Astım Bronşit Belirtileri

Ahmet

Astımın asıl nedeni bilinmemektedir. Kabul edilmiş olan görüşe göre bazı kimselerin soluk boruları çevresel koşullara fazla duyarlıdır. Bununla birlikte de astım problemi oluşmaya başlar. Astım ve bronşit hastalıkları birbirine benzemektedir. Astım ciddi sorunlar yaratmaz fakat hastanın yaşam kalitesini etkiler. Bronşit ve astım birbirlerine oldukça karakteristik olarak benzedikleri için oldukça sık karıştırılırlar. Astım hastalığı hastalar tarafından üzüntü ile karşılanırken, bronşit bu denli bir sonuç doğurmaz. Bunun nedeni de astımın kalıcılık taşımasıdır. Astımın kalıcı olmasının sebebi de genetiksel yani kalıtsal bir hastalık olmasından kaynaklıdır. Astımın etkileri azaltılabilse de tamamen ortadan kaldırılamamaktadır. Astım bronşit dediğimiz hastalık akciğer içine girince küçük küçük borucuklar şeklinde ciğerin derinlerine yayılırlar. Bu borucukların ucunda kan damarları bulunur ve havadan gelen oksijen kana geçiş sağlar. Karbondioksit de bu kanalları devam ederek ağız ya da burun yolu ile dışarı çıkar. Astım bronşitte bu borucukların daralması söz konusudur ve hastanın solunumunda ki sorunlar ile boy gösterir. Krizler şeklinde kendisini gösterir. Toz, duman, koku gibi yoğun havalar bu hastalığı tetiklemektedir.

Astım Bronşit Nedir?
Astım bronşit, bronşlarda iltihaplanmalar ile ortaya çıkış gösterir. Bu sorunun oluşumu ile normal bronşitten farklı olarak nefes darlığı ve hırıltılar ile kendisini göstermeye başlar. Akciğerin içinde yayılan borucukların asıl ismi bronştur. Bu bronşların iltihap kapması ile akciğerde ki hava sirkülasyonu sağlanamaz. Normal bronşiti olan kişilerde nefes darlığı sorunu yoktur fakat astım bronşit sorununda bu görülen bir belirtidir. Astım bronşitin oluşmasına neden olan bazı belirgin unsurlar vardır. Bunlar hava kirliliği, alerjen ve kimyasal maddelerin kişinin solunum yollarında sorunlar yaratması olarak görülebilir. Bunun dışında genetik nedenler ve sigara gibi tütün mamullerine bağlı olarak gelişim de söz konusudur. Bu kişiler sıklıkla alt ve üst solunum yolu sorunları yaşıyor ise astım bronşit sorunu yaşaması muhtemeldir. Günümüz çevresel şartlarına bağlı olarak astım bronşit hastalığında artış gözlemlenmektedir. Sigara içenler kadar içmeyen yani pasif içici olarak adlandırdığımız kişilerinde astım bronşit olma olasılığı yüksektir. Genelde çocuklarda rastlanan solunum sorunları ileride astım bronşite dönüşmektedir. Bahar alerjisi gibi durumlar da bu hastalığın gelişmesine neden olmaktadır.

Astım Bronşit Belirtileri
Astım bronşit gibi solunum yolu hastalığı olan bireylerde hırıltı, öksürük, solunum güçlüğü, göğüs rahatsızlıkları, göğüste ağrı ve acı, hastalıklara karşı hassasiyet duygusu kendisini gösteren en belirgin sorunlardandır. Tedavi sürecinde antibiyotik tedavisi de kullanılabilmektedir. İlaçlar hastalığın kökten çözümü için değil yarattığı etkileri azaltmak amaçlıdır. Antibiyotikler de branşlarda oluşan iltihapların ortadan kaldırılması için kullanılan bir tedavi yöntemidir.

Astım Bronşit İlaçları İsimleri
Astım bronşit hastaları için genellikle doktorlar tarafından önerilen ilaçlar; Salbutamol ( ventolin ), Minoset Tablet, Zinnat 500 mg 14 Tablet, Vicks ve Vaporub Limondur. Bu ilaçlar elbette ki hasta tarafından reçetesiz kullanılmamalıdır. Mutlaka bir doktora danışılması gerekmektedir.

Astım Bronşit Nasıl Anlaşılır?
Astım bronşit hastalarında ciğerlerde ağrı, öksürük sonrası sızlama, nefes almada güçlük çekme problemleri yani kısaca belirtileri gösteriyor ise bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bunun sonucunda bazı akciğer filmleri çekilerek bu problemin olup olmadığı anlaşılır.

Astım Bronşite Ne İyi Gelir?
Astım bronşiti olan hastalar için okaliptüs, sarımsak, sarmaşık yaprağı, ısırgan otu, ayrık otu ve karaturp kökü oldukça iyi gelmektedir.

Astım Bronşite Nasıl Geçer?
Astım Bronşit tamamen ortadan kaybolabilecek bir hastalık değildir. Bu hastalığın ancak etkileri azaltılabilir. Sigara kullanmayı bırakarak, kumaş ve halılarda tozun iyice temizlenmesi, evcil hayvanların tüylerinin iyice temizlenmesi ve evde oluşan küflerin ortadan yok edilmesi bu hastalığın etkilerini azaltacaktır. Çoğunlukla astım bronşiti sigara tetikler. Çünkü ciğerlere zarar vermektedir.

Astım Bronşit Şifalı Bitkiler
Astım bronşit için bıldırcın yumurtası şifalı besinlerden birisidir. Mikrop öldürücü özelliği olduğu bilinmektedir. Bu yumurta tüketildiği zaman akciğeri rahatlatacaktır. Bunun dışında astım bronşit hastaları sarımsak tüketmelidir. Sarımsak havanda ezilmelidir. Bir fincan votka içine atılarak bekletilir ve süzülür. Her gün küp şeker üzerine bir damla kadar damlatılmalıdır ve sonra tüketilmelidir. Soğan da oldukça etkili bir bitkidir. Soğan kabukları ile birlikte kaynatılmalıdır. Tadın kötü olmasına karşılık karanfil atılarak tat güzelleştirilebilir. Soğan suyu da her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Ayva yaprağı da soğan gibi kaynatılıp tüketilmelidir. Kiraz sapları da keza öyledir. Bunun yanında kiraz sağı idrar söktürücü özelliğe sahiptir, ödem atmada da yardımcı olur. Oğul otu olarak bilinen bu bitki bal ile karıştırılarak tüketilebilir. Nefes darlığına oldukça iyi gelen bu karışım aynı zaman da sakinlikte verir.

Astım Bronşit Tedavisi
Astım bronşit tedavisi gerçekleştirileceği zaman öncelikli olarak hastalığın boyutu bilinmelidir. Nefes borusunda hassasiyet olur ve bu durumu kontrol eden ilaçlar ve nefes borusunda ki sorunu hafifleten ilaçlara yer verilir. Ateş yükselmesi ve öksürükte bu hastalıkta yaygındır ki bunun için de öksürük şurupları ve ateş düşürücü ilaçlar verilmektedir. Hastaya nefes borusunu genişleten ilaçlar verilir bu ilaçlar da hastaya anlık rahatlama verir. Hastalıkta iltihaplanmaların ve diğer komplikasyonların kontrol altına alınmasından sonraya kadar bu ilaçlar kullanılabilir. Nefes borusu genişletici ilaç kullanılmasında ki neden, akciğerlerin içine doğru ilerleyen bronşların iltihaplanmasından dolayı nefes alıp vermede güçlük yaşanmasıdır. Bu sayede nefes alıp verme kolaylaşacaktır. Diğer antibiyotik tedavileri ile de iltihaplanma yok edilmeye çalışılacaktır. Yatak istirahatı ve ıhlamur çayı tüketimi bu hastalığı rahatlatır. Ihlamur balgam söktürdüğü için ciğerleri rahatlatır.

Yorum yapın