Akut Faranjit Belirtileri

Ahmet

Akut Faranjit Nedir ?
Akut faranjit olarak bilinen durum, halk arasında çok sık olarak karşılaşılan bir tıbbi hastalıktır. Genellikle üşütmeye dayalı olarak ortaya çıkar. Bir takım virüs ve bakteriler vasıtasıyla vücudun boğaz kısmına yerleşen bu hastalık, ciddi sonuçlara yol açmasa da, kişinin yaşam kalitesini doğrudan etkilemektedir.

Boğazın yutak kısmında ortaya çıkan akut faranjit, boğaz duvarını tahriş eder. Bu kısım tahriş olduktan sonra, ortaya çıkan belirtiler, akut faranjiti teşhis etmek için oldukça kolaylık sağlar. Bu belirtiler genellikle; baş ağrısı, ateş, kuru öksürük, halsizlik yada yorgunluk olarak görülür.

Akut faranjit, genellikle üşütmeye bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. Kişi, terli olarak rüzgarda kalırsa yada soğuk içecekleri kısa zamanda tüketirse faranjite yakalanma riski artar.  Bu yüzden akut faranjit, gerekli önlemler alındığı takdirde engellenebilen bir hastalıktır.

Akut faranjit, ani olarak gelişen ve ortaya çıkan faranjit türüdür. Bu durumdan ayrı olarak bir de, kronik faranjit mevcuttur. Kronik faranjit, faranjitin devamlı hale gelmesi ve sürekli kendini tekrar etmesi sonucu oluşur. Akut yada kronik faranjit, genellikle soğuk algınlığı, grip, herhangi bir ateşli hastalık yada akciğerde meydana gelen tahribat nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar da çoğunlukla, bir takım virüs ve bakteriler nedeniyle ortaya çıkarlar.

Akut faranjit hastalığının tedavisi, ilaç bazlı olarak uygulanır. Antibiyotik, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar, kombineli olarak kullanılır. Bu sayede vücutta meydana gelen bakterilerin ve virüslerin, vücuttan uzaklaştırılması ve yok edilmesi hedeflenir. Ilaç tedavilerinin yanında, hasta bol bol dinlenmeli ve kaybettiği sıvıyı yerine koymalıdır. Bu duruma ek olarak, beslenme ve düzgün yaşam tarzı da akut faranjitin tedavisi için büyük rol oynamaktadır.

Akut Faranjit Belirtileri
Üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı olarak gelişen her hastalıkta olduğu gibi, akut faranjitte de aynı belirtiler mevcuttur. Bu yüzden hastalığın teşhisi son derece kolaydır. Fakat akut faranjit olan hasta, genellikle belirtileri ağır geçirmeden doktora başvurmamaktadır. Bu durum da, bazı hallerde hastalığın kronikleşmesine veya tedavinin uzamasına neden olabilmektedir.

Akut faranjitte görülen belirtiler, başka hastalıklarla karıştırılsa da, genellikle teşhis ve tedavisi son derece mümkündür. Akut faranjit belirtilerinde görülen semptomlar, aşağıda yer almaktadır:

  • Boğaz kuruluğu
  • Burun akıntısı
  • Boğazda meydana gelen yanma veya kaşıntı hissi
  • Ses tellerinde meydana gelen tahribat sonucu ses kısıklığı
  • Solunum güçlüğü
  • Şiddetli ateş
  • Baş ağrısı
  • Kuru öksürük
  • Halsizlik ve şiddetli yorgunluk
  • Lenf bezlerinde meydana gelen şişkinlik

Gibi durumlar, akut faranjit belirtileri arasında yer almaktadır. Eğer kişi, yukarıda yer alan belirtilerin bir veya birkaçında sahip ise, en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.

Akut Faranjit Bulaşıcı Mı ?
Akut faranjit yapısı itibariyle virüs yada bakterilerden oluştuğu için, son derece bulaşıcıdır. Hastalığın belirtilerinin yapısı da, bulaşıcılık durumunu arttırmaktadır. Hastanın sürekli olarak öksürmesi yada hapşurması, etrafındaki insanları kolayca etkileyebilmektedir. Bu yüzden akut faranjit hastası olan insanların, çevrelerindeki insanları da düşünerek hastalık boyunca ağız maskesi kullanmaları gerekmektedir.

Akut Faranjit Nedenleri
Akut faranjitin nedenlerinin arasında yer alan durumlar, genellikle üşütme ve soğuğa bağlı durumlar olmaktadır. Kişi, terli bir şekilde rüzgara maruz kaldıysa, ıslak saç yada yüz ile hava akımına maruz aldıysa yada akut faranjit geçiren bir başka hasta ile temas ettiyse, akut faranjit genellikle kaçınılmaz olmaktadır. Akut faranjitin bulaşıcı bir hastalık olması, sıklıkla ve kolaylıkla ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Akut Faranjit Kaç Gün Sürer ?
Akut faranjit, genellikle tedavinin disiplinli bir şekilde uygulanması sonucu en geç 2 hafta içerisinde vücuttan uzaklaştırılır. Fakat bu durum, her hastalıkta olduğu gibi, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Hastanın yaşı, metabolizma hızı ve bağışıklık sisteminin durumu, hastalığın süresine doğrudan etki etmektedir.

Akut Faranjit Nasıl Geçer ?
Akut faranjitin nasıl geçtiğine dair bir takım bilgiler mevcuttur. Bu bilgilerin en başında disiplinli bir şekilde uygulanan tedavi yöntemleri gelmektedir. Beslenme ve dinlenmeyle birlikte uygulanan ilaç tedavisi vasıtasıyla, akut faranjitin ortadan kaldırılması son derece mümkündür.

Akut faranjit tedavi edilmediğinde yada tedavi uygulamalarının disiplinli bir şekilde yapılmadığında, genellikle kronik faranjite dönüşmektedir. Bu durum da hastalığın seyrini değiştirmekte, geçici olarak seyreden hastalığın kalıcı olmasına neden olmaktadır. Bu durumda tedavi süresi ve uygulamaları da değişmektedir.

Akut Faranjit Bitkisel Tedavisi
Akut faranjitin bitkisel tedavi yöntemleri vasıtasıyla kesin olarak tedavisi mümkün değildir. Sadece hastalığın ortaya çıkan belirtilerini hafifletmekte kullanılan birkaç kür mevcuttur. Düzenli olarak uygulanan bu kürlerin asıl amacı, hastalığın boğaz ve burun ile ilgili sorunlarını ortadan kaldırmaktır. Bu sayede hastalığın seyri de hafifletilebilmektedir.

Akut faranjitin bitkisel tedavisinde kullanılan kürlerin başında adaçayı kürü yer almaktadır. Adaçayı, ülkemizde sıklıkla tüketilen bitkilerin başında yer almaktadır. Herhangi bir ortaya çıkmış yan etkisi bulunmadığından sağlıklı olarak kabul edilmektedir. Fakat adaçayı, hamilelere, gebeliklerinin ilk 3 ayında tavsiye edilmemektedir.

Kaynamakta olan 2 su bardağı miktarınca suya eklenen 1 çorba kaşığı adaçayı, iyi bir şekilde kaynatılır. Kaynatılan bu kür, soğuk bir şekilde günde 2 kere tüketilir. Sabah ve akşam olarak günde toplam 2 kere tüketilen adaçayı kürü, 2 hafta boyunca düzenli olarak alınır. Adaçayı, üst solunum yolları enfeksiyonu başta olmak üzere, bir çok soğuk algınlığı tabanlı hastalıkların tedavisinde ek olarak kullanılmaktadır.

Bir diğer bitkisel tedavi yöntemi de, kaynamış suya eklenen karabiber tüketimidir. Karabiber, içerdiği antioksidanlar sayesinde boğazda ve burunda oluşan mukus tabakasını vücuttan uzaklaştırmada etkili bir bitkidir. Kaynamakta olan 1 su bardağı suyun içerisine eklenen bir tatlı kaşığı karabiber, iyice kaynatılır. Daha sonra sıcak bir şekilde tüketilir.

Akut Faranjit Tedavisi
Akut faranjitin tedavi yöntemlerinin başında, daha önce de bahsedildiği gibi ilaç tedavisi gelmektedir. Antibiyotikler, ateş düşürücüler ve ağrı kesiciler olmak üzere kullanılan ilaçlar, hastalığın neden olduğu olumsuz durumları ortadan kaldırırlar. Hastalığın ağır seyrettiği ve solunumun zorlandığı dönemlerde ise hastalar, doktor kontrolünde bir takım boğaz yada ağır spreyleri de kullanabilmektedirler.

Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi, akut faranjitte de dinlenme ve beslenme büyük rol oynamaktadır. Hasta, hastalık süresince iyi bir şekilde dinlenip, doğru bir beslenme programı uyguladığı takdirde, akut faranjiti kolayca atlatabilmektedir.

Yorum yapın