Ateş Belirtileri

Ahmet

Ateş Nedir ?
Ateş, vücut ısısının 38 dereceden yüksek olduğu dönemi tanımlamak için kullanılır. Kişiye verdiği rahatsızlığın yanı sıra kişiden kişiye farklı bulgular sergileyebilir. Özellikle anneler ve babalar çocuklarında ateş oluşumu karşısında telaşa kapılabilirler ve çocuklarının havale geçireceği düşüncesine kapılabilirller. Bunun yanı sıra vücutta ateş oluşumu şu anlama da gelmektedir. Vücudun kendi savunma merkezinin görevini yerine getirdiğinin, vücudun enfeksiyonla savaştığını anlamına  gelir. Ateş, akyuvarların enfeksiyon kaynaklarını elemine etmesi için uyarıcı bir rol üstlenir.

Ateş Belirtileri
Ateşin belirtileri farklı yaş gruplarında farklı şekillerde kendini açığa çıkarabilir. Fakat genel olarak en sık karşılaşılan ateş belirtileri şöyledir: Terleme, kas ağrısı, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kusma, karında ağrı, deride döküntü, iştahsızlık, sıvı kaybı…

Ateş Neden Olur ?
Beynin bir bölgesi olan hipotalamus, diğer fonksiyonlarıyla birlikte vücudun ısısını da kontrol eder ve standart ısı olarak 36.5 santigrat derece ayarlanır. Hipotalamus tarafından vücut ısısı ayarlanırken çeşirli nedenlerle bu sayı bir kaç derece yukarı çekilebilir ve bunun sonucunda ateş meydana gelir. Herhangi bir mikrop vücuda girdiğinde hipotalamusun vücut ısısını yukarı çekmesine neden olabilir. Aynı şekilde vücudun savunma mekanizmalarından biri olan akyuvarların vücuda giren olası zararlıları ortadan kaldırırken de vücut ısısı yükselir. Vücudun kensi ısısını yükseltmesinin başka yolları da titremek ile el ve ayakların soğumasıdır. El ve ayakların soğumasıyla burada bulunan damarlar kasılır ve vücut, ısı kaybının önüne geçmiş olur.  Güneş ışığına direk olarak uzun süre maruz kalmak ve bazı ilaçların kullanımı da vücur ısısının yükselmesine ve devamında ateşe neden olabilmektedir.

Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapılmalıdır ?
Ateş Durumunda İlk Yapılacaklar;
Öncelikle ateşin yüksekliğine göre sıvı takviyesi yapılmalı, hastanın üzerindeki kalın giysiler çıkarılmalı, hastanın hareketliliği azaltılmalı ve hasta titrese bile üstü örtülmemelidir. Hastada aşırı boyutlarda rahatsızlık yoksa ve ateş 39 C ve altındaysa ateş düşürücüler kendi başına yeterlidir. Ateş düşürücü kullanılırken uygun dozlarda kullanımı önem arz etmektedir. Bazı zamanlarda da soğuk uygulama gerekli gelebilir.  Soğuk uygulama için, bez, suya (29 – 32 C olmalı) batırılır ve sıkılır. Sonrasında büyük damarların geçtiği kısımlara yerleştirilir ve sıklıkla yenilenir. Gerekli gelen durumlarda da hastaya ılık duş aldırılabilir. Soğuk uygulamadan bir-bir buçuk saat öncesine kadar antipiretik ( ateş düşürücü ) verilmemiş olmasına dikkat edilmelidir. Aksi durumda ateş yeniden yükselebilir.  Soğuk uygulama ve antipiretiğin bir arada kullanıldığı durumlar genellikle antipiretiğe cevap verilmeyen durumlardır. Aksi şekilde uygulanırsa hasta, hipotermiye sokulabilir. Riskli gruplarda ( huzursuzluk, hipreleksi riskli çocuklar vb ) soğuk uygulamaya hemen başlanabilir.

Rahatsızlık geç tedavi edilirse hasta kişi rahatsızlık sırasında gereğinden fazla rahatsızlık çekmiş olacaktır. Rahatsızlık sahibi kişi hastalığı kısa ve hafif bir şekilde de atlatabilir, uzun ve şiddetli bir şekilde de atlatabilir. Rahatsızlığın uzun sürede atlatılması hem kişinin hayat konforunu bozacaktır hem de iş gücü kaybına neden olacaktır.

Çocuklarda Ateşe Ne İyi Gelir ?
Bebeklerde ve çocuklarda sık sık karşılaşılan ateş, belli limitlerin altında olduğu sürece önem derecesi yüksek bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak bazı durumlarda ciddiyeti artmaktadır ve zaman kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Her yükselen ateşte paniklenmemeli ancak 40 C yi geçen ateş vakalarında ivedi bir şekilde hastanaye gidilmelidir. Ateş için yüksek önem arz eden zaman aralığı ilk 3 gündür.  Ateşlenen çocuğun yaşı da önemli bir kriterdir örneğin çocuk 3 yaşından küçükse zaman kaybetmeden hastaneye başvurulmalıdır. Aynı zamanda çocuklarda ateşe neden olan etkenin araştırılması mutlaka hastane ortamında yapılmalıdır.

  • Ateşli çocuğun kıyafetlerine dikkat edilir, 38.5 C civarındaki hafif ateşte fazla giysiler çıkartılır ve hafif ve ince giysiler giydirilir.
  • Bu süre zarfında hasta tarafından sıvı alımına dikkat edilir.
  • Bulunulan ortamın sıcaklığı kontrol edilmeli ve 21-22 C ayaralanmalıdır.
  • Ilık duş aldırılabilir ve sonrasında ılık-ıslak bezlerle pansuman yapılabilir.
  • Hemen ateş düşürücüleri kullanmamaya özen gösterin, 39 C üzerindeki durumlarda doktorunuza danışarak ateş düşürücü kullanın.

Aynı zamanda yapılmaması gerekenler;
Sık aralıklarla ateş düşürücü kullanılmamalıdır. Soğuk suyla duş aldırılmamalı ve hastanın üzeri kalın ortülerle örtülmemelidir:

Yorum yapın