Alerjik Öksürük Belirtileri

Ahmet

Alerjik Öksürük Nedir ?
Alerjik öksürük, kişilerin bazı genetik tabanlı alerji inhibitörlerindeki fazlalık sebebiyle görülebilen tıbbi bir durumdur. Genellikle tedavisi mümkün olan alerjik öksürük, polen alerjisi yada saman nezlesi gibi durumların bir komplikasyonu olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Alerjilk öksürüğün belirtileri genellikle çok açıktır. Alerjen durumlara maruz kalan kişide burun ve boğaz akıntıları çok yaygındır. Bu durumun sonucunda da kişi sürekli olarak öksürmektedir. Bu öksürük atakları çoğu durumda ciddi durumlarla neticelenmezler. Fakat bazen öksürüğe bağlı boğaz iltihabı, boğaz aşınması yada akciğerlerde meydana gelen bazı durumlar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlar çok nadir görülse de, alerjik öksürüğün bazı vakalarında karşılaşılmaktadır.

Alerjik öksürüğün tam olarak tedavi edilmesi, anti-inflamatuar adı verilen ilaçlarla mümkündür. Bu ilaçlar boğaz ve burun akıntısını ortadan kaldırıp, mevcut durumdaki alerjiye son verebilirler. Bazı durumlarda da, kişinin sürekli olarak alerjen maddelere maruz kalması sonucunda alerji durumu kronikleşebilir.

Her hastalık ve alerji türünde olduğu gibi, öksürük alerjisinde de teşhis ve tedavi methodları çok önemlidir. Bu methotlar düzgün bir şekilde uygulandığı takdirde, kişi hastalığı rahatlıkla atlatabilmektedir.

Alerjik Öksürük Belirtileri
Alerjik öksürüğün belirtileri genellikle burun akıntısı, boğaz kuruluğu, nem’e yada alerjen maddelerle aşırı temas sonucu ortaya çıkan hapşurma durumları ve bazı durumlarda da ateştir. Kişi bu belirtilerden boğaz kuruluğu ve burun akıntısını çok sıklıkla yaşayabilir. Bu durumda da anti-imflamatuar ilaçları kullanarak bu durumdan rahatlıkla kurtulabilmektedir.

Alerjik Öksürük Ne Kadar Sürer ?
Alerjik öksürük, hastalığın hikayesi ile doğru orantılı olarak bir süreye sahiptir. Bazı hastalarda kullanılan ilaçların bir işe yaramaması sonucu hastalık, tam olarak iyileşememektedir. Bu durumlarda bitisel tedavi yöntemleri söz konusu olabilmektedir.

Genetik yatkınlığı olmayan ve bu hastalığı sonradan edinen kişilerde ise alerjik öksürüğün sürmesi, ilaç kullanımına bağlı olarak 1 yada 2 haftadır. Kişi ilaçlarla birlikte düzenli vitamin alımına da dikkat ettiği takdirde herhangi bir sıkıntı yaşamamaktadır.

Alerjik Öksürükten Nasıl Korunulur ?
Alerjik öksürük hastalığı kişilerde sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için ise alınması gereken tedbirler gayet basittir. Öncelikle kişi yaşadığı ev ortamını havalandırmalı, klima yada soba kullanılıyorsa ortamın nemli olduğundan emin olmalıdır. Kuru havanın her zaman akciğerler açısından zararlı olduğu ve zaman içerisinde öksürüğe neden olacağı unutulmamalıdır.

Kişi, yaşadığı ortamda bir evcil hayvan besliyorsa, hayvanın aşılarını düzenli olarak yaptırmalı ve hayvanın sürekli olarak temiz olduğundan emin olmalıdır. Aksi takdirde evcil hayvana bağlı olarak alerji durumları ortaya çıkabilir, bu durumlar da alerjik öksürüğe neden olabilmektedir.

Alerjik öksürük, adından da anlaşılacağı gibi boğazın durumundan kaynaklanan bir sorundur. Kişi, alerjik öksürüğe karşı kendini koruması açısından gün içerisinde boğazını yumuşatmak adına doğal bitki çayları ve kürleri tüketmelidir. Çayların yanında, doğal meyve ve sebzelerden alınması gereken vitaminler de ihmal edilmemelidir.

Alerjik Öksürük Hangi Doktor Bakar ?
Alerjik öksürüğe genellikle alerji üzerine uzmanlaşmış doktorlar bakmaktadır. Ayrıca, aile hekimleri de alerjik durumlarda başvurulması gereken uzmanlar arasında yer almaktadırlar.

Alerjik Öksürük İçin Şifalı Bitkiler
Alerjik öksürük, doğal yollardan da tedavi edilebilen bir durumdur. Hatta karaciğeri yoran ve ağırlık yaratan ilaçlardan, daha çok tercih edilen tedavi uygulamalarını barındırmaktadırlar. Bu bitkilerin başında ıhlamur, ada çayı, siyah çay gelmektedir. Bu çaylar demlenerek tüketilmeli ve gün içerisinde en az 2-3 bardak olacak şekilde tüketilmelidir.

Boğazdan kaynaklanan alerjen durumlar için tercih edilen bir diğer bitki de, tere’dir. 2-3 tutam civarındaki tere, çiğ olarak çiğnendiği takdirde hem boğazlardaki öksürüğü engeller hem de nefesi açar.

Alerjik öksürük için birebir olan bir başka bitkisel ürün de, dut pekmezidir. 3-4 yemek kaşığı dut pekmezinin içerisine eklenen karabiber, her gün tüketildiği takdirde kronikleşen alerjik öksürüğün bile üstesinden gelmektedir.

Halk arasında en yaygın olarak uygulanan bir bitkisel kür olan bal ve kahve karışımı da alerjik öksürüğe son derece iyi gelmektedir. Türk kahvesinin telvesine eklenen 1 yemek kaşığı hakiki çam balı, her türlü öksürüğü engellemektedir. Bu durumun ana sebebi, balım içermiş olduğu kaliteli ve doğal asitlerdir. Bu asitler, boğazda oksijen üretimine katkıda bulunarak öksürüğü ortadan kaldırırlar.

Alerjik Öksürük Tedavisi
Alerjik öksürüğün tedavisi çok sık olarak başvurulan anti-imflamatuar ilaçlarıyla mümkün olabilmektedir. Bu ilaçlar, boğazda oluşan kuruluğu, balgamı ve iltihabı vücutta atarak, doğrudan fayda sağlayıcı konumdadırlar.

İlaç tedavisine ek olarak, kişinin yaşam tarzını da alerjenlerden korunma üzerine dizayn etmesi gerekir. Bu uygulamalar, gün içerisinde alınan sıvının arttırılmasıyla ve gün içerisinde tüketilecek 2-3 bardak doğal bitki özleriyle yapılabilmektedir.

Öksürük tedavisinin barındırdığı bir başka uygulama da, kişinin metabolizma hızını arttıran ve dayanıklılığını geliştiren taze meyve sebzeler tüketmesidir. Meyve ve sebzeler, içerdikleri mineral ve yararlı vitaminlerle, vücutta yer alan alerjen hücrelerini temizlemeye yardımcı olmaktadırlar.

Yorum yapın