Böbrek İltihabı Belirtileri

Ahmet

Böbrek iltihaplanmalarında hasta sıklıkla tuvalete çıkma ihtiyacı duymaktadır. Tuvalete çıktığı zaman ise hastanın yanma ve acı duyma hissi duyduğu görülmektedir. Bunlar böbrek iltihaplanmasının en başta gelen belirtilerindendir. Böbreklerin iltihaplanması halinde idrarın rengi bulanıklaşır ve keskin bir koku yayılır. Böbrek iltihaplanmalarında bunu yanında ateşlenme de kendisini gösterecektir. Böbrek iltihaplanmalarında şikayetler sırt bölgesinde ağrıya da neden olur. Böbrekler bilindiği üzere sırt tarafındadır ve kasıkların ağrımasına meyil verir. Zaman içinde idrarınızı yaparken kana rastlama durumu da olabilir. Eğer ki ağır bir böbrek iltihabı ise geçirdiğiniz iltihaplanma, yorgunluk, yüksek ateş, titreme, terleme gibi sorunları da beraberinde taşımış olacaktır.

Böbrek iltihabı nedir?
Böbrek iltihaplanmalarında, böbreklerin içinde yer alan ince filtre görevi yapan süzgeçlerin iltihaplanması sonucunda ortaya çıktığı görülen hastalıktır. Böbreklerin yapılarında glomerüller, vücutta çok fazla miktarda yer alan sıvıları dışarı atmaya yarar, kanın içinde ki atıkların atılmasına yardımcı olmak ve elektroliti sağlarlar. Nefrit ya da glumerüler böbrek iltihapları gelişerek akut böbrek iltihaplanması halini alabilir. Böbrek iltihaplanması kendiliğinden oluşur. Eğer ki lupus ya da diyabet gibi hastalıkların olması da söz konusu ise ikincil böbrek iltihaplanmaları olarak da bilinirler. Bu hastalıklar tedavi edilmedikleri durumlarda direk böbreğe zarar verir. Ciddi sorunların oluşmasına da neden olur.

Böbrek iltihabı belirtileri
Böbrek enfeksiyonu karmaşık ve basit olarak iki çeşide ayrılır. Basit böbrek enfeksiyonunda çok fazla hayati sorun olmaz. Çünkü basit böbrek iltihaplanması diğer hastalıklarla etkileşim kurmamıştır. Karmaşık böbrek iltihaplanmalarında ise hayati sorun oluşur. Çünkü bu durumlarda hastalar diğer bazı hasalıklar ile de etkileşim kurmuş bulunur. En fazla rastlanan böbrek enfeksiyonlarında yüksek ateş, kusma, karın ve bel ağrısı, titreme, idrar yaparken ağrı ve acı, idrara çıkma sayısında artış, aniden ortaya çıkan idrar ihtiyacı görülür. Hastalar sürekli olarak halsizlik hissetmektedir. Böbrek iltihaplanmasında muayene sırasında da çeşitli belirtiler gösterir. Bu belirtiler ise idrar tahlillerinin sonuçlarında idrarda fark edilen iltihaplanmadır. Yüksek ateş durumu ve böğür kısmına vurulduğunda hassasiyet oluşumu söz konusudur. Ayrıca böbrek iltihaplanmasında kalp ritmi artar, kan basıncında sorun olur, vücut sürekli su kaybeder.

Böbrek iltihabı nedenleri
Böbrek iltihaplanmasının nedenleri arasında böbrek yetmezliği başta gelir. Prostat tıkanıklığı gibi idrar yolu veya böbrek yollarında bir noktada tıkanıklıklar yaşanmış ise, hamileyseniz, hiper diyabet hastasıysanız, bağışıklık sistemini zayıflatan ağır hastalıklara maruz kalmışsanız, daha öncesinde idrar yolu enfeksiyonları yaşamışsanız ve idrarınızı tutamama sorununuz var ise böbrek iltihabı oluşmasına neden olabilir.

Böbrek iltihabı nelere yol açar?
Böbrek iltihaplanmaları böbreklerin işlevini engeller. Bu bölgede iltihaplanma eğer ki zamanında müdahale edilmediği durumlarda böbreği öldürmeye başlar. Böbrek iltihaplardan zamanında arındırılamaz ise böbrek ciddi zararlar göreceği için ciddi bir böbrek hastalığının oluşumuna zemin hazırlanabilir.

Böbrek iltihabı antibiyotik isimleri
Böbrek iltihaplanması ile karşılaşan hastalar ilk olarak bir sağlık kuruluşuna yatırılır. Amerika’da üniversitelerde yapılan araştırmalara göre felç ve obstrüksiyon tıkanmanın görülmediği kişilerde 14 gün de tetrasiklini tedavisi uygulanmaya başlanmaktadır. Uzun süre böbrek iltihaplanması tedavi edilmezse ya da tedavi yetersiz gelirse böbreklerde ciddi hasarlar oluşur ya da böbrek yetmezliği sorunu meydana gelebilir. Böbrek iltihaplanmasında kullanılmakta olan ilaçlar ise; seftriakson, amikasin, tobramisin ve gentamisindir.

Böbrek iltihabı tedavisi
Böbrek iltihaplanmalarının tedavi edilmesinde ise çeşitli nedenlere bağlı olarak bir tedavi sistemi oluşturulabilir. Eğer ki hastalıkta akut ve ya kronik söz konusuysa, yüksek tansiyon sorunu yaşıyor ise, hastalığın neden olduğunun sebepleri bulunmalı, hastalığın belirtileri ya da semptomlarının şiddetlenmesine göre tedavi yöntemleri değişir. Böbrek enfeksiyonlarının tedavi edilmesinde ana unsur, böbreklerin hasar görmeden iyileşmesini sağlamaya çalışmaktır.

Yüksek tansiyon problemleri yaşayan kişiler eğer ki böbrek iltihabı sorunu yaşıyor ise; tansiyonu kontrol altında tutulması gerekmektedir. Tansiyonun değerleri dengede tutulduğu zamanlarda doktorun önerdiği ilaçlar tedavinin devamında kullanılabilir. Yüksek tansiyonu olan hastalarda böbrek iltihabı geçirdiği dönemde tansiyon düzene oturtulduktan sonra Diüretikler, Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri, Anjiyotensin reseptör blokerleri gibi ilaçlar önerilmektedir. Böbreklerin enfeksiyon kapması durumunda altında yatan hastalıkların tedavi edilmesinde çeşitli tedavilere yer verilir.

İlk olarak strep boğaz enfeksiyonu veyahut diğer bakterilerin oluşturduğu iltihaplanmalar tedavi edilir. Tedavi de çoğunlukla semptomlara odaklanılıp tedavi oluşturulur. Doktor uygun bir antibiyotik ilaç vererek tedaviyi başlatır. Lupus ya da vaskülit hastalıklarda ise uzman çoğunlukla, iltihabı kontrol etmek için bağışıklık kuvvetlendirici ilaçlara yer verir.

Yorum yapın