Alkol Koması Belirtileri

Ahmet

Alkol Koması Nedir ?
Alkol, herkes tarafından ama az, ama çok olarak tüketilen bir maddedir. Zararları bilinmesine rağmen gereğinden fazla tüketilen alkol, genellikle alkol koması denilen ve tıbbi müdahale gerektiren bir duruma neden olur. Çoğunlukla kişiden kişiye değişen alkol toleransı, tıbbi sınır açısından 300 promil olarak belirlenmiştir. Kişi bu sınırı aşacak şekilde alkol tükettiği takdirde alkol koması denilen durumla karşı karşıya kalabilmektedir.

Alkol komasının belirtileri çok açıktır. Vücudunun tolere edebileceğinden fazla miktarda alkol tüketen kişi, ilk olarak bilincinde bulanıklık yaşar. Çift görme, kusma, şiddetli baş ağrısı, ateş yada solunum güçlüğü gibi durumlar alkol komasında en sık olarak rastlanılan tıbbı durumlardır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalan kişinin muhakkak tıbbi müdahale alması gerekir.

Alkol koması sonucu hastaneye sevk edilen kişiye, acil müdahale olarak mide yıkaması yapılır. Bunun sebebi, midede bulunan alkolün daha fazla kana karışmasını engelleyerek, kişinin ölüm yada bitkisel hayata girmesini engellemektir. Daha sonra hasta müşahade altında tutulu ve bu işlem esnasında hastaya bir takım kan sulandırıcı ilaçlar verilir. Bunun sebebi, kanın yoğunluğu azaltılarak alkolün karaciğerde sentezlenmesini yavaşlatmaktır.

Alkol koması çoğu insanın sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Ilk başta ciddiye alınmayan her türlü alkol koması, ölümle sonuçlanır. Bu yüzden alkol yüzünden bilinç kaybı, görme kaybı, çift görme, ayakta duramama, hareket edememe vb. Gibi durumları yaşayan hastaların vakit kaybetmeden acil müdahale alması gerekmektedir.

Alkol Koması Belirtileri
Alkol koması belirtileri çok açıktır. Kişi, ortalama olarak 300 promilin üzerinde alkol tükettiği takdirde oluşan belirtiler genellikle hayati önem taşımaktadır. En sık olarak görülen belirtiler aşağıda yer almaktadır:

  • Alkol doğrudan beyni baskı altına alan bir uyarıcıdır. Bu yüzden alkol koması vakalarında görülen belirtilerin temel işaretleri, beyin fonksiyonları ile doğrudan ilgilidir.
  • Bu durumların başında bilincin hafiflemesi ve reflekslerin kaybolması gelir. Alkol komasına giren kişi, yürümekte ve konuşmakta zorluk çeker. Solunumunda ve nefes alış-verişinde bir takım düzensizlikler meydana gelir.
  • Akabinde görülen belirtilerin başında bayılma ve bilinç kaybı gelir. Bu durumlarla birlikte kusma da çok sık olarak görülen bir durumdur.
  • Alkol koması yaşayan kişide görülen başka durumlar da şu şekildedir; geçici suretle oluşan hafıza kaybı, koma durumundan önce uykuya eğilim, aşırı derecede terleme, baş ağrısı, kusma, ateş, tansiyon düşmesi, kalp çarpıntısı, sinirlilik ve halsizliktir.
  • Bu durumları yaşayan ve aşırı derecede alkol alan kişinin, etrafındaki kişiler tarafından en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekmektedir.

Alkol Komasında Hastanede Ne Yapılır ?

  • Alkol koması durumundan ötürü kusma yada nefes darlığı yaşayan insanın, acil müdahale olarak yan yatırılması gerekmektedir. Bunun sebebi ise herhangi bir kusma yada safra çıkarılması durumunda hastanın boğulmasını ve dilinin geriye kaçmasını engellemektir.
  • Alkol komasının acil müdahalesi yapıldıktan sonra, hasta en yakın sağlık kuruluşuna götürülür. Burada ilk olarak hastanın midesi yıkanır. Mide yıkatmak hoş bir durum olmasa da, midede yer alan alkolün kana daha fazla karışmaması için bu durum gereklidir.
  • Daha sonra hasta yoğun bakıma alınır. Yoğun bakıma alınan hastaya kan sulandırıcı bir takım ilaçlar verilir. Incelen kandaki alkol miktarı zamanla doğru orantılı olarak azalır. Bu sayede kişi, yavaş yavaş bilincine geri döner.
  • Bazı durumlarda, özellikle 300 promil sınırını aşmış vakalarda, bu durumlar çok daha ağır ve detaylı olarak uygulanabilmektedir. Bu yüzden içkinin sınırında ve kararında tüketilmesi, tüm uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Alkol Koması Ne Kadar Sürer ?
Alkol komasının ne kadar süreceği konusunda herhangi bir kesinlik yoktur. Çünkü bu durum alkolü tüketen kişilerin yaşı, kilosu ve boyuyla doğru orantılı olarak değişmektedir. Özellikle yaşlı insanlarda alkolün işlenme ve sindirilme süresi uzamaktadır. Fakat ortalama olarak 1.70 boya sahip, 70 kilo ve 40 yaşındaki bir erkeğin alkole olan toleransı aşırı derecede hassas değildir. Bu durumda alkol komasının süresi de kısalmaktadır.

Yapılan tıbbi araştırmalara ve testlere göre, alkol koması yaşayan insanların en fazla 3 gün içerisinde kendi sağlıklarına kavuştukları rapor edilmiştir. Bu durum tüketilen içki türüne ve alkol miktarına göre değişiklik de gösterebilmektedir.

Alkol Komasından Sonra Yapılması Gerekenler
Klinik bulgulara göre, alkol koması 3 gün içerisinde atlatılabilmektedir. Fakat alkol komasından ötürü kişinin yaşamında geçici olarak bir takım sıkıntılar ortaya çıkabilmektedir. Bu durumların başında iştahsızlık, kusma, mide bulantısı yada şiddetli baş ağrısı gelmektedir. Bu durumların geçici olduğu bilinmeli, buna göre hareket edilmelidir. Fakat bu durumları hafifleten ve daha kısa süre içerisinde atlatılmasını sağlayan bir takım uygulamalar da mevcuttur. Bu durumlar aşağıda yer almaktadır:

  • Alkol komasından çıkan hastanın midesi, mide yıkanmasından ötürü son derece hassasiyete sahiptir. Bunun bilincinde olarak, ağır yada yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Ayrıca aşırı derecede acı yada baharatlı yiyeceklerin, mide duvarında bir takım sorunlara yol açacağıda unutulmamalıdır.
  • Et ve süt ürünleri, sindirim sistemi tarafından uzun bir sürede öğütülmektedir. Bu yüzden, bu tarz yiyeceklerin tüketiminden imtina edilmektedir.
  • Karbonhidrat alımına dikkat edilmeli, pirinç, bulgur yada mideye ağırlık yaratacak gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmeli, günde en az 2-3 litre civarında su tüketilmelidir. Ayrıca bitkisel özlü çaylar da hem sindirime hem de mideye yardımcı olmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda hareket etmek, hastanın kısa sürede ayağa kalkması açısından son derece yararlı olacaktır.

Alkol Koması Tedavisi
Alkol komasının başlıca tedavisi, uzman doktorlar tarafından uygulanan mide yıkanması ve kan sulandırıcı ilaçların hastaya verilmesi şeklindedir.

Alkol komasının tedavisinini temel mantığı, vücuda alınmış olan alkolün sindirilmesinin önüne geçilmesi veya yavaşlatılması dır. Bu durumda kişi eski sağlığına ve bilincine kavuşa-bilmektedir.

Alkolün koma sınırı, daha önce belirtildiği gibi 300 promildir. 300 promilden fazla alkol alan insanların bazılarında ani ölüm gibi son derece keskin sonuçlar mevcuttur. Bu gibi durumlarda, hasta eski haline dönse bile bir takım uzuv kayıpları yaşayabilmektedir.

Aşırı derecede alkole bağlı olarak meydana gelen alkol koması vakalarında, kalıcı olarak ortaya çıkan bir takım komplikasyonlar mevcuttur. Bunların en başında ölüm gelmektedir. Kısmı felç, uzuv kaybı, görme kaybı, alkole bağlı olarak meydana gelen tansiyon düşüklüğünden ötürü damar tıkanıklığı, beyin kanaması vb. Gibi ciddi durumlar alkol komasında var olan ve bilinmesi gereken risklerdir. Bu yüzden alkol her zaman kararında ve sınırında tüketilmesi gerekir.

Yorum yapın