Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri

Ahmet

Akciğer enfeksiyonudur. Akciğerlerde iltihaplanmanın olması ile ortaya çıkar. Enfeksiyona bağlı olarak hastanın üretmiş olduğu mukus artış gösterir ve vücudunda ki şişlikler artmaya başlar. Ciğerlerde bakteri oluşumları, bazı bölgelerde ciltlerde tahrişe neden olabilmektedir. Aynı zamanda bazı antibiyotiklere karşı da direnç göstermektedir. Hastanede bu şikayet nedeni ile yatan hastalarda ciltte aşırı kuruma, kızarıklık, irinli sivilceler göze çarpar. Nefes darlığı, yorgunluk, vücudun çeşitli noktalarında sebebi bilinmeyen ağrılar oluşum gösterebilir. İleri evrelerde hastalarda idrar yolu enfeksiyonlarına da neden olabilir.

Akciğer enfeksiyonu nedir? (genel giriş)
Akciğer enfeksiyonu denildiği zaman pnimoni ya da zatürre adı verilen diğer hastalıklar gelmektedir. Bu hastalıkla alt solunum yolu hastalıklarındandır. Akciğer enfeksiyonları da bazı hastalıklar gibi akut ya da kronik olarak ikiye ayrılmıştır. En fazla rastlanan enfeksiyonları zatürre ve bronşit olarak bilinir. Bakteriyel, viral ya da candida gibi sebeplere bağlı olarak oluşabilir ve enfeksiyonun çeşidine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Akciğerde meydana gelmiş olan enfeksiyonların ortak özellikleri nefes darlığı problemi, solunumda güçlükler yaşanması, solunumda hırıltı duyulması, kuru ya da balgamlı öksürükler görülür. Ne olursa olsun akciğer enfeksiyonları dikkate alınması gerekmektedir. Sağlık kuruluşlarında gerekli tetkikler ve testler yapıldıktan sonra doğru tedaviye başlanması gerekmektedir.

Akciğer enfeksiyonu belirtileri
Akciğer enfeksiyonuna neden olan çeşitli faktörler bulunmaktadır. İlk olarak bakteriyel enfeksiyonların belirtilerini ele alacağız. Bakteriyel kökenli vakalarda; akciğerlerde iltihaplanma, öksürük, balgam, nefes alıp verme problemleri, ateş, titreme, ağrı, yorgunluk hissi ve idrar yolu enfeksiyonları olarak kendisini göstermektedir. Bakteriyel enfeksiyonlarda çoğunlukla MRSA ismi verilen bir virüs nedeni ile oluşum göstermektedir. Bu virüsler cilt üzerinde tahriş oluşumuna, kızarıklıkları ve kuruluk oluşumuna neden olur. Diğer bir sebep virüslerin neden olduğu akciğer enfeksiyonlarıdır. Bu hastalıklarda da gözlemlenen özellikler arasında; öksürük, boğaz ağrısı, hafif seyreden ateşlenme ve burun akıntısı göze çarpar. Viral akciğer enfeksiyonlarında bazı hastalar üzerinde kulak ağrısının oluştuğu da gözlemlenmiştir. Mantarların neden olmuş olduğu akciğer enfeksiyonları da başka bir nedendir. Mantarlar zatürre ve grip gibi çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Bu hastalıkta da en sık görülen belirtiler, ateş, öksürük, boğaz ağrıları, burun akıntısı, soğuk algınlığı, kas ağrısı, yorgunluk, nefes darlığı ve fazla balgam üretimi kendisini gösterir.

 Akciğer enfeksiyonu nelere yol açar?
Akciğer enfeksiyonu isminden de anlaşılacağı gibi, akciğerlerde meydana gelen bazı enfeksiyonlara bağlı olarak gelişmektedir. Akciğerlerin enfeksiyon kapması ile birlikte hastaların akciğerinde ki işleyiş teklemeye başlar. Bronş adı verilen borucuklar bu iltihaplanmalara bağlı olarak nefes alıp vermeyi yani akciğerde oksijen dolaşımını yeteri miktarda gezdiremez. Buna bağlı olarak akciğerlerde hastalıklar oluşmaya başlayarak önce zatürre ve benzeri hastalıklara daha sonra ileri boyutlara gelir ise akciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Akciğer enfeksiyonu zatürre midir?
Akciğer enfeksiyonu ve zatürre alt solunum yolu enfeksiyonlarındandır ve aynı hastalık olarak isimlendirilirler. Fakat akciğerlerde enfeksiyon oluşmaya başlaması ile hemen zatürre olunmaz. Fakat bir sonra ki adımı zatürre olduğu doğrudur. Bu hastalık ilk aşamada önlenmez ve tedavi edilmez ise zatürre kaçınılmazdır.

Akciğer enfeksiyonuna ne iyi gelir?
Akciğer enfeksiyonu geçiren bir hastaysanız ilk olarak havanın nemli olmasına dikkat ediniz. Klimanın çalıştığı ortamlarda hava kurur ve bu da enfeksiyonun yok olmasına yardımcı olmamaktadır. Havanın nemli olduğu ortamlarda enfeksiyonun tedavi edilmesinde destek olduğu açıklanmıştır. Odanızı nemlendirecek bazı teknikler uygulayabilirsiniz. Diğer bir önlem ılık su ile banyo yapmaktır. Ilık suyunuzun içerisine biraz da mentol aromalı, okaliptüs gibi bektiler eklerseniz nefesinizin açılmasına yardımcı olduğunu göreceksiniz. Sıcak uygulamalarda balgamın azaltılmasına oldukça etkilidir. Bu sayede daha rahat olmanıza ve nefes alıp verirken daha iyi olmanıza yardımcı olur. Sigara tüketimini de azaltmanız önerilmektedir.

En azından enfeksiyondan vücudunuz arınana kadar sigara tüketimini bırakmalısınız. Sigara kullanımı balgam artırdığı için bu da balgam sorununun çözülmesinde oldukça güç bir hal alacaktır. Bu hastalıkta dinlenmekte oldukça etkilidir. Derin nefes almak kan dolaşımını güçlendirerek, akciğerlerde ki enfeksiyonların gelişimini önlemeye yarar ve bütün vücudun dinlenmesi için oldukça fayda sağlar. Kişi kendisini çok fazla yormamalı ve dinlenmeye özen göstermelidir. Ilık su içebilir. Bu sayede boğazların rahatlamasına ve balgamın azalmasına yardımcı olacaktır. Et suyu ve bitkisel çaylar gibi şeyler tüketilebilir. Sarımsak da enfeksiyon azaltacağı için yutularak ya da yiyeceklere katılarak tüketilebilir. Karanfil ve zencefil karışımı da bir başka yararlı bitkilerdir. Akciğer enfeksiyonlarında oldukça etkilidir.

Akciğer enfeksiyonu yoğun bakım
Akciğer enfeksiyonunun ilerlemesi halinde hasta yoğun bakıma alınarak hastalığın tedavisine hastane ortamında devam edilebilir. Akciğerlerin daha fazla mikrop kapmaması için ve sürekli gözlem altında tutulması için bu bakım uygun görülebilir.

Akciğer enfeksiyonu tedavisi
Akciğer enfeksiyonunun tedavisinde ilk olarak antibiyotik akla gelmektedir. Bakteriyel zatürre şeklinde gelişim göstermiş ise antibiyotik ile tedavi edilebilir. Bu arada hastalığa hangi bakteri türünün de neden olduğunu anlayabileceğimiz bir test yapılmalıdır. Tedavi sürecini buna göre şekillendirmek için oldukça önemli olacaktır. Bu antibiyotikler ile 3 gün içerisinde etkiler azalarak iyileşme görülmeye başlar. Fakat bu gerçekleşmez ise yeni tedavi türleri uygulanabilir. Diğer bir tedavi seçeneği ise anti viral ilaçlardır. Bu ilaçlarda çoğunlukla 1 hafta ile 3 hafta arasında değişkenlik gösterir. Akciğer enfeksiyonlarında ateş problemi ortaya çıktığı için ateş düşürücü ilaçlar kullanılması tavsiye edilir. Öksürüklerin şiddetinin azaltılması için de öksürük şurupları tavsiye edilecektir. Öksürükler oldukça şiddetli olduğu için hastanın rahatlaması ve göğüs bölgesinde ki baskıların azaltılması için uygulanır. Bunun dışında ve son olarak hastanın durumuna göre ya da 65 yaş üstünde olması durumunda hastaneye yatmaları önerilmektedir.

Yorum yapın