Bacakta Pıhtı Atması Belirtileri

admin

Bacakta pıhtı olması hastalık olarak çok sık rastlanabilir. Kan pıhtılarının bacakta toplanmasıyla oluşur. Toplanan bu kan pıhtılarıysa vücutta bacak kısmında daha yaygın olarak toplanır ve pıhtılaşma oluşur. Bu hastalık kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülmektedir.  Pıhtılaşma sonucunda bacaklarda morluklar ve kızarıklıklar oluşabilir. Bacaklardaki toplardamarların ezilmesi ve sıkışmasıyla bu hastalık meydana gelmektedir.  Oluşan bu pıhtı sonucu damarlarda tıkanıklık meydana gelebilir ve bununla birlikte de iltihaplanma olabilir. Bacaklarda pıhtı oluşması hastanın direncini düşürür. Bunun yanında direnci düşen hastanın hareket kabiliyetini de kısıtlar. Bacakta pıhtı oluşumunun görülmesi halinde doktora bir an önce gidilmelidir.

Bacakta pıhtı atması nedir?
Bacakta oluşan pıhtılar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bacaklardaki toplardamarların sıkışması sonucu oluşan bu pıhtılaşma, bacaklarda morluklara ve kızarıklıklara da neden olabilir. Bacakta pıhtı olması halinde doktora başvurulmalıdır. Müdahale edilmeyen bacakta pıhtı oluşumları sonucunda hastalar daha ciddi hastalıklara neden olabilir. Kan dolaşımının sayesinde bu pıhtılaşma akciğere ulaşabilir. Akciğere ulaşan pıhtılaşmaysa akciğerde kan dolaşımına engel olabilir. Buna bağlı olarak da hastalarda bir de kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu da oldukça ciddi sorunlara neden olduğunun göstergesidir. Bacaklarda pıhtı oluşan hastaların vücut direnci bozulur. Bununla birlikte de fiziksel olarak baldır ve diz kısmında daha yaygın oluşan pıhtılaşma sonucunda zararlar da verebilmektedir. Bu nedenle bacaklarda pıhtılaşma oluşması halinde doktora gidilmeli ve müdahale edilmelidir.

Bacakta pıhtı atması belirtileri
Bacaklarda pıhtı oluştuğunu anlamanın birçok belirtisi vardır. Bacaklarda oluşan şişlikler, pıhtının oluştuğu bölgede kramplar yaşanır, bacaklarda ağrı ve karıncalanma hissi olur, eklem ağrıları ve diz ağrıları olur, yürürken ağrılar olur. Bunun dışında pıhtılaşma olan bölgede morluklar, kızarıklıklar ve şişlikler olur, devamlı hissedilen ağrılar olur, kabızlık şikâyeti yaşanır, yürürken dengesizlik olur, uyku düzeni bozulur, bacaklardaki ağrı geceleri daha şiddetli olur.

Bacakta pıhtı atması nasıl olur?
Bacakta pıhtı atması oluşum olarak, bacaklardaki toplardamarların sıkışması sonucu oluşur. Bacaklarda şişlikler, morluklar ve kızarıklıklar olarak baş gösterir. Ağrılar, kramplar ve dengesizliklere neden olabilir. Oldukça ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Bacak damarlarında pıhtı olmasının nedenleriyse hareket etmeden, spor yapmadan yaşamak ya da tam tersi çok ağır spor yapmak, atardamarlarda tıkanıklıklar olması ya da damarların zarar görmüş olması, bacak bölgesinde darbe sonucu oluşan travma ve kaza sonucu bu bölgeye alınan darbelerdir. Bununla birlikte bir başka hastalık nedeniyle kullanılan ağır ilaçların da bacaklarda pıhtı oluşumuna neden olduğu bilinmektedir.

Bacakta pıhtı atması nasıl anlaşılır?
Bacakta pıhtılaşma olan her hastada bu hastalığın belirtileri bulunmayabilir. Genellikle belirtiler yalnızca yarısında görülmektedir.  Bacakta pıhtı hastalığının anlaşılması için, bacaklarda ve bacaklardaki toplardamarlardaki şişliklere bakılır, yürürken bacaklarda oluşan ağrılara ve denge kayıplarına bakılır, eğer bacaklarda şişlik varsa şişlik olan bölgedeki sıcaklığa bakılır ve bir diğer belirti olarak da bacaklarda morarma ve kızarıklık gibi durumlara bakılır.

Bunun yanında da açık açık bu belirtiler olmaması durumunda nefes darlığı şikâyeti, derin nefes alırken ağrı hissi ve kanlı öksürük gibi belirtiler de bu hastalığın belirtileri olarak görülebilmektedir.

Bacakta pıhtı atması bitkisel tedavi yöntemleri
Bacakta pıhtı oluşması durumunda tedavi amaçlı hasta mutlaka doktora görünmelidir. Bitkisel yöntemleri tedavi olarak değil destek amaçlı kullanmalıdır.

Bitkisel olarak Arnavut biber, ginko biloba, alıç, biberiye otu ve zencefil gibi bitkiler önerilmektedir. Ancak kesinlikle tedavi olarak bir doktora gidilmeli ve çok geçmeden tedavi edilmelidir.

Bacakta pıhtı atması tedavisi
Bacakta pıhtı oluşmasının tedavisi bir doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor öncelikle kan tahlili yapacaktır. Tahlili yapılan kan incelenecektir. Başlarda yürümede zorluk yaşanabilir. Anca çok vakit geçmeden doktora gidilmeli ve tedaviye başlanmalıdır. Aksi bir durumda daha ciddi hastalıklara neden olabilir.

Tedavi yöntemi olarak vena kava filtresi yöntemiyle tedavi uygulanabilir.  Böylece pıhtının oluşması önlenebilir. Dereceli sıkıştırma çorapları da bacakta kan pıhtılaşması durumunda tedavi yöntemlerinden bir diğeridir.

Yorum yapın