Alkol Zehirlenmesi Belirtileri

Ahmet

Alkol Zehirlenmesi Nedir ?
Alkol zehirlenmesi genellikle 35-54 yaş aralığındaki kişilerde çok sık olarak görülen ciddi bir durumdur. Kısa zaman içerisinde bir veya daha fazla içki türünün içilmesi ile meydana gelen zehirlenme vakaları, literatürde alkol zehirlenmesi olarak geçer.

İnsan vücuduna alınan herhangi bir besin türünün, işlenerek sindirilmesi saatler alan bir durumdur. Fakat alkol, diğer besinlerden farklı olarak vakit kaybetmeden karaciğerde işlenir ve sindirilir. Bu durum da alkol zehirlenmelerini hayati derecede tehlikeli yapan unsurların başında yer alır.

Alkol zehirlenmesi çok sık olarak karşılaşılan bir durum olmasına rağmen, halk arasında çok fazla bilinmemektedir. Özellikle içkili ortamlarda çok sık olarak görülen alkol zehirlenmesi vakalarında, kişiler ne yapacaklarını ve nasıl müdahalede bulunacaklarını tam anlamıyla bilemezler. Bu durum, acil müdahale ile kurtarılabilinen hastaların da ciddi hayati tehlike geçirmesine neden olur. Özellikle alkol zehirlenmesine maruz kalan kişiler de görülen bir durum da bilinç kaybıdır. Böyle bir olay karşısında, acil müdahalede bulunması gereken kişiler, hastanın bayıldığını zannedebilmektedir. Fakat bu yanlış bir tutumdur. Hasta, koma halindedir ve acil olarak tıbbi müdahale alması gerekmektedir.

Alkol zehirlenmelerinde çok sık yapılan bir diğer hata da, baygınlık geçiren kişinin kusturulması durumudur. Hasta kusturulmaya çalışılmamalıdır. Bunun sebebi ise alkolun, öğürme ve kusma yeteneklerini zayıflatmasıdır. Bu yetenekleri zayıflayan hastalar, kusturulmaya çalışıldıkları takdirde boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Alkol zehirlenmelerinde izlenmesi gereken yöntemlerin en başında, ilk yardım ekiplerine haber verilmesi gelmektedir.

Alkol Zehirlenmesi Belirtileri
Alkol zehirlenmeleri belirtileri, diğer tıbbi durumlarla kıyaslandığında anlaşılmaları çok basittir. Çünkü kişi yüklü miktarda alkolü kısa zaman diliminde tüketmiştir. Ve karaciğer bu alkolu derhal işlemeye başlamıştır.

Karaciğerin işlemeye başladığı alkol miktarı zaman içerisinde arttığından dolayı, koma durumuna gelen hastaların derhal hastaneye ve acil yardım ekiplerine ulaştırılmaları gerekmektedir.

Alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerin ortaya koyduğu belirtiler aşağıda yer almaktadır.

  • Solunumun duracak seviyeye gelmesi
  • Aşırı derecede kusma
  • Hipotermi (ani vücut ısısı düşmesi)
  • Cildin soluk renge bürünmesi
  • Aşırı uykulu hali ve baygınlık
  • Uyanamama durumu
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Baş ağrısı
  • Geçme bilmeyen halsizlik
  • Konuşmada yaşanan zorluk

Gibi belirtiler, alkol zehirlenmesinde çok sık olarak karşılaşılmaktadır. Fakat unutulmaması gereken bir nokta vardır ki; bu tıbbi belirtilerin hepsi, alınan alkol miktarına ve alkol çeşidine bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

Aynı anda birden fazla türdeki içkiyi karıştırarak içmek, kişinin metabolizması zayıfsa doğrudan ölüme de yol açabilmektedir. Özellikle kadınlarda, alkol zehirlenmesi vakaları çok sık olarak görülmektedir. Bunun başlıca nedeni, midede yer alan ve alkolün yavaş bir şekilde sindirilmesini sağlayan enzimlerin, kadınların midesinde daha az olarak üretilmesidir. Bu durum, alınan alkolün normalden daha hızlı bir şekilde sindirilmesine neden olmaktadır.

Alkol Zehirlenmesi Kaç Gün Sürer ?
Alkol zehirlenmesinin gerçekleşmesi genellikle alkol alınan gün içerisinde ortaya çıkar. Ayrıca alkol zehirlenmesi yaşayan kişiler, bu durumun etkilerini yaklaşık 10-15 gün içerisinde de halen hissedebilmektedirler. Bu vakalar genellikle aşırı alkol tüketimine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Alkol zehirlenmesi yaşayan kişilerin, bu durumu tamamen atlatmaları neredeyse 1 ay’ı bulmaktadır. Bunun sebebi ise, alkolün hafıza yeteneklerini, konuşma yeteneğini ve denge hissini doğrudan etkilemesidir. Kişi, 1 ay boyunca düzgün bir şekilde beslenemez. Midesinde hala alkol varmış gibi hisseden hasta, gözle görülür bir biçimde zayıflar. Hasta ayrıca, zihinse aktivite ve uğraş gerektiren işlerde çok fazla yoksunluk hisseder. Ama tüm bu durumlar geçicidir. Eğer kişi alkol zehirlenmesinin tedavisini başarılı bir şekilde atlattıysa, bu durumların hepsi 1 ay içerisinde kaybolmaktadır.

Alkol Zehirlenmesi İlk Yardım Nasıl Yapılır ?
Alkol zehirlenmesinin anlaşılması, bu konu açısından tecrübesi bulunmayan kişilerde biraz zor olabilmektedir. Ama asıl dikkat edilmesi durum, anormallikler dizisinin alkol alımına takriben ortaya çıkmasıdır. Kişi ilk olarak solunum da zorluklar yaşar. Daha sonra denge hissi kaybolur ve bilinç tamamen kaybolur. Bu durumu yaşayan insanların ilk yardım olarak yapması gerekenler, aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • İlk olarak acil yardım ekiplerine haber verilmelidir. Unutulmamalıdır ki, acil müdahaleden daha önemli olan bir şey varsa, o da uzmanlar tarafından yapılan müdahaledir.
  • Daha sonra baygın halde bulunan hasta yan yatar pozisyonuna getirilir. Bunun yapılmasının nedeni, hastanın kusma yada safra çıkarımı esnasında boğulmaması ve dilinin geriye kaçmamasıdır.
  • Daha sonra kişinin ateş, nabzı ve solunumu kontrol edilir.
  • Alkol zehirlenmesi durumunu yaşayan kişilerde genellikle hipotermi görülür. Bu durum, vücut ısısının aşırı derecede düşmesine verilen isimdir. Böyle vakalarda, hasta kalın elbiselerle örtülerek, hipoterminin önüne geçilmelidir.
  • Hasta kusturulmaya çalışılmamalıdır.
  • Su, yoğurt yada soğan gibi herhangi bir zehirlenme durumunda çok sık olarak kullanılan, fakat kullanılmaması gereken maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Hastaya herhangi bir su teması yapılmamalıdır. Su, hipotermiyi daha da şiddetlendiren ve hastanın üşümesine neden olan bir etkendir.

Alkol Zehirlenmesi Nasıl Geçer ?
Tedavisi yapılan alkol zehirlenmesi, 1 ay içerisinde tamamen iyileşmektedir. Alkol zehirlenmesinin iyileşmesi, zaman içerisinde kanın süzülerek alkolden arındırılması vasıtasıyla olur. Kişi, alkol zehirlenmesi yaşadıktan en az 1 ay içerisinde alkol kullanmamalıdır. Bu durum, tıbbi iyileşmeyi geciktirdiği gibi, başka zararlı durumlara da yol açabilmektedir.

Alkol Zehirlenmesi Tedavisi
Alkol zehirlenmesi yaşayan kişi, doğrudan yoğun bakıma alınır. Burada kişinin midesi yıkanır ve midesinde bulunan alkol dışarı çıkartılır. Bunun sebebi ise, karaciğerin alkolü zaman içerisinde ve hızlı bir şekilde öğütmesidir.

Midesi yıkanan hastaya daha sonra serum verilir. Bu, hastanın kaybettiği suyu yerine koymayı hedeflemektedir. Daha sonra yoğun bakımda yatmakta olan hastaya, karaciğerdeki alkol inhibitörlerinin belli bir zaman dilimi içerisinde devre dışı kalmasını sağlayan bir takım ilaçlar verilir. Bu işlemden sonra hasta biraz uyuduktan sonra kendine gelir. Hasta kendini iyi hissettiği zaman da, hastaneden taburcu edilmektedir.

Yorum yapın