Atopik Dermatit Belirtileri

Ahmet

Atopik dermatit nedir? (genel giriş)
atopik dermatit, toplumda çokça rastlanabilen, hastalarda büyük boyutlarda rahatsızlığa neden olabilen ciltte oluşan bir egzemadır. Atopik dermatit, kronik(uzun süre devam edebilen) kaşıntılı ve kendini tekrarlayan dermatitlere ( atopik egzema, ındogen egzama vb.. ) verilen addır. Atopik egzemanın en sık sergilediği klinik bulgu atopik egzemayla alerjik rinittir.

Atopik dermatit belirtileri
Belirtileri hastanın yaşına göre değişiklik göstermektedir. Klinik bulgular 3 dönem olarak değerlendirilir.
Atopik dermatitin bebek hasta grubu üzerindeki belirtileri: Bulgular 3-5’ inci aylarda kendisini belli etmeye başlarlar. Bebeğin yüzü ve saç derisi yüzeyinde, yanaklarında kaşıntılı lezyonlar meydana gelir. Kaşıntılı lezyonların şiddeti değişiklik göstererek 2 yaşına dek devam edebilir. Atopik dermatit görülen bebeklerin yarısında, rahatsızlık, 2 yaşından sonra kaybolabilir.

Atopik dermatitin çocuk hasta grubu üzerindeki belirtileri: Bacaklarda, kollarda, ellerde ve benzer vücut bölgelerinde kaşıntılı papüller meydana gelir. Bulguları özellikle kış dönemi zarfında artış gösterir. Aynı zamanda boyunda ve yüzde, ataklar sırasında skuamlı ve eritemli lezyonlar meydana gelir. Yünlü giysiler, ani duygusal değişiklikler yeni atakları ateşleyebilmektedir. Kedi ve köpek benzeri hayvanların tüyleri, tüylü eşyalar; yüzdeki, kollardaki ve bacaklardaki kaşıntıları arttırabilir.

Atopik dermatitin erişkin hasta grubu üzerindeki belirtileri: Yetişkinlerde atopik dermatit, bölgesel lezyonlarla ayırt edicidir. Yetişkinler üzerinde atopik egzemanın en büyük komplikasyonu eritrodermidir. Atopik dermatit vakalarını %10’ unda çeşitli göz rahatsızlıkları gelişebilmektedir, aynı zamanda bu kişiler bazı enfeksiyonlara karşı da duyarlı olmaktadırlar. Örneğin suçiçeği aşısı olmaları bu kişiler için zararlı olabilmektedir.

Atopik Dermatit Ne Yememeli  ?
Atopik dermetit üzerinde yiyecek ve içeceklerin rolü % 10 dur. Fakat bazı gıdalar astımlı bebek ve çocuklarda atopik dermatiti şiddetlendirebilir. Hastanın tükettiği gıdaları denetlemekte fayda vardır ve ani reaksiyon oluşumuna neden olan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.

Atopik Dermatit Elma Sirkesi
Elma sirkesi, atopik dermatit tedavisi için kullanılabilecek etkili bir maddedir. Vücuda uygulandıktan sonra uygulanan bölgedeki kaşıntıyı ve inflamasyonu rahatlatır. Hazırlamak ve kullanmak hiç de zor değildir. Elma sirkesiyle su eşit miktarlarda karıştırılır ve bir pamuk yardımıyla rahatsız deri bölgesine sürülür. Sürdükten 30 dk sonra yine nemli bir bez yardımıyla temizlenir. Uygulamanın etkili olabilmesi için her gün, birkaç hafta süresince uygulamaya devam edilmelidir.

Atopik Dermatit Nasıl Geçer ?
Kaşımayın: Çok rahatsızlık hissedilirse tırnaklar yerine parmak uçları kullanılmalıdır.
Tetikleyici Etkenlerden Uzak Durun: Tahriş edici maddelerden ve alerjenlerden uzak durulmalıdır. Pamuklu, doğal, yumuşak ve iyi dokunmuş kıyafetleri tercih edin ve  evinizi (özellikle yatak odanızı) serin tutmaya özen gösterin.

Alerjiye neden olan gıdaların tüketiminden sakının. Fakat  atopik dermatiti ilerlettiği  nedeniyle küçük çocukların gıdalarını sınırlandırmak büyüme geriliğine yol açabileceği için bu konuda bir uzmana danışılmalıdır.

Atopik dermatit için bitkisel tedavi yöntemleri

Keçiboynuzu: Günde bir yemek kaşığı  keçiboynuzu pekmezi,  içerdiği quercetin gibi  bileşenler  sayesinde egzemaya iyi gelir.
Atopik dermatit için krem tavsiyeleri

Kremler,  doktorun verdiği reçeteye göre uygulanmalıdır. Tedavi için kullanılan bazı kremlerin içerisinde kortizon bulunduğu için uzun süre kullanımı önerilmemektedir. Bu nedenden dolayı üç haftadan uzun bir süre kullanımı sakıncalıdır.  Bu nedenden dolayı atopik dermatit kremler, kortizon içeren ve kortizon içermeyen olarak gruplandırılmaktadır. Tedavi için öncelik kortizon içermeyen kremlere verilmelidir. Kortizon içeren kremleri kısa bir süre kullandıktan sonra tedaviye kortizonsuz kremlerle devam edilebilir.

Atopik Dermatit Tedavisi
Hastalar; sıcaktan, soğuktan, aşırı nem ve kuruluktan, yünlü giysilerden, irritan maddelerden, derinin aşırı ve sık yıkanmasından, mekanik travmalardan sakınmalıdırlar. Kaşınma güdüsünün mümkün olduğu kadar önüne geçilmelidir. Her banyodan sonra rahatsızlık görülen bölgelerin nemlendirici kremlerle  nemlendirilmesi gerekmektedir. Tedavinin temelini kortikosteroidler  oluşturur.

Yorum yapın