Astigmat Belirtileri

Ahmet

Astigmat dediğimiz olay, gözün ön kısmında yer alan korneanın yuvarlak olması gerekmektedir, fakat astigmat dediğimiz olayda yumurta gibi bir şekle sahiptir. Bu şekil bozukluğu da göze gelen ışıkları düzgün kırmakta yetersiz kalır. Astigmat dediğimiz olay genellikle doğuştan gelir ve genetik nedenlere bağlıdır. Bu nedenlerin dışında gözde yer alan saydam tabakanın iltihaplanması ya da zarar görmesi sonucunda da astigmat oluşumu söz konusu olabilir.

Astigmat Nedir?
Gözün ön kısmında bulunan korneanın yuvarlak olması gerekirken bu dokunun yumurta şeklinde olması durumudur. Kornea dediğimiz tabakanın 2 temel eğrisi bulunur. Biri yassı şekildeyken diğeri yassı şekilde olana dik açıda durur. Bu iki eğri sayesinde ışınları farklı yönlerde kırılırlar ve retinada farklı iki adet görüntünün oluşmasına sebep olmuş olurlar.

Bu sayede göze gelen görüntü farklı noktalarda odaklanma yaratır. Astigmat sorunu yaşayan kişilerde hem uzak hem de yakın alanları bulanık ya da gölge şeklinde görürler. Gözün görüntü kalitesi hiçbir koşulda net değildir. Bir tarafın net gördüğü durumlarda diğer tarafta bir bulanıklık söz konusu olacaktır.

Astigmat Belirtileri
Astigmat belirtileri ilk oluşmaya başladığı dönemde çok belirgin değildir. Genellikle çocuklarda fark edilmesi oldukça zor bir göz kusurudur. Astigmat çocuklarda ve yetişkinlerde iki şekilde belirti gösterir. Çocuklarda görülen belirtiler; kısık bakma, yakın mesafelerden okuma ya da yazma, bozuk ve okunması güç yazılar yazma, yürürken denge kaybı yaşaması ve düşmesi, başı iki yana eğerek bakma eğilimi şeklinde kendisini göstermektedir. Yetişkinlerde yaşanan astigmat belirtilerinde ise; genellikle okuma yaptıktan sonra göz kenarlarında ağrıma ya da baş ağrısı hissetme, gözlerin kısa sürede yorulması, uzun paragraflı yazılarda yazıların birbirine girmesi ve okuma yapılırken dikkat dağınıklığının sık yaşanması yetişkinlerde rastlanan en ciddi belirtilerdendir.

Astigmat Nasıl Düzelir
Astigmat rahatsızlığında görme sorununun giderilmesinde en iyi performans lenslerden sağlanır. Sert lensler bunda en etkili olanlarıdır. Lens kullanımına alışmakta oldukça uğraştırıcıdır. Tozlu ortamlarda gözü rahatsız edebilir. Toric lensler bu tür ortamlarda daha etkilidir çünkü daha yumuşak yapıya sahiplerdir. Fakat hastanın durumuna göre değişkenlik görülür. Hasta eğer ki sert lenslerden başka kullanamıyor ise toric lensler faydalı olmayacaktır.  Astigmat keratotomi, lasik, korneo nakli gibi farklı tedavi yöntemleri ile iyileşebilir. Astigmat için lazer tedavileri de uygulanmaktadır. Astigmatın nasıl düzeleceği hastanın diğer göz kusurlarına, yaşına vb faktörlere bağlı olarak doktorunuz tarafından şekillendirilecektir.

Astigmat Dereceleri
Astigmat dereceleri yaşa, göz de bulunan diğer kusurlara göre artış gösterebilmektedir. Örneğin yaşlı bireylerin astigmat dereceleri genç bireylere nazaran daha ileridir. Astigmat tedavilerinde genç bireylerde tedavi sonuçları olumlu sonuçlar verebilirken yaşlı bireylerde bu durum pek mümkün olmayabilir. Yaşlanmaya bağlı olarak göz kaslarında zayıflama olacağı için ameliyat sırasında yaşlı hastaların görme duyularının daha fazla zarar görmesi mümkündür. 0.50 – 1.00 arasında astigmat derecesine sahip olan hastalarda korku duyulacak bir sorun söz konusu değildir.

Gözlük bile kullanma ihtiyacı duyulmayabilinmektedir. Fakat düzenli olarak göz muayenelerini aksatmamalıdırlar. 1.00 – 4.00 arasında derecelerde hastalar miyop ya da hipermetrop olabilirler. 4.00 ve üzerinde ki derecelerde ki astigmat hastalarında göz muayeneleri zamanında yapılmalıdır. Göz sorununun ciddi olduğu bir derecedir. Gözlük kullanan bireyler bu konuda daha hassas davranmalıdır çünkü gözün zarar görme olasılığı kritiktir. Bilgisayar, kitap ve ışık gözü oldukça yorar ve duyarlıdır.

Astigmat Testi Nasıl Yapılır?
Astigmat hastalarına göz testi yapılması için göz derecelerini, göz tembelliklerini vb. kusurları ölçen aletler bulunur. Bunlarla ön bir inceleme yapıldıktan sonra hasta doktor odasında fiziksel muayenelere tabii tutulur. Hastanın vereceği tepkilere ve şikayetlerine bağlı olarak doktor gerekli ön görüler koşulunda testleri tamamlamış olacaktır.

Astigmat Uzak mı Yakın mı?
Astigmat rahatsızlığı olan hastalarda uzak ya da yakın veyahut gölgeli ya da bulanık görülme durumları bulunur. Görüntü hasta için hiç net değildir. Bir yönde ki net çizgiler diğer yönde bulanabilir. Görüntü bozuklukları gözü daha fazla yorar ve göz kenarlarında ağrıma, baş ağrısı ve göz kenarlarında baskı hissi oluşmasına neden olabilir. Astigmatın durumuna göre derecelendirmeler yapılır. Hastalığın ilerleme durumuna göre belirlenen bu derecelere göre lens ya da gözlük verilmektedir. Astigmat tek bir göz hastalığı şeklinde görülebilirken bunun dışında miyop ya da hipermetrop gibi rahatsızlıklarla da birlikte görülmesi oldukça mümkündür.

Astigmat Tedavisi
Astigmat derecesinin ileri olması tedaviyi etkilemez. Astigmat rahatsızlığında cerrahi operasyonlar, kontakt lensler ve gözlük gibi yardımcı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmeye çalışılır. Yetişkinlerde hipermetrop ya da miyop gibi göz rahatsızlıkları bulunmuyor ise ve astigmat derecesi de düşük ise hastanın gözlük kullanması kendi inisiyatifine bırakılabilir. Fakat astigmat numarası ileri ise bu durumda gözlük kullanılabilir. Bu gözlük astigmatın derecesine göre verilir ve hastalığın ilerlemesi engellenmeye çalışılır. Lensler de gözlük ile aynı görevi görmektedir.

Tek farkı lensler gözlük gibi dışarıdan değil gözün içine takılarak yansımayı değiştirme özelliğine sahiptir. Toric kontak lensler astigmatın düzelmesinde oldukça etkilidir. Bir diğer yöntem ise cerrahi bir müdahaledir. Lazer ile yapılan bu tedavi de korneanın yapısı uygun ise lazer ile bu bozulmuş yapı onarılmaya çalışılır. Lazer ile yapılan tedavi astigmatın tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Yorum yapın