Alerjik Rinit Nedir ?
Burun iltihabı tıp dilinde rinit olarak isimlendirilir. Halk arasında saman nezlesi, bahar nezlesi yada nezle olarak bilinse de, tıp dilineki ismi alerjik rinittir. Burunda meydana gelen tıkanıklığın alerjen tabanlı olduğunu belirtir.
Alerjik rinit genellikle çoçuklarda ve bebeklerde ortaya çıkmaktadır. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkması çok sık olarak karşılaşılan bir durum olmasa da, klinik bulguları mevcuttur. Alerjik rinit, genetik olarak ortaya çıktığı takdirde ömür boyu devam edebilmektedir. Fakat yaş geçtikçe belirtileri ve atakları da hafiflemektedir.
Alerjik rinitten müzdarip olan hastalar, kronik olarak burun tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, ateş, boğaz ağrısı, boğaz yanması yada kaşıntısı ve şiddetli öksürük yaşarlar. Bu belirtilerin birkaçı aynı anda görülür. Uzun süreli devam eden bu belirtiler alerjik rinite işarettir. Kısa süreli olarak ortaya çıkan bu belirtiler ise genellikle geçici nezleye işaret etmektedir.
Alerjik rinitin teşhisi ve tedavisi, belirtilerini ortadan kaldırmak için önemlidir. Genetik bazlı olarak ortaya çıkan rinit, ömür boyu devam etse de, belirtileri bir nebze de olsa hafifletilebilmektedir.
Her hastalıkta olduğu gibi alerjik rinitten de korunma yolları mevcuttur. Bu uygulamalar hastalıktan koruduğu gibi, var olan hastalığın belirtilerini de hafifletebilmektedir. Bu önlemlerin başında kişinin yaşadığı ortamın hijyen durumu ön plana çıkmaktadır. Kişi yaşadığı ortamı alerjen bakımında en aza indirecek işlemler yapmalı, ortamı sürekli havalandırarak nem oranını belirli bir oranın üzerinde tutmalıdır.
Alerjik Rinit Belirtileri
Alerjik rinit’in belirtileri, isminden de anlaşılacağı üzere alerjenlere bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklığıdır. Bu durum kişinin hayatını ciddi derecede etkilemese de, kişinin yaşam kalitesinde gözle görülür seviyede düşüşe neden olmaktadır.
Alerjik rinitten müzdarip kişiler, hem sosyal hem de fiziki açıdan bir çok zorlukla karşılaşmaktadır. Özellikle çocuklarda ve bebekler görülen alerjik rinit, ağlama krizlerine, konsantrasyon eksikliğine, özgüven yitimine ve derslerde başarısızlığa varan bir çok psikolojik durumlara sebep olmaktadır.
Alerjik rinitin bilinen belirtileri aşağıda yer almaktadır.
- Kuru öksürük
- Burun tıkanıklığı
- Solunum güçlüğü veya solunum yetersizliği
- Baş ağrısı
- Burun ve boğaz akıntısı
- Boğazda meydana gelen yanma hissi ve kaşınma hissi
- İleri seviyelerinde görülen ateş
- Öksürük atakları
- Kişi alerjenlere maruz kaldığında ortaya çıkan hapşurma durumu
- Ayrıca yapılan klinik araştırmalarda, alerjik rinitten müzdarip olan kişilerin 3te 1’inde astım, komplikasyon olarak rastlanan bir hastalıktır.
Bu gibi belirtiler, alerjik rinit oluştuğu zaman ortaya çıkmaktadır. Genellikle birden fazla olarak görülen bu belirtiler, kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Bu yüzden rinit, ciddi durumlara sebep olmaması açısından acil olarak tedavi altına alınması gereken bir hastalıktır.
Alerjik Rinit Hangi Bölüm Bakar ?
Alerjik Rinit, genellikle kulak-burun-boğaz bölümünün ilgilendiği klinik bir durumdur. Çoğu durumda da, alerji uzmanları ve aile hekimleri de alerjik rinitin tedavisini gerçekleştirebilen kişilerdir.
Alerjik Rinit Nasıl Geçer ?
Alerjik rinit, çocuk ve bebek yaşta ortaya çıktığı takdirde genellikle genetiksel bir durumdur. Bu durumlar çoğunlukla tamamen ortadan kaldırılamaz. Fakat alınan önlemlere ve gerçekleştirilen tedavi yöntemlerine göre, ortaya çıkan belirtileri hafifletilebilmektedir.
Alerjilk rinit, burun tıkanıklığı ve solunum zorluğuna neden olur. Bu nedenle tedavisi bu iki ana durum üzerinden gerçekleştirilir. Burun tıkanıklığının ortadan kaldırılması için hasta, bir takım ilaçlara ve burun spreylerine yönlendirilir. Bunun yanında da yaşadığı ortamda havayı nemlendiren bazı cihazlar da kullanması gerekmektedir.
Hastalığın tıbbi çözümlerine ek olarak, rinit doğal kaynaklı ve alerjen tabanlı bir hastalık olduğu için bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu bitkisel yöntemler, genellikle alerjiye iyi gelen bitkilerden oluşmaktadır. Bitkisel çözümler, genellikle boğazda meydana gelen kuruluğu ortadan kaldırarak, tıkanmış durumdaki burnun da açılmasına yardımcı olmaktadır.
Alerjik Rinit İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bitkisel tedavilerde uzman olan Sayın İbrahim Saraçoğlu da, alerjik rinit’e karşı bir çok kür tavsiye etmektedir. Bu kürlerin başında, halk arasında keçi boynuzu kürü olarak bilinen tedavi yöntemi gelmektedir. Kaynamakta olan 200 ml suyun içerisine, 1 yemek kaşığı miktarınca eklenen keçi boynuzu, yaklaşık 20 dakika boyunca kaynatılır. Bu kür, soğuduktan sonra sabah ve akşam olmak üzere içilir. 1 ay boyunca uygulanan bu kür, kişideki alerjen duruma sebep olan hücreler vücuttan atmaya yardımcı olmaktadır. Bunun sonucunda da rinit ortadan kalkmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen bir diğer kür de, lavanta kürüdür. Kaynamakta olan 1 su bardağı suyun içerisine eklenen 1 çorba kaşığı lavanta özü, yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonra soğuk olarak içilir. Bu kür, her gün boyunca 1 kere, 1 hafta süresince uygulanır.
Üzerlik tohumu olarak da bilinen bitkisel kür, yine İbrahim Saraçoğlu tarafından alerjik rinit hastalarına önerilmektedir. Kaynamakta olan 1 cezve suyun içerisine eklenen 1 tatlı kaşığı üzerlik tohumu, kaynatılarak soğumaya bırakılır. Her gün 2 kere, biri sabah diğeri akşam olmak üzere günde 2 kere tüketilir. Bu kürlerden herhangi biri, düzenli olarak uygulandığı takdirde alerjik rinitin bütün belirtileri geçici olarak ortadan kalkmaktadır.
Alerjik Rinit Tedavisi
Alerjik rinit’in tedavisi genellikle ilaç bazlı olarak uygulanmaktadır. Kişide oluşan alerjen durumlara neden olan hücrelerin vücuttan atılması esasına dayanan bu ilaç tedavileri, çoğu durumda rinitin belirtilerini ortadan kaldırmaktadır. Bu ilaç tedavilerinin yanında da, hasta bir takım burun spreyleri de kullanarak rinit’in belirtilerini ortadan kaldırabilmektedir.