Aritmi hastalığının en belirgin özelliği kalbin çok hızlı atmasıdır. Kişide halsizlik, nefes darlığı ve çarpıntı gibi şikayetler oluşur. Aritmi hastalığı ile uğraşan hastalarda artiminin durumuna göre değişkenlik görülecektir. Nabız yükseklerde seyreder. Bunun dışında her kişide görülmeyen ve hastalığın asıl belirtileri olmayan baş dönmesi, göğüs ağrısı ve bayılma gibi durumlar da gözlemlenmektedir. Alkol, sigara ve kafeinli ürünlerin tüketilmesi bu sorunun artmasına ve tetiklenmesine yardımcı olur.
Aritmi Nedir?
Aritmi dediğimiz hastalık, kalp ritminin düzensizleşerek artan kalp ritimleridir. Kalp ritmi bir anda çıkıp bir anda inebilir. Bu durum çoğunlukla kalbinde anormallik olmayan çocuklarda sık görülür. Kalp artışının hızlanmasını kişi kolaylıkla fark edecektir. Genetik nedenlere bağlı olarak da aritmi geçirme olasılığı fazladır.
Aritmi Belirtileri
Aritmi kalp ritim bozukluğu olarak da bilinir. Bunun en belirgin vurguları çarpıntı şeklindedir. Kalp ritminin artışına bağlı olarak terleme, baş dönmesi, kalp vuruşlarında düzensizlik ve buna bağlı olarak gelişen halsizlik, gözlerde kararma, fenalaşma, göğüste sıkışma ve nefes darlığı gibi belirgin sorunlar kendisini göstermektedir. Kalp atışınızda değişkenlik hissettiğiniz zamanlar ve bu belirtilerle birlikte bu sorun yaşanıyor ise en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir. Kalp ritminde ki artış kalp krizini tetikleyebilir.
Aritmi Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Aritmi tedavilerin kullanılan ilaçlar iyi sonuçlar vermektedir. Taşikardi türü anti-ritmik olarak da bilinen düzensiz kalp ritimleri için bu atakları engelleyici ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar kullanıldığı zaman ani oluşan ritim bozukluklarının giderilmesinde etki eder. Hatta bazı ilaçlarda o kadar çok etkilidir ki kalbin atış hızını düşürür. Bu durumda da kalp pili takılma gereksinimi doğar. Bu tür durumlarda hastanın bir uzman kontrolünde ve belli rutinleri aksatmadan bu ilacı kullanması gerekir.
Aritmi Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Aritmi sorununda kriyoablasyon olarak isimlendirilen yöntem uygulanabilir. Bu yöntem sayesinde kalp içerisine girilerek, eksi derecelere kadar kalp soğutularak hasar verme yöntemi uygulanır. Kalp içerisinde normal olmayan durumlar olduğunda o bölgelere bu yöntem uygulanmaktadır. Bu tedavi ve müdahale süreci ritim bozukluğunun ne denli ilerlemiş olduğuna bağlı olarak değişir. Ortalama olarak 2 saat kadar süren bir yöntemdir.
Aritmi Çeşitleri
Aritmi bozukluklarından bir tanesi Sinüs Taşikardisidir. Yaşa göre belli bir kalp hızı vardır. Bu hızdan daha fazla atması durumunda bu sorun oluşur. Sinüs Bradikaridisinde ise yaşa göre belirlenen kalp ritimlerinin daha altında kalp atış hızının olmasına verilen isimdir. Atrial Fibrilasyonda kalbin odaları yani kulakçıkları düzenli kasılma sağlayamaz ise kalp atış hızı artar ve şiddetli şekilde fark edilir. Kalp bu noktada kan pompalamayı azaltabilir. Ventriküler Taşikardi ise alt odacıklardan kaynaklanan kalp ritmi bozukluğudur.
Aritmi Tedavisi
Aritmi olan hastaların tedavileri değişkenlik göstermektedir. Kalp atış hızının artışı ile mi yoksa azalışı ile mi alakalı, hastanın yaşı, diğer sağlık problemleri, aritminin seviyesine bağlı olarak tedavi değişkenlik gösterecektir. Hastalarda ilk aşamada genellikle ilaçlı tedavi uygulanmaktadır. Bu ilaçlar sayesinde bireyin kalp ritminin normale dönemsi sağlanmaktadır.
EKG testleri ile bu hastanın kalp ritimleri de düzenli olarak kontrol altında tutulmaktadır. Eğer ki hastanın kullandığı ilaçlar bu tedaviye sonuç vermiyor ise bu durumda hasta için cerrahi müdahale gerekebilir. Bu operasyon içinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Yine hastanın durumuna göre uzman doktorun uygulayacağı tedavi yöntemi en uygun ve en doğru olan yöntem olacaktır.