Kişinin daha önce deneyimlediği tatmin olma hissini tekrar yaşayabilmesi için kullandığı alkol miktarını sürekli olarak arttırması gerekir. Eskiden beri kullanılan alkol miktarının daha önceden beri deneyimlenen tatmin duygusunu verememesi
Kişinin kullandığı alkol oranını düşürmesi ya da alkol kullanımına son vermesi durumlarında yoksunluk belirtisi olarak adlandırılan bir takım ruhsal ve bedensel sorunların başgöstermesi, yoksunluk hissi çekilirken de alkol kullanılması durumunda bu olumsuz etkileri ortadan kalkması,
Kişi tarafından tüketilmesi tasarlanan alkol miktarından fazla miktarlarda ve daha uzun sürede alkol tüketilmesi
Alkol temin etmek, alkol kullanmak ve alkolün verdiği etkilerden kişinin kendisini kurtarması için çok fazla zaman harcaması,
Alkol kullanımıyla birlikte önem arz eden toplumsak etkinliklere katılamama, mesleki etkinliklerden mahrum kalma ve boş zamanları daha verimli şekillerde değerlendirememe,
Alkol kullanımı alışkanlığının bırakılması ya da denetim altına alınması için başarısız girişimlerin var oluşu
Alkolün kendisine ve çevresine (ailesine, arkadaşlarına…) zarar verdiğini bildiği halde kişinin alkol kullanımına devam etmesi alkolizm belirtileri arasında yer alır.
Alkolizm Nedir
Alkolün sadece bir çeşidi yoktur, etanol olarak adlandırılan türü içki olarak kullanılmaktadır. İçki olarak kullanılan etanol alkol, birçok hastalığa kapı aralamaktadır.Bu etkilerinin yanı sıra alkol kullanımı kişide irade kaybına neden olur, kontrol kaybına düşer ve uyuşturucu madde tehdidine karşı savunmasız hale gelir. Uyuşturucu bağımlılarının %57’ si alkol de kullanmaktadır. Kısacası alkolden uzak durmak bireyi diğer madde bağımlılıklarından da koruyacaktır.
Sıklıkla ve büyük miktarlarda alkol kullanan, bedensel, ruhsal ve toplumsal sağlıklarının bozuk olmasına rağmen alkol kullanımına ara vermeyen, veremeyen kişilere alkolik denir ve bu kişilerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Dünya üzerinde alkol tüketen 2 milyar kişinin 76 milyon kadarı alkol bağımlısıdır. Yılda 1 milyon 800 bin kişi bu nedenle yaşamını yitirmektedir. Ülkemizde ilk tüketim yaşı 11’e kadar düşmüştür ve ilk kullanım yaşı ne kadar düşerse ileriki yaşlarda bağımlı olma riski o kadar artmaktadır.
Alkolizm Belirtileri
12 ayı kapsayan bir dönemde ortaya çıkan aşağıdaki belirtilerden en az üçünün olması durumunda alkolizm tanısı üzerinde durulur:
Tolerans: Her alkol kullanımında geçmişteki deneyimi tekrar kazanmak için ihtiyaç duyulan alkol miktarının sürekli olarak artmasıdır.
Yoksunluk: Alkol kullanılmayınca kişide ortaya çıkan bedensel ve ruhsal bir takım belirtilere verilen addır. Titreme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik vb…
Amaçlanan miktarlardan fazla ve daha uzun süreli alkol alınmaya başlanması
Psikolojik ve toplumsal sorunlarına rağmen kişinin alkol kullanımına ara vermeksizin devam etmesi
Alkolizm Testi
Kişinin internet üzerinden ulaşabileceği ve doktorunun da uygulayabileceği, anket ve çeşitli tarzlarda testler bulunmaktadır ve kişinin test sonunda aldığı puana göre geçmiş öyküsü derinlemesine incelenmektedir.
Alkolizm Tipleri
Kişinin içinde bulunabildiği bedensel ve ruhsal durumlardan uzaklaşmak için alkol alma durumu.
Aşırı miktarlarda alkol tüketimi sonucunda gastrit, polinevrit, karaciğer yağlanması gibi bedensel bozuklukların ortaya çıkmasına karşın fiziksel bir bağımlılık ortaya çıkmamıştır.
Alkole mental ve fiziksel yönden bağımlılık meydana gelir. İstemli denetim kalkar, içme isteği durdurulamaz.
Daha ağır bedensel ve mental bozukluklar oluşmuştur. Alkol azaltıldığında ya da kesildiğinde kesilme belirtileri oluşur.
Alkolizm Tedavisinde Kullanılan İlaçlar
Disülfram, alkolizmin tedavisi için eskiden beri kullanıla gelen bir ilaçtır. Vücutta aldehit dehidrogenazın(ALDH) çalışmasını bloke ederek etkisini gösterir. Alkol vücutta iki aşamada parçalanır, öncelikle asetaldehite dönüşür, ardından ALDH sayesinde tamamen etkisiz hale getirilir. Asetaldehit alkolün “akşamdan kalma” etkilerini sağlayan maddedir ve Disülfram alınmaya devam ederken alkol alınırsa vücutta hızla asetaldehit birikir. Bunun sonucunda hoş olmayan mide bulantısı, baş ağrısı, ateş basması gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu yan etkilerden kaçınmak nedeniyle kişi alkol kullanımından kaçınır duruma gelir.
Alkolizm Tedavisi
Alkolizm tedavisine yoksunluk belirtileri kalktıktan sonra başlanabilir.
Hedef ayıklıktır(sobriety
Tedavi, hastanın ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir.
Tedaviden sonra uzun süreli izleme gereklidir. Kişi uzun süre hastanede kalsa dahi, daha sonra izlenmediği zamanlarda kolaylıkla alkol kullanımına dönebilmektedir. Düzenli aralıklarla doktoruyla görüşmeye ya da kendine yardım gruplarına, grup toplantılarına katılmalıdır.
Nüksler(tekrarlamalar): İlk 6 ayda en sık aralıkla gözlemlenir.