Adet Gecikmesi Belirtileri

Ahmet

Adet Gecikmesi Nedir ?
Kadınlarda görülen adet kanamasının herhangi bir nedenden ötürü gecikmesine adet gecikmesi adı verilir. Adet kanamaları ve adet döngüsü, belli bir tarih içerisinde hareket ettiğinden ötürü hangi tarihte kanama olacağı bellidir.  Fakat kadın vücudu doğada yer alan en hassas olguların başında geldiği için, herhangi br nedenden kolayca etkilenmektedir. Bu etkilenmeler gerek fiziksel, gerek duygusal anlamda olabilir. Bunlar da dolaylı olarak adet kanamasına etki etmektedir.

Adet gecikmesinin herhangi bir zaman dilimi mevcut değildir. 1 hafta ile 4 ay süre zarfında da gecikme olabilir. Adet gecikmesinde önemli olan şey ise, bu durumun neden kaynaklandığının doğru bir şekilde teşhis edilmesidir. Doğru teşhis yapılmadığı takdirde, her hastalıkta olduğu gibi bu durumda da yapılan tedavi yöntemlerinin hiç birinin başarılı olma şansı yoktur.

Adet gecikmesi bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu sebeplerin başında psikolojik yaşam, stresli bir iş hayatı, duygusal olarak çöküntü, kansızlık, bir takım kan hastalıklarından müzdarip olma durumu, polikistik over sendromu, kullanılan ilaçların bir takım yan etkileri bulunması vb. Gibi durumlar gelmektedir.

Adet gecikmesinin belirtileri, kadınlar tarafından rahatlıkla algılanabilen bir durumdur. Adeti geciken hasta genellikle her zaman olduğu gibi adet döngüsünden önceki belirtileri hissetmez ve normal yaşantısına devam eder. Fakat adetin gecikmesi, geciktiği her gün için psikolojik anlamda bir takım sorunlar barındırır. Bu sorunlar genellikle stress, aşırı sinirlilik ve fevri davranışlardan oluşur. Bu tepkiler, vücudun yapısı gereği hastaya bir çok sorun yaşatmaktadır.

Adet gecikmesi yaşayan kadınlarda görülen bir diğer durum da konsantrasyon güçlüğü ve halsizliktir. Adet gecikmesi yaşayan kadınlar duygusal manada daha hassas ve alıngan olabilmektedirler. Bu durum gayet normal kabul edilmeli ve adetin hangi sebeplerden ötürü geciktiğinin teşhisi dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Gebelikten sonra ortaya çıkan adet gecikmeleri de mevcuttur. Bu durumun sebebi emzirmeden kaynaklanabilmektedir. Ayrıca olimpiyat sporcularında ve ağır sporlarla uğraşan  kadınlarda da adet gecikmesi çok sık olarak rastlanan durumların başında gelmektedir.

Adet Gecikmesi Belirtileri
Adet gecikmesinin belirtileri, adından da anlaşılacağı gibi zamanında meydana gelmeyen adet döngüsü sebebiyle kanamanın olmamasıdır. Bu durum kadınlarda çok büyük duygusal ve fiziksel boşluk yaratır. Ayrıca adet gecikmesi, gebelik durumununda da ortaya çıkar. Bu yüzden sağlıklı ve aktif bir cinsel hayatı olan kadınlarda görülen adet gecikmesi, genellikle gebeliğe işaret etmektedir.

Adet gecikmesinin belirtileri arasında, normal adet döneminden önce görülen semptomlar görülmez. Kişi de açlık yada tatlı isteği oluşmaz, karın yada batın bölgesine meydana gelen ağrılar ortaya çıkmaz. Bu durum da adet gecikmesi yaşanır.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir ?
Adet gecikmesine iyi gelen herhangi bir durum söz konusu değildir. Jinekolojik olaylar genellikle sadece uzman doktorlar tarafından çözüme kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde bir çok hastalığa davetiye çıkarılmış olur.

Uzman jinekolog gözetiminde konulan teşhis sonucu, adet gecikmesinin neden kaynaklandığı tespit edilir. Bu duruma göre tedavi ve tedavi uygulamaları yapılır. Fakat unutulmamalıdır ki, adet döngüsü hassas bir olaydır. Çevre koşullarından başlayarak, kişinin psikolojisine kadar bir çok nedenden ötürü gecikme yaşanabilir.

Adet Gecikmesi Kaç Gün Olur ?
Halk arasında en sık rastlanan fakat aksine en az bilinen konuların başında gelen adet gecikmesi, genel itibariyle herhangi bir gün aralığında belirtilemez. Adet gecikmesi, 3 günden aylara yayılan periyotta meydana gelebilir. Bu durum adet gecikmesinin neden ortaya çıktığı ile doğrudan ilgilidir.

Genellikle 5-7 gün arası adet gecikmesi normal olarak kabul edilebilir bir zaman aralığıdır. Fakat, aynı sene içerisinde 3 kereden fazla geciken adet döngüsü, eğer ortada gebelik yok ise bir problemin habercisidir. Bu durum, muhakkak uzman bir doktordan yardım almayı gerektirir. Uzman jinekolog eşliğinde yapılan bir takım testler ve tıbbi görüntüleme yöntemleri sonucunda, bu duruma neyin sebep olduğu ortaya çıkarılır. Bu duruma göre tedavi yöntemleri geliştirilir.

Adet Gecikmesi Nedenleri
Sağlık bir kadında, aktif olarak cinsel hayat yaşanması durumunda adet gecikmesinin 1 numaralı nedeni gebelik ve hamileliktir. Bu durum uzman kadın doğum doktoru tarafından rahatlıkla teşhis edilebilir. Fakat herhangi bir gebelik yada hamileliğin söz konusu olmadığı adet gecikmesi durumları bir çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Adet gecikmesinin sebepleri çok çeşitli ve hassas durumlara bağlıdır. Bu durum günümüzde bir çok kadında görülmektedir. Sanayileşmenin artması ve çevre kirliliğinin çoğalmasıyla birlikte, insanın vücudunda meydana gelen doğal durumların da değiştiği bilinmektedir.

Adet gecikmesine neden olan veya bir işaret belirten durumlar aşağıda detaylı olarak ele alınmıştır:

  1. Hormonlarda Meydana Gelen Değişimler: Adet döngüsünün belirli bir sürede ve düzende ilerleyebilmesi, vücutta yer alan hormonların düzeyleriyle ve düzgün bir şekilde çalışmasıyla doğrudan ilintilidir. Kadında yer alan hormon düzensizlikleri, hormonal bir takım hastalıklar yada hormon düzeylerinde değişim yaratan bir takım ilaçların kullanılması adet düzensizliğine neden olmaktadır. Bu durum da adet gecikmesine neden olmaktadır.
  2. Kan Hastalıkları yada Dolaşım Sistemi Hastalıklar: Adet denilen durum, kadınların rahminden dışarı atılan kirli kan demektir. Adet döngüsü de, bu durumun olduğu zaman aralıklarını barındırmaktadır. Bu yüzden kan dolaşımında meydana gelen herhangi bir hastalık yada aksilik, doğrudan adet döngüsünün bozulmasına neden olacaktır. Bu hastalıkların başında kansızlık, düşük kan şekeri (hipoglisemi) veya lösemi gibi kronik hastalıklar yer almaktadır.
  3. Kullanılan İlaçlar ve Bu İlaçların Yan Etkileri: Adet döngüsünün çok hassas bir durum olduğu daha önce de belirtilmişti. Bu durum, kullanılan ilaçlar tarafından çok kolay manipüle edilebilmektedir. Özellikle düzenli olarak kullanılan kan ilaçları, adet döngüsü üzerinde bir takım değişikliklere neden olabilmektedir. Bu duruma ek olarak kullanılan, doğum kontrol hapları, ertesi gün hapları yada adet düzenleyici olarak bilinen ilaçlar, doğrudan adet döngüsünü etkilemekte ve adet gecikmesine neden olmaktadır.
  4. Psikolojik Durum: Adetin kesilmesi veya gecikmesi gibi durumlarda psikolojik durum da önemlidir. Kişinin bunalımda yada depresyonda olması, üzücü ve travmatik bir olay yaşaması, iş yada kendi hayatında bir takım sıkıntılarla boğuşması gibi durumlar, adet gecikmesine neden olabilmektedir. Bu durum diğerlerinden biraz daha zorlu olarak kabul edilmektedir. Çünkü hastalar bu durumları belirtmek istemediklerinden dolayı, teşhisi de zordur. Dolayısıyla tedavi uygulamaları da sancılı olmaktadır.
  5. Ağır Spor Yapmak: Adet gecikmesi, olimpiyatlarda yarışan yada herhangi bir sporla amatör olarak uğraşan kadınlarda çok sık olarak rastlanılan bir durumdur. Bunun sebebi ise ağır sporların kadın vücudundaki hormonal düzeylerin değişmesine neden olmasıdır.
  6. Gebelik: Aktif cinsel hayatı olan ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan kadınların, adet gecikmesine neden olan yegane şey gebeliktir. Bu durum çoğu vakalarda karşılaşılan ortak bir sonuçtur. Gebelik, uzman kadın doğum doktoru tarafından rahatlıkla teşhis edilebilmektedir.
  7. Polikistik Over Sendromu: Polikistik over sendromu, günümüzde çok sıklıkla görülen ve yaygın olan bir sendrom çeşididir. Hasta bu durumda kilo problemleri ve bir takım hormonal değişiklikler yaşamaktadır. Bu durum da doğrudan adet gecikmesine neden olmaktadır. Düzgün şekilde tedavi edildiği takdirde, polikistik over sendromunun neden olduğu adet gecikmesi ortadan kalkmaktadır.
  8. Vücuttaki Yapısal Bozukluklar: Rahimde yada cinsel organın iç kısmında meydana gelen bazı yapı bozuklukları, rahimde bulunan kistler yada rahimin normalden daha değişik bir yapıda olması gibi sorunlar, bazı dönemlerde adet gecikmesine neden olabilmektedir. Bu durumların tedavi edilmesi için detaylı bir şekilde teşhis edilmesi gerekmektedir. Gerektiği takdirde cerrahi işlem de uygulanabilen bu durumların sonucunda, vücuttaki adet döngüsü eski haline dönmektedir.

Adet Gecikmesinin Çözümleri ve Tedavisi
Adet gecikmesinin çözümlerinin ve tedavisinin bir çok yolu mevcuttur. Bunun sebebi ise, adet gecikmesine ve adet döngüsünün bozulmasına neden olan durumların çok fazla olmasıdır.

Öncelikle adet gecikmesine neden olan durumlar detaylı bir şekilde teşhis edilmelidir. Uzman jinekolog yada uzman kadın doğum hastalıkları doktoru eşliğinde yapılan teşhisten sonra, tedavi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Adet gecikmesinin tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu tür ilaçlar uzman doktorlar eşliğinde ve onların reçete etmesi sayesinde kullanılmalıdır. Aksi takdirde sonu kötü biten durumlarla karşılaşılabilmektedir.

“Adet Gecikmesi Belirtileri” üzerine bir yorum

Yorum yapın