Asosyallik Belirtileri

Ahmet

Sosyal olamayan insanların yaptığı davranışlara asosyallik denilmektedir. Asosyal kelimesi de sosyal olmayan insanlar için kullanılmaktadır. Asosyal kişiler kalabalık yerlere gitmekten çekinir, kimsenin olmadığı yerleri tercih ederler. Eğer kalabalığa girerlerse saklanma ihtiyacı duyarlar. Asosyal kişiler topluma uyum sağlamakta güçlük çekerler ve insalara karşı empati yapamazlar. Asosyal kişiler toplum içinde iletişim kurmak istemezler ve iletişim kurmaktan kaçınırlar.

Asosyallik Nedir?
Asosyalliğe genel olarak ailede verilen eğitimin eksikliği ve yanlışlığı sebep olmaktadır. Az da olsa genetik etkenler de neden olabilir. Asosyallik toplumun çeyrek dilimlik bir bölümünde görülme sıklığına sahip bir sorundur. Ailede aşağılanma, cezalandırma gibi durumların olması ya da anne ve babanın manevi olarak çocuğun yanında olmaması asosyalliğe neden olabilmektedir. Toplumlarda eğer eğitim düzeyi düşük olursa asosyalliğin görülme oranı daha da yükselir.

Asosyal kişilerde sosyal hayata ve yasalara uymakta zorluk görülür, yalan söyleme ve aldatma gibi durumlar ortaya çıkar, çok fazla risk alırlar ve düşünmeden hareket ederler, sorumluluk almazlar. Asosyallik teknolojik gelişmeler ile kendini daha fazla gösterir duruma gelmiştir. Teknoloji ile birlikte insanlar sosyal iletişimden kaçınıp, kendi dünyalarında yaşamayı tercih etmektedir. Bilgisayar, akıllı telefon gibi gelişmeler asosyal insanlar için bir kaçış yöntemi durumundadır. Bunlarla birlikte asosyallik artış göstermiştir. Bu gibi teknolojik gelişmeler ile artan asosyallik sonucu insanların birbiri ile iletişimleri zayıflamış, insanlar iletişimden kaçar ve kopuk hale gelmiştir.

Asosyallik Belirtileri
Asosyallik probleminin en önemli ve en temel sorunu iletişim kurulamamasıdır. Doğru iletişim kuramayan bireylerde oldukça sık rastlanan bir sorundur. Yeni girdiği ortamlarda çekinme hatta daha önceden bulunduğu ortamlarda da çekingenlik, bağlı kaldığı durumlardan ve konulardan kolay kolay ayrılamama, utangaçlık, karşı cinslere karşı fazla çekingenlik, konuşma da güvensizlik ve konuşma sorunları kendisini göstermektedir. Özellikle gelişen teknoloji çağı ile birlikte çocuklar bilgisayar, telefon türevi cihazlarda oldukça sık vakit geçirmektedirler. Bu geçirilen vakitler oldukça sağlıksız kullanılırsa ve sürekli olarak bu cihazlar üzerinden bir hayat kurulmuş ise bu iletişim sorunu yaratacaktır. Özellikle kendisine karşı güveni olmayan çocuklarda internet ortamına sığınma, gerçek yaşamdan kopma oldukça sık görülür. Bu nedenle bağlı olduğu şeylerden kopamama sorunu da burada verilecek bir örnektir. Bu tür ortamlarda bireyler, çocuklar her kimse pasif bir iletişim ağı kurmuş ve sosyal yaşamdan kendisini soyutlamış olacaktır.

Asosyallik Testi
Asosyallik testi uzmanlar tarafından ya da aile bireyleri, yakınları tarafından oldukça kolay gözlemlenerek sağlanabilir. Kan testi, MR testi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu durum zaten hali hazırda psikolojik temellidir. Kişinin bir kitaptan, bir telefondan vb. şeylerden kopamaması, arkadaşları ile iletişim kuramaması, dışarı çıkmak istememesi, tek takılmak istemesi gibi sorunlar oluşmaya başlamış ise bu asosyallik göstergesidir.

Asosyallik Nedenleri
Toplum içinde suçluluk duygusu taşıyan kimselerde asosyallik durumu görülmektedir. Bu suçluluk duygusu bireyin neyi suç olarak gördüğüne göre değişir. Çocuklarda notların düşük olması, bir kusurun olması, kilolu olmak bu suçlardan sayılabilir. Bunun dışında yetişkinler içinde bunun türevi durumlar geçerlidir. Sosyopati ya da psikopati olarak bilinen psikolojik temelli sorunlar da bu problemle birlikte 18 yaşından itibaren görülmeye başlayabilir. Okuldan kaçma, evden kaçma, agresif tepkiler verme, çevresi ile kavga etme gibi durumlarda beraberinde gelecektir. Yapılan araştırmalara göre asosyal olmada belli başlı unsurlar bulunmaktadır. Çocukların yeteri kadar sevilmediği, ilgi gösterilmediği, aile içinde yaşanan problemler, annenin ya da babanın yanlış bir rol model olması, çocuğun fikirlerinin önemsenmemesi, yaşanılan problemlerin hepsinin hayat şartı gibi basit cevaplar ile geçiştirilmesi kişinin asosyalleşmesinde bire bir etkilidir.

Asosyallik Nasıl Yenilir?
Asosyallik elbette ki yenilebilir fakat bu durum hemen olmaz. Kişi asosyallikten kurtulmanın kolay olmadığını düşünebilir, asosyal olduğunun farkında bile olmayabilir. Öncelikli olarak bu durumun farkında olan arkadaş, kardeş, anne veya baba her kimse onunla iyi bir iletişim kurmalıdır. Kişinin sorunu anlatılmalı ve bu problemin varlığı kabul ettirilmelidir. Asosyal olmanızda ki ana nedenin ne olduğunu bulmanız gerekir. Fazla kilolarınız mı, kötü arkadaşlarınız mı, kişiliğiniz de bazı unsurlar mı, başarısızlıklarınız mı, kusur olarak gördüğünüz her ne ise ya da hayatta sizi olumsuz etkileyen ne var ise bu düşünülüp ortaya konulmalıdır. Bununla birlikte bu konunun üzerine düşülmeli ve hastanın tedavisi için bu uzman yardımı alınmalıdır.

Kişi bunu tek başına ya da çok güvendiği bir yakını ile de başarabilir. Öncelikli olarak kendisine inanmalı ve özgüvenini toplamalıdır. Öncelikli olarak kendiniz için bir spor yaratabilirsiniz. Günlük rutin yüzme, koşma bile olabilir. Bu sizi daha zinde ve aktif tutacaktır. Bununla birlikte bir hobi edinerek kendi benliğinizi yansıtmaya çalışabilirsiniz. Bu hobileriniz ya da düşüncelerinizi yansıtan arkadaş grupları ile tanışarak sosyalleşebilirsiniz. Fakat bu sosyallik gerçek bir yaşamdan olmalıdır. Bir bilgisayara bağlı olmamalıdır.

Asosyallik Tedavisi;
Asosyal olan kimselerin tedavisinde öncelikli olarak hastanın bu durumu kabul etmesi sağlanmalıdır. Hastanın bu durumu kabul etmesinin ardından bir uzmandan yardım alınarak bir tedavi tablosu da çizilebilir. Burada ki amaç tedavide yanlış bir uygulamanın yapılmamasıdır. Asıl olan hastanın sosyalleşmesidir. Bunun için doğru yöntemlere başvurulmalıdır.

Yorum yapın