Ankilozan Spondilit Belirtileri

Ahmet

Ankilozan spondilit romatizmal bir hastalık olup , fiziksel olarak oldukça rahatsız eden bir hastalık olabilmektedir. Genellikle sabahları uyandıktan sonra ve uzun süre hareketsizlikten sonra ortaya çıkan bel ve sırt ağrıları ankilazan spondilitin en belirgin belirtilerinden olmaktadır. Genellikle sakroiliak dediğimiz eklemde olan ağrılar zaman geçtikçe boyu omurlarını da etkileyebilmektedir. Ayrıca diz ve ayak bileklerini de etkileyebilen bir hastalık olabilmektedir.  Fakat omur eklemlerinin daha çok etkileneceği göz önünde bulundurulduğunda diğer eklemlerin etkilenme olasılığı oldukça düşük olmaktadır. Etkilenen eklemler 3 ya da 4 eklem olabilmektedir.

Bu durumda olan hastalar için yapılabilecek en iyi uygulama kişinim egzersiz yapmasını teşvik etmek olacaktır. Çünkü egzersiz spondiliti azaltmaya yönelik bir yöntem olarak bilinmektedir. Egzersiz yapan kişiler egzersiz yapmayan kişilere göre daha çabuk ilerleme kaydetmektedir. Spilodilit eklemle alakalı bir hastalık olduğu için kaburga ve kaburga kemikleri bu hastalıktan oldukça fazla etkilenmektedir. Hastada nefes darlığı , nefes alamama gibi durumların oluşması da muhtemel olmaktadır. Bu durum hastanın oldukça zorlanmasına neden olabilmektedir.

Peki ankilozan spondilit nedir?
Halk arasında bel kemiği, tıp dilinde omurga inflamasyonu olarak bilinen kelime spondilittir. Ankiloz ise ayrı iki kemiğin birleşerek yada kaynaşarak birleşmesi ve tek kemik olması olayına denilmektedir. Dolayısıyla ankilozan spondilit sakroiliak ekleminde meydana gelen bir kemik rahatsızlığıdır. Yani romatizmal bir hastalıktır. Sakroiliak eklemi omurga ile leğen kemiği arasında yer almaktadır. Ayrıca  bu durum başka bölgelerde de oluşabilmektedir. Diğer omurga kemikleri de yanlış bir şekilde (iltihaplı) kaynaşabilip tek bir kemiği oluşturabilmektedir. Bu durum daha çok alt  omurga eklemi kemikleri Arassında gözlemlenmektedir. Spondiloartopatiler diye bir grup hastalık bulunmaktadır ve ankizolan spondilit de bu hastalık grubunda yer almaktadır.

Aslında diğer hastalıklara göre daha nadir oalrak gözlemlenen bir hastalık olmasına rağmen , hayati olarak diğer hastalıklardan daha önemli olan bir hastalıktır.

Ayrıca istatistikler incelendiğinde bayanlara oranla , erkeklerde daha sık rastlanan bir hastalık olmaktadır.  Genel olarak incelendiğinde bunun nedeni erkeklerin olmadığı birçok romatizmal hastalığın kadınlarda daha sık oranla rastlandığı gözlemlenmiştir. Ankilozan spondilit hastalığının etkilediği bölgelere bakıldığında daha çok bel bölgesinde hareket kısıtlamalarına neden olduğunu , ayrıca omurga ve leğen kemiklerinin eklemlerini de son derece etkilediğini söylemek mümkündür.  Bu hastalığın bilinen bir diğer yanı ise kronik olan bir hastalık olmasıdır.

Hastalık yüksek oranla omurga , bel eklemlerini etkilese de organları etkileyen ankizolan spondilit hastaları da mevcuttur.

Ankizolan Spondilit Belirtileri
Ankilozan spondilitin başlıca belirtileri incelendiğinde oldukça fazla olan bel ve kalça ağrısı meydana gelmektedir. Ayrıca eklem bölgelerinde iltihap oluştuğu da izlenceler arasındadır. Dolayısıyla eklemlerde ağrı ve katılık olduğu gözlemlenir.

Belirtilerin yoğun olarak hissedildiği zamanlar sabah ve hareketsiz kaldığı zamanlar olmaktadır. Çünkü eklemler dinlendiğinde daha fazla ağrı potansiyeli oluşmaktadır. Kişi istirahatını sona erdirdiğinde bel ve kalçada oldukça fazla olan ağrı hissetmeye başlar. Kişilere egzersiz önerilmesinin nedeni de budur; çünkü ağrılar kişi hareket ettikçe azalmaya başlamaktadır. Hastalığın ve ağrıların şiddeti ise kişinin durumuna ve kişisel yaşam tarzına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Bu hastalığın kötü yanlarından biri de gece birden başlayan ağrılar olabilmektedir. Belli bir zaman sonra ise omurlar kaynaşmaya ve birleşmeye başlar; dolayısıyla ağrı azalmaya başlar ve kaybolabilir. Diğer belirtiler de aşağıda verilmektedir;

  • Omurga ağrısı: İlk olarak kendini belli eden belirtiler arasında omurga ağrıları gelmektedir. Bu ağrılar kendini bel ve kalça ağrısı olarak göstermektedir. Özellikle gençlerde ve yetişkinlerde görülen ağrılardır. İlk başlarda fark edilemeyen ağrılardır . Hafif şekilde başlayan ve süreç içerisinde artmaya başlamaktadırlar. Eğer bu ağrılar üç aydan daha uzun süre devam ederse bu durumda durum tehlikeli bir hale gelebilmektedir. Kişinin dinlenmesiyle ağrılar ters orantılı olarak artış göstermektedirler. Kişinin belli aralıklarla dinlendikten sonra fazla ağrıdan şikayeti de bu durumdan kaynaklanmaktadır. Sbah olan ağrılar ayrım saatten daha çok da sürebilmektedir. Hareket oldukça ağrı da azalabilmektedir. Kalça ağrıları ise sol veya sağ da değişik zaman aralıklarıyla meydana gelebilmektedir.
  • Omurga hareketlerinde kısıtlama görülmesi: Omurga hareketleri zaman içerisinde yavaşlamaya ve azalmaya başlar. Bunun nedeni ise A.S hastalığının omurga sağlığını son derece etkilemiş olmasıdır. Özellikle öne , arkaya ve yanlara eğilmelerde oldukça problem yaşanmaya başlanır. Bu durum öyle bir hale gelebilir ki kişi ayakkabısını giyemeyecek durumda olabilir.
  • Kalça ağrısı: Ankilazan Spondilit hastalığında kalça ağrısı olukça sık olarak rastlanılan bir durumdur. Kalça eklemlerinde veya kalça da ağrı hissedilmesi ise oldukça sık olarak rastlanılan bir durum olmaktadır. Ayrıca kalçayla bağlantısı olan baldırlarda da ağrılar hissedilebilmektedir.
  • Omuz ağrısı: Omuz ağrısı da A.S de sıklıkla karşılaşılan bir belirti olmaktadır. Dolayısıyla hareketlerde kısıtlama meydana gelebilmektedir.
  • Ayrıca , ayak bileklerindeki eklemler de A.S hastalığında ağrı oluşabilmektedir.
  • Tendonlarla kemikler arasında bağlantılar mevcuttur. Bu bağlantılar arasında iltihaplanmalar olabilmektedir. Dolayısıyla el bilek eklemlerinde , topuklarda da ağrılar; iltihaplanmalardan kaynaklı olarak gerçekleşebilmektedir.
  • Kaburgaların etkilenmesi durumunda ise öksürük ve hapşırma esnasında ağrılar oluşabilmektedir.
  • Kişi kendini oldukça yorgun, bitkin hissedebilmektedir. Bunun bir sebebi de ağrıların neden olduğu uykusuzluk olabilmektedir.
  • Kişide birden kilo kaybetmenin gözlemlenmesi de muhtemel olan bir durumdur.
  • Bahsettiğimiz hastalık sadece eklemleri değil diğer organları da etkileyebilen bir hastalıktır. Dolayısıyla yoğun olarak gözü ve ayrıca kalbi, akciğeri, böbrekleri ve sindirim sistemini de son derece etkileyebilecek bir hastalıktır.
  • Sinir sisteminin de etkileyen A.S hastalıkları bulunmaktadır.

Ankizolan Sipondilit İçin Bitkisel Çözüm Önerileri
Diğer hastalıklarda da olduğu gibi ankizolan sipondilit hastalığı için uzmanlar tarafından beslenme önerileri bulunmaktadır. Fakat bu önerilerin doktora danışılarak uygulanması önerilmektedir.

Önerilen besinlerin en önemlileri balık ve baklagiller olmaktadır. BU besinlerin sınırlı yeterli miktarda tüketilmesi kişinin sağlığını destekleyecek ölçüdedir. Ayrıca kişinin kilo kontrolüne de dikkat etmesi önerilen bir durumdur.

Kişi sigara ve alkol alınımından kaçınmalıdır. Sigara akciğerlere zarar verdiği için A.S hastalığıyla birlikte oldukça kötü etkileri olmaktadır. Sigara kullanan kişilerin sigarayı bırakmaları önerilenler arasındadır.

Ankizolan Spondilit Hastalığı İçin Egzersizler
Aşağıda uzmanlar tarafından önerilen Ankizolan spondilit için egzersizler bulunmaktadır;

  1. Öncelikle sırtüstü uzanın. Daha sonra iki dizi bükünüz. Kalçayı olabildiğince havaya kaldırın; bu şekilde yaklaşık 5 saniye bekleyiniz. Daha sonra yavaş bir şekilde bacaklarınızı indiriniz.
  2. Diğer bir hareket ise parmakların birleştirilip yukarıya kaldırılması olacaktır. Bu şekildeyken dizler sağa , kollar ise tam tersi yönde konumlandırılmalıdır. Hareketin ters yönlüsünü de tamamladıktan sonra bu hareketi tamamlanmış olarak kabul edebiliriz.
  3. Üçüncü hareket olarak dizleriniz ve elleriniz üzerine konumlanın. Daha sonra ise kollarınızın aranıza kafanızı alınız ve belinizle köprü durumuna geçiniz. Kafanızı kaldırınız ve çukur oluşturmaya çalışınız.
  4. Sandalyeyi kullanarak dik bir şekilde oturunuz. Daha sonra yere doğru eğilerek kollarınıza dokunmaya çalışınız.

Ankilozan Spondilit Hastalığı Tedavisi
Ankizolan spondilit hastalığın tedavisinde ilk  aşama bilinçli ve doktorların tavsiyelerine uymaktır. Daha sonraki aşamada ise A.S hastalığının en büyük belirtisi olan ağrının şiddetini azaltmak olacaktır. Ayrıca omurgada ve diğer eklemlerde meydana gereken iltihaplanmaları da azaltmaya yönelik tedaviler uygulanmaktadır. nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçlar bu tür tedavilerde kullanılan ilaçlardır.  İlaçların etkisi ise kişinin normal hayat fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olmak ve ağrıları azaltmaktır. Ayrıca Ayrosulfasalazin veya metotreksat ilaçlar ise bahsettiğimiz diğer ilaçların yetersiz olduğu durumlarda kullanılmaktadır. Bu tedavilerin yetersiz kaldığı durumlarda ise cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Yorum yapın