Ağız Mantarı Belirtileri

Ahmet

Ağız da oluşan mantarlara tıp alanında Candida Albicans olarak isimlendirmektedirler. Ağızda mantarları, ağızda oluşum gösteren enfeksiyonlar sonucunda meydana gelen deri hastalıkları grubunda yer alırlar. Ağız mantarları her yaşta insanda görülebilir. Ağzımızda bulunan bakterilerin dengesinin bozulması sonucunda ağız mantarı oluşum gösterir. İlk aşamalarda bakteri dengesinin bozulması ile küçük ülserler oluşmaya başlar ve daha sonra ağız mantarlarının temeli atılmış olur. Ağzın her bölgesinde ve hatta diş etlerinde dahi ağız mantarına rastlanması mümkündür. En önemli sebeplerinden birisi vücutta ki bağışıklık direncinin düşmesi ile bu mantar ve yaralar oluşum gösterir. Bazı kullanılan ilaçlarda ağızda ki yaşayan yararlı mantarları öldürebilir ve bakteri dengesini bozabilir. Bebeklerde yaşanan ağız mantarlarının nedeni ize annenin emzirmesi ile alakalıdır. Annenin meme uçlarında bulunan bakteriler bebeğin ağzında enfeksiyon oluşumuna neden olur.

Ağız mantarı nedir?
Ağız mantarları ağız içerisinde ki bakteri dengesinin bozulması ve çeşitli dış etkenlere bağlı olarak gelişen enfeksiyon temelli deri hastalığıdır. Ağzın içinde her bölgede oluşum gösterebilir. Ağız bakımı ağız mantarının önlenmesinde oldukça etkilidir. Diş protezi kullanan hastalar mutlaka geceleri protezlerini çıkartarak temizlemelidir. Diş telleri keza aynı şekilde sık sık temizlenmelidir. Ağızda bulunan teller, protezler yemek kalıntılarını tam olarak atamadığı için buralarda birikim göstererek bakteri oluşumuna buna bağlı olarak enfeksiyonun oluşmasına neden olmaktadır. Diş teli ve diş protezi gibi ağız ürünleri ağız için de yaralanmalara neden olabileceğinden dolayı bunlarda ağız mantarına sebebiyet verebilmektedir. Bir diğer neden antibiyotiklerdir. Antibiyotikler bilindiği gibi bakterileri yok edici özelliğe de sahiptir. Ağız içinde kullanıldığında ağız içinde ki yararlı bakterilerin ölümüne neden olacağı için enfeksiyona neden olur.

Antibiyotikler bakterileri öldürür fakat mantarları öldüremez. Bu da ağız mantarlarının çoğalmasına neden olur. Anti bakteriyel olarak satılan gargaralarda da aynı durum söz konusudur. Bağışıklık sistemi bilindiği üzere bizlerin sağlıklı kalmamızda en önemli görevi üstlenen işletim sistemimizdir. İşletim sistemimizin zayıflaması, güçsüz düşmesi birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Düzensiz beslenmek, düzensiz uykular, hastalıklar ve buna benzer milyonlarca neden vardır. Bağışıklık sisteminde zayıflama söz konusu olduğu zaman bakteri dengesi vücutta değişime uğrar ve ağız mantarlarına sebebiyet verebilir. Ağzın çok kuru olması da ağız mantarına sebebiyet verir. Tükürük salgısı yetersiz kalır ve mantarların oluşmasına neden olur. Antidepresan, antisikotik, kemoterapi gibi ilaçlar ağız kuruluğuna neden olur. Bunun dışında boyun ve baş bölgesine uygulanan radyasyon ya da sjögren tedavisi de ağız kuruluğuna ve buna bağlı ağız mantarına neden olabilmektedir. Sigara tüketimi de diğer nedenler arasındadır.

Ağız mantarı belirtileri
Klasik ağız mantarı belirtileri arasında dudak içinde, damaklarda, küçük dilde, diş etlerinde oluşum gösteren enfeksiyon temelli beyaz noktalar oluşumudur. Bu nokta beyazlıklar plak şeklini alır. Bu lekeler ağrısızdır fakat yemek yerken ağrı oluşabilir. Dudakların kenarlarında kanama, kuruma olabilir. Bazen de beyaz lekeler oluşmaz onun yerine kızarık lekeler olabilir.

Ağız mantarı bulaşıcı mıdır?
Ağız mantarları eğer ki ağız için kullanılan ürünler iki kişi tarafından kullanılmış ise bulaşıcılık taşıyabilir. Çünkü enfeksiyon temellidir ve bu diğer kişiye geçebilir. Aynı diş fırçası, aynı kaşık, çatak kullanımı bu tür durumlara zemin hazırlayabilir.

Ağız mantarına karbonat iyi gelir mi?
Ağız yaraları için karbonatın iyi geldiği bilinmektedir. Karbonat enfeksiyon önleyici özellik taşımaktadır. Bu nedenle karbonatlı su ile gargara yapılması önerilmektedir.

Ağız mantarı için bitkisel tedavi yöntemleri
Tuz ağız mantarları için yapılacak iyi bir tedavi yöntemidir. Tuzlu su ile yapılacak olan gargara ile mantarların yaşaması engellenmiş olur. Ağız da gargara yapıldıktan sonra ağız içinde parmaklar ile masaj yapılarak tuzlu su iyice yedirilebilir. Bu daha iyi etki oluşturabilir. Tuzlu suyu yutmamanız da gerekmektedir. Bunu unutmayınız. Diğer bir ev tedavisi yoğurttur. Probiyotik bakteri yani yararlı bakteri içerdiği bilinen yoğurt ağız enfeksiyonlarının engellenmesini sağlar. Çay ağacı yağı ise güçlü bir antifungal özellik taşımaktadır. Ağza uygulandıktan sonra tükürülerek ağız çalkalanmalıdır. Bunun dışında karbonat, elma sirkesi, tarçın, sarımsak, güvey otu ve zeytin yaprağı iyi gelmektedir.

Ağız mantarı tedavisi
Ağız mantarlarının birçoğu mantar önleyici olarak bilinen antifungal ilaçlar ile birlikte iyileşebilmektedir. Jel, krem ya da gargaralar şeklinde tedavi uygulanabilirken bunun dışında haplar ile de tedavi uygulanabilir. Krem şeklinde uygulanacak ilaçlar 1 hafta ile 2 hafta arasında tedavi süreci olur. Haplar günde bir kez tüketilir.

Ağız mantarları tedavisinde antibiyotik kullanımı pek önerilmemektedir. Fakat bazı durumlarda kullanımında mantarlar artış gösteriyor ise doktorunuza danışarak kullanımına son verebilirsiniz. Diğer önlem niteliğinde yapmanız gerekenler ise ağız mantarı olma riskinizi ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra ağzınızı yıkayıp, dişlerinizi fırçalamak, klorür içerikli olan diş macunlarını kullanmanız ve günde iki kez uygulamanız, protez dişlerin kullanımına dikkat ediniz her gün temizleyiniz ve gece yatmadan çıkartınız, sigara tüketiyorsanız diş sağlığınıza dikkat ediniz.

Yorum yapın