Ağrı:
Bacaklarda oluşan varislerin en karakteristik belirtisi bacakta oluşan ağrılardır. Bu ağrılar bölgesel değil, genellikle diz altındaki tüm bacağı etkilerler ve etkileri yürümek, bacağı yukarı doğru kaldırmak ve varis çorabı giymekle azaltılabilir.

Varis damarlarında görülen ağrı: Varis damarları bazı zamanlar özellikle ağrı yapabilirler. Kadınlarda görülen varisler, adet periyodlarında belirgin düzeyde ağrı oluşturabilirler.

Ayaklarda oluşan şişlikler: Oluşan şişlikler bölgesel değildir, şişlik ayağın tümünü etkiler. Dizin yukarısında şişlik oluşmaz.

Yorgunluk hissi: Uzun süre ayakta kalan ve bacaklarında varis bulunan kişilerde diğer bireylere nazaran belirgin bir yorgunluk oluşur.

Ayaklarda ağırlık hissi: Yine yoğun olarak diz altında görülür. Ayaklarda ağırlık taşınıyor hissi yaratır.

Yanma ve sıcaklık hissi: Özellikle sıcak aylarda toplardamarda görülen sorunlar daha da belirginleşir ve bu aylarda bacaklarda yanma hissi şiddet kazanır. Ayakları soğuk suyla yıkamak kişinin rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Bacaklarda kramp oluşması: Belirgin olarak gece ve kişinin uyku saatlerinde olur.

Kaşıntı: Kaşıntı hissi belirgin olarak varisli bölgede görülür.

Uyuşma hissi: Görülme sıklığı ayak parmakları ve çevresinde daha yüksektir.

Hastaların çoğunluğu bacaklarının içerisinde bir şeyler açılıyor hissine kapılırlar veya bacakları patlayacak gibi hissederler. Varis, görünümsel olarak bacağın üst kesiminde yaygın olsa da ağrılar bacağın alt kesimlerinde daha kuvvetli hissedilir. Yanma hissinin nedeni ise kan dolaşımının yavaşlamasıyla birlikle kanın damarların içerisinde göllenmesidir.

Bacaklarda Varis İçin Hangi Doktora Gidilir?
Varis oluşumlarının tedavisi için kalp ve damar cerrahisi bölümlerine başvurulmalıdır. Tedavi öncesi muayenenin bir başka amacı ise tedaviye mani bir durumun olup olmadığını saptamaktır.

Bacaklarda Varis Nedenleri
Sürekli olarak görülen kabız: Kabız kişinin ıkınmaları, karın içerisindeki basıncı arttıracaktır ve bunun devamında toplar damarlardaki basınç artacak, ileri zamanlarda ise varis görülme olasılığını arttıracaktır.

Yüksek topuklar: Bacaktaki kan dolaşımını bozduğu için varis oluşum nedenleri arasında sayılabilir.

Uzun süre hareketsiz kalma/masa başında çalışma: Ayaklarda pompalanan kaslar iyi çalışmadığı için kanın bacaklarda birikmesi ve devamında bacaklarda şişlik ve ağrı oluşumuna neden olur. Devamında da önceki sebepler gibi varise yatkınlığı arttırır.

Obezite/ aşırı kiloluluk ve hamilelik: Bu iki durumda da, karın içerisindeki basınç artacak ve varis oluşumuna zemin oluşacaktır. Gebelik aynı zamanda damar duvarlarının zayıflamasına neden olabildiği için varis oluşumuna neden olabilir.

Genetik: Birinci dereceden yakınlarda varis vakalarına yakalanma sıklığı ne kadar yüksekse bireyde de varis oluşumu görülme olasılığı o derece yüksektir.

Bacaklarda Varis Tedavisi
İş yerinde, uzun mesai saatlerinde ve uzun yolculuklarda; uzun süreli hareketsiz kalınan durumlarda mola verilmeli ve bacak kasları çalıştırılmalıdır.

  • Fazla kilosu olanlar fazla kilolarından kurtulmalıdırlar.
  • Ağrısı artan kişilerin soğuk duş almaları ağrılarını dindirecektir.
  • Sıcağa maruz kalınmamalıdır.
  • Ayakta uzun süreli çalışanlar topuklu ayakkabı kullanımından sakınmalıdırlar.

Yorum yapın