Aşağılık Kompleksi Belirtileri

Ahmet

Aşağılık kompleksi dediğimiz durum bireyin kendisini diğer bireylere karşı daha yetersiz ve eksik hissetmesi haline denilmektedir. Aşağılık kompleksi olarak isimlendirilen bu sendrom Alfred Adler tarafından ortaya koyulmuş bir kavramdır. Adler’e göre insanlar dünyaya aşağılık ve yetersizlik duygusu ile gelirler. Bunun ise nedenini Adler kişilerin sosyal bir ortam kurabilmeleri için ya da kişilerin sosyalleşebilmeleri için öncelikli olarak bu duyguya dürtü oluşturacak bir aşağılık duygusunun olması gerektiğidir. Alfred Adler’in ortaya koymuş olduğu başka bir görüş ise pasif ve kadınsı olarak nitelendirilen durumdan aktif ve erkeksi bir niteliğe doğru eğilim olduğudur. Erkeksiliğin güç ve egemenliği temsel ettiğini vurgulamaktadır. Aşağılık duygusu olan ve erkeksi protestoyu savunan kimselerde aşağılık ve yetersizlik duygusunun hüküm sürdüğünü dile getirir.

Aşağılık Kompleksi Nedir?
Aşağılık kompleksin kişilere çocukluk döneminden miras kalan bir duygu problemidir. Bireylerin bu duygu ile kendilerinin diğer bireylere karşı daha yetersiz kaldığı ve daha aciz olduğunu hissetmesine neden olur. Bu kişilerde bu problemin oluştuğunu konuşmasından, kendisini ifade etmesinden kolaylıkla anlaşılabileceğidir. Bu kimseler ama, sanki, ben bunu yapardım, ben bunu hallederdim ama gibi cümle kalıpları ile oldukça sık konuşmalar yaparlar. İnsanlarda ki aşağılık duygusunu en iyi beden dili anlatmaktadır.

Kişiler bu sorunda kendilerini fark edemezler. Yeteneklerini keşfetmekte zorlanır kendilerinin beceriksiz olduğuna inanırlar. Kendilerini devamlı diğer kimseler ile kıyaslarlar. Bununla birlikte diğer insanları sürekli iyi, başarılı, doğru zannederken kendisini de beceriksiz, yeteneksiz, değersiz olarak görmektedir. Bu düşünceler sanal olarak kabul görür ve gerçek olmadığı ifade edilmektedir. Kişinin sosyal çevresinde ki ilişkileri de oldukça bozuktur. Kişi kendisini de ispatlama gereksinimi duyar.

Aşağılık kompleksi aslına bakılacak olur ise çocukluk döneminden başlaya gelen bir süreçtir. Kişinin benliği, davranışlar ve kişiliği anne, baba ve yakın çevre tarafından şekillendirilmektedir. Bu yönlendirilmelerde kişinin doğru şekillendirilmesi yapıldığı takdirde ileri ki yaşamında da doğru bir kişilik kazanmış olacakken yanlış şekillendirmelerde bu tür psikolojik sorunlara neden olacaktır. Bu şekillendirilmelerde kişi sürekli uyarılmış, eleştirilmiş ise aşağılık kompleksi oluşmaya başlamıştır. Kişinin yakın çevresince sen başaramazsın, yapamazsın, üstesinden gelemezsin söylemleri bu soruna daha fazla davet hazırlamaktadır.

Aşağılık Kompleksi Belirtileri
Aşağılık kompleksi bir bedensel sağlık sorunu olmadığı için tamamen davranışlar üzerinden belirtiler verecektir. Her birey fikirlerini gündeme getirirken siz doğru bildiklerinizden şüphe duyuyorsanız, başka kimselerin size kötü davranışlarına göz yumup ilişkilerinize zarar gelmesin diye susuyorsanız, insanları incitmekten ya da aranızın bozulmasından korktuğunuz için hayır demekten çekiniyorsanız, hayallerinizi gerçekleştirecek cesaretiniz yoksa önemli bulduğunuz ya da zayıflıkları olan insanlarla arkadaşlık kuruyorsanız, bazı durumlarda manasız tepkiler veriyorsanız bu aşağılık kompleksi içinde olduğunuzun görülen belirtileri arasındadır.

Aşağılık Kompleksi Testi
Aşağılık kompleksi testi tamamen bir psikolojik destek sağlayan uzmanlarca gözlemlenerek yapılmaktadır. Bu uzmanlar, hastaların davranışlarını, konuşmalarını analiz ederek böyle bir sorunun olup olmadığına karar verirler.

Aşağılık Kompleksi Nasıl Yenilir?
Aşağılık kompleksi bilinmelidir ki tamamen psikolojik bir rahatsızlıktır. Kişinin kendisini eksik ve az hissetmesine bağlı olarak hayatını şekillendirmesi durumudur. Aşağılık kompleksi diye adlandırdığımız bu sorunun çözümlenememesi hem bireyin sosyal yaşantısını ve mesleki hayatını zorluklara iteleyecek hem de yakın ilişkiler kurduğu kişiler ile arasında sürekli olarak bir sorun olarak kalacaktır. Bu sorunu yaşayan bireylerin sosyal ilişkilerini geliştirememesine bağlı olarak kişi yalnızlaşmaya başlayacak, dışlanacaktır. Bu durumda beraberinde daha fazla psikolojik sorunun oluşmasına neden olacaktır.

Aşağılık kompleksi sorununun üstesinden gelmek için öncelikle böyle bir probleminizin olduğunu fark etmeniz bunu kabul etmeniz gerekmektedir. Psikolojik olarak kendinizin sorunları olduğunu kabul etmek ilk etapta çokta kolay olmayacaktır. Öncelikle bilmeniz gerekmektedir ki kimse dört dörtlük değildir. Kimse görüldüğü kadar ya da sizin algıladığınız kadar sorunsuz ve mükemmelde değildir. Her insanın kusurları mutlaka olacaktır. Bunu bilerek tedaviye başlamalısınız. Bunu bildikten sonra kendinize inanmaya başlayacak, arkadaşlarınızın yanında daha güvenli kalmak için ve düşüncelerini açıkça söyleyebilmek için fırsat yaratmış olacaksınız.

Beceremem, yapamam, üstesinden gelemem kelimelerini bir kenara bırakarak öncelikle diliniz ve beyninize hükmetmeye başlayın. Yapabilirim demeyi öğrenin. İstediğiniz şeyler için önce kendi sesinizi dinleyin. Size güvenmeyen kimseler elbette ki olacaktır. Yapamazsın, beceremezsin diyenlerin yanında sizin yaptıklarınızı küçümseyenler olacaktır. Siz yapabileceğini bildiğiniz şeyler için kimseyi dinlemeyin. Bu size iyi gelecek ve bu sorunu yenmenize yardımcı olacak en önemli faktördür.

Aşağılık Kompleksi Tedavisi
Aşağılık kompleksi teşhis edildikten sonra doktorunuzun takdirine bağlı olarak destekleyici ve rahatlatıcı bazı ilaçlar verilecektir. Fakat bunun yanın da size terapiler de önerilecektir. Öncelikle kendinizin güvenini kazanmanız için bazı önermelerde bulunacak olan uzman, sizin daha sağlıklı bir düşünce elde etmeniz için size gerekli uyarılarda bulunacaktır. Aşağılık kompleksini tedavisinde en önemli konu kişinin özgüveninin kazanılmasıdır. Kişinin kendine güveni sağlanmalı, yapabileceğini hissetmesi, onun da değerli olduğunun bilincine ulaştırılması gerekmektedir. Bunlar da tamamen kişinin psikolojik yardım alması ile sağlanacaktır.

Yorum yapın