Amfizem Belirtileri

Ahmet

Amfizem Nedir ?
Amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığının bir türüdür. Halk arasında kısaca KOAH olarak da bilinen hastalığın bir çeşidi olan amfizemde, akciğerlerin kılcal damarları tıkanır ya da zarar görür. Bu durumda kişi kolay bir şekilde nefes alamaz ve solunumunda hayati anlamda sıkıntılar baş gösterir. Amfizem, genellikle uzun yıllar sigara içmiş kişilerde, 45 yaşını geçmiş erkeklerde ve kronik olarak akciğer hastalıklarından müzdarip kişilerde çok sıklıkla görülen bir hastalıktır.

Amfizemin belirtileri, genellikle bir çok akciğer hastalıklarında ortak olarak görülen belirtilerle aynı şekildedir. Kişi, hastalığı süresince rahat nefes alamaz, dumanlı ya da kirli havalarda boğulma hissiyatı yaşar. Bu durumlar ciddi ve hayati durumlara neden olabilecek şeylerdir.  Amfizem, zamanında tedavisi ve teşhisi gerekli olan bir hastalıktır. Aksi takdirde ölümcül olabilmektedir.

Amfizem tedavisinde uygulanan yöntemler, teknolojik gelişmelerle birlikte ilerlemiştir. Buna rağmen ilerlemiş amfizemde cerrahi işlem ve mekanik destek söz konusu olabilmektedir. Ilaçla tedavi yöntemi ve oksijen terapisi, düzenli olarak her amfizem hastasına uygulanan tedavi yöntemleridir.

Amfizem akciğerlerde meydana gelen bir hastalık olduğundan ötürü, bu hastalıktan korunmanın da temel mantığı akciğerleri koruyup, kollamaktan geçmektedir. Sigaradan uzak durmak, düzenli olarak kardiyovasküler egzersizler yapmak, dengeli ve sağlık beslenmek gibi önemler sonucunda, amfizemin ya da herhangi bir akciğer hastalığının ortaya çıkması çok mümkün değildir. Fakat nadir de olsa akciğere bağlı olarak görülen hastalıklar genetik tabanlı olabilmektedir.

Amfizem Belirtileri
Amfizem belirtilerinde en sık olarak görülen ve hastaya sıkıntılı durumlar yaşatabilen şey, şiddetli göğüs ağrılarıdır. Amfizemde, akciğerin içerisinde bulunan kesecikler suyla dolmaktadır. Bu durum da göğüs ağrısına neden olur. Hasta uzun ve sürekli olarak öksürük krizleri geçirir.

Amfizem de çok sık olarak görülen bir başka belirti de, öksürüğe bağlı olarak gelişen baş ağrılarıdır. Uzun süre devam eden amfizem, beraberinde kronik migren hastalığına da davetiye çıkarır. Kişi öksürürken yüksek basınca maruz kaldığından dolayı, baş kısmında yüksek seviyede bir basınç hisseder. Bu durum da baş ağrısına neden olmaktadır.

Amfizemin bir diğer belirtisi de, solunum güçlüğüdür. Akciğerlerde yer alan keseciklerin su ile dolması sonucu oluşan amfizemde, hasta nefes alıp vermede çok güçlük çeker. Bu gibi durumlar hasta açık havada ve oksijenin bol olduğu yerlerde yürüyüş yapmalıdır. Yetersiz geldiği durumlarda ise oksijen terapisine başvurmalıdır.

Amfizemde en sık olarak görülen başka belirtiler de şu şekildedir:

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Dudaklarda koyu ve mavimsi bir renk görülmesi
  • Öksürükle birlikte ciğerlerden gelen koyu renkli ya da kanlı balgam çeşitleri
  • Nefes darlığı

gibi her akciğer hastalığında görülebilen belirtilerdir.

Amfizem Tipleri
Amfizem tipleri, akciğer yapısında meydana getirdikleri değişime göre sınıflandırılmıştır. Bunlar; sentriasiner, panasiner, distal asiner ve irregüler tipte olan amfizemlerdir. Her birinin akciğerler üzerindeki yapılanmaları ve tahribat durumları farklıdır. Fakat her birinde görülen tıbbi semptomlar değişiklik göstermemektedir. Her tip farklı yapıda olduğundan tedavi yöntemleri de bu durumla orantılı olarak değişiklik göstermektedir.

Amfizem Akciğer Grafisi
Akciğer grafisi, x-ray ışınlarının yardımıyla çekilir. Çekilen grafideki amfizem durumu, uzman doktorlar tarafından rahatlıkla görülebilir ve yorumlanabilir. Grafide yer alan bulgular, genellikle hastanın hangi durumda olduğunu rahatlıkla ortaya koyar. Hastanın solunum durumu, soluk alış verişindeki rahatsızlık oranı ya da amfizemin diğer dokulara metastaz yapıp yapmadığı kolayca tespit edilebilmektedir.

Amfizemdeki akciğer grafisi, amfizem tedavisinde teşhis açısından son derece önem arz etmektedir. Çünkü bu grafiler, son teknolojik tıbbi görüntüleme teknikleri ile elde edilmektedir. Bu yüzden hastalığın en güncel halini ortaya koymaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi, amfizemde de düzgün bir teşhis yöntemi, beraberinde düzgün bir tedavi yöntemini getirmektedir.

Amfizem Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Amfizemin modern tıpta kesin olarak kabullenmiş bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu durumdan ötürü amfizem hastası olan kişiler, genellikle bitkisel tedavi yöntemlerine yönelmektedirler. Bu bitkisel tedavi yöntemlerinin temel mantığı ise, akciğer için yararlı bitkilerin kaynatılıp, klasik çay demleme methoduyla tüketilmesidir.

Amfizemin bitkisel tedavi uygulamalarında çok sıklıkla kullanılan bitkilerin başında civam perçemi bitkisi, ısırgan otu, ebegümeci otu ve kırlangıç bitkisi gelmektedir. Bu otlar bir karışım haline getirilip, kaynamakta olan bir miktar suyun içerisine eklenir. Iyi bir şekilde kaynatılan bu bitkiler, sıcak olarak tüketilir. Genellikle gün içerisinde en az 3 defa tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Amfizem Tedavisi
Amfizem tedavisi uzun ve zorlu bir süreçtir. Bunun sebebi ise hastalığın belirli yaş skalasını aşmış kişilerde görülmesi ve bu yaştaki kişilerin de akciğer yenilenme hızının oldukça düşük olmasıdır. Bu gibi durumlarda amfizem tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri kısıtlı ve sonuç alınması da bir o kadar da mucizevi olabilmektedir.

İlk başlangıçta tespit edilen amfizem tedavisinde, hastalığın ilerlermesini durdurma amaçlı bir takım ilaç tedavileri uygulanır. Bu ilaç tedavileri içermş oldukları etken maddeler vasıtasıyla akciğerde gevşemeyi ve rahatlamayı sağlamaktadır. Daha sonra kişi açık alanda spor egzersizlerine ve nefes alıp verme programlarına yönlendirilmektedir.

Amfizem tedavilerinde kesin olarak uygulanan bir diğer yöntem de, oksijen terapisidir. Nemli ve bol oksijenli havanın akciğerlere nüfuz ettirilmesi mantığına dayanan bu tedavi yöntemi, hastanın solunumu oldukça hafifletmekte ve rahatlatmaktadır. İlerlemiş amfizem tedavilerinin bazılarında, uzman doktorlar gerekli gördüğü takdirde cerrahi yönteme de başvurabilmektedirler. Bu cerrahi yöntem, amfizemin akciğerlerde yaratmış olduğu tahribatı ortadan kaldırmaya yöneliktir. Bu işlem sonucunda hasta bir nebze daha rahatlayabilmektedir.

Yorum yapın