Arı Sokması Belirtileri

Ahmet

Genellikle yaz aylarında oldukça fazla yaşanan bir olaydır. Arı sokulması sonrasında alerjen etkiler oluşabilir. Bazı kişilerin arı sokmasına karışı alerjisi bulunabilir. Bu durumda arı soktuğu zaman en kısa zaman da teşhis edilerek sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Arı sokması normal bireylerde kabartı ve kaşıntı oluşturur ve kısa süre sonra bu ağrı ve acı geçer. Eğer ki alerjen bir etki yaratmış ise bu durumda hastanın her yerinde kabartılar oluşacaktır. Bu kabartılar kurdeşeni andırmaktadır.

Arı Sokması Nedir?
Yaz aylarında en fazla yabani sarı arılar bulunur. Bunun dışında bal arılarına da oldukça sık rastlanır. Arı sokması dediğimiz olay arının insan derisinin üzerinden iğnesini batırması ile gerçekleşir. Bu esnada kişinin beğeninde bir iğne batmasına benzer sızı ile ağrı hissi oluşacaktır. Bu bölgede bir yanma hissi de ardından gelebilir. Bu durumda elinizi yıkayabilirsiniz. Eğer ki alerjiniz yok ise korkulacak bir durumda yoktur. Arı sokması oldukça doğal bir durumdur. Kısa süre içinde acı dinmeye başlayacaktır ve biraz kaşıntı olması normaldir.

Arı Sokması Belirtileri
Arı sokmasında çeşitli derecelendirmeler bulunmaktadır. Genellikle arı sokmaları genellikle ikinci derece arı sokması kategorisine girmektedir. İkinci derecede ısırılmış olan bölgede acı bir yanma oluşur. Bunun devamında yanmalı bir ağrı olur. Isırılmış olan deride kırmızılık oluşurken, ısırılan bölgede hafif şişlik oluşması söz konusudur. Birincil derecede bir arı sokmasında ise aşırı derece kızarma olabilir. Bu bölgede deri reaksiyon vermeye başlar ve gittikçe kızarıklık artar. Şiddetli gelişen bir alerjik reaksiyon söz konusudur. Kurdeşeni andıran kabartılar görülür, nefes darlığı çekilebilir ve boğaz ve dilin şişmesi söz konusudur. Toplu arı ısırmalarında ise durum daha ciddileşebilir. Kişi kusma, mide bulantısı ve ateş yalarken bilinç kaybı yaşaması da muhtemeldir.

Arı Sokmasında Yapılacaklar
Arı soktuğu zaman hemen bir sabunlu su ile bölge iyice yıkanmalıdır. Bunun ardından bölgede oluşacak etkiler gözlemlenmelidir. Eğer ki çok anormal etkiler oluşur ise bu durumda bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Arı Sokması İlk Yardım
Eğer ki bir alerjik sorununuz yok ise ilk yardıma gerek yoktur. Mikrobu kırmak için sabunlu su ile iyice yıkayabilirsiniz. Bunun dışında derinin içinde arının iğnesi kalmıştır bu iğneyi çıkartmakta herhangi gelişebilecek bir komplikasyona karşı önlemdir. Çünkü arının iğnesinin ucunda bir zehir bezesi bulunmaktadır. Bu çıkartılmadığı zaman zehirli bir arı ise vücudunuza yayılacaktır.

Arı Sokması Kaşıntısına Ne İyi Gelir?
Arının sokmuş olduğu bölgeye bazik öz sürerseniz iyi gelecektir. Bunun dışında şişliğin inmesi içinde buz uygulayabilirsiniz. Eczanelerde kolayca bulabileceğiniz arı ve böcek ısırıklarına karşı losyonlar alarak bunları kullanabilirsiniz. Bunun dışında bölgeye soğuk su ya da buz koyarak bölgeyi rahatlatabilirsiniz.

Arı Sokması Nasıl Geçer?
Arı sokması birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçecektir. Fakat yine de uygulayabileceğiniz bazı ev yöntemleri vardır. Öncelikle arının iğnesinin deriden çıkartmakla başlayabilirsiniz. Daha sonra sabunlu su ile ya da dezenfekte edici bir losyon ile temizleyerek bölgeyi enfeksiyondan koruyabilirsiniz. Bunun devamında bölgede kızarıklık ve şişliğin oluşumunu engellemek için buz koymalısınız. Bu sayede hem acınızı dindirmiş olacaksınız hem de şişlik oluşumunu engelleyeceksiniz. En son yapabileceğiniz yöntem ise losyon kullanmaktır. Böcek ve arı ısırıklarına karşı iyi gelen losyonlardan alarak bölgeye sürdüğünüz zaman arının ısırmış olduğu bölgede ki acıyı dindirecektir. Arı ısırmasının etkileri de kısa süre içinde ortadan kaybolacaktır.

Arı Sokması Tedavisi
Arı soktuğu zaman aslında panik yapılacak bir şey yoktur. İlla ki hepimizi en az bir kere arı sokmuştur. Arı sokması durumunda uygulanabilecek tedavilerden birisi iğnenin çıkartılmasıdır. Isırılan kırmızı bölgede bir ısırık deliği bulunur bu bölgede siyah bir karartı olacaktır. Bu arının iğnesidir. Arılar soktuktan sonra iğneyi deride bırakırlar. Bu iğnede deriden çıkartılabilir. Cinsini bilmediğiniz arılar dışında bir arı tarafından sokulmanız durumunda da bu müdahaleyi yapmanız oldukça iyi olacaktır. Yoksa sarı arıların bir zararı olduğu saptanmamıştır. İğneyi bölgeden çıkartabilmek için tırnaklarınız ile iki yandan sıktırarak sivilce gibi çıkartabilirsiniz.  Arı ısırmasında paniklemenize gerek yoktur. Sabunlu su ile bölgeyi iyice yıkayarak dezenfekte ediniz. Enfeksiyonların oluşmasını sabun engellemiş olacaktır. Arı sokmasının yaşandığı bölgeye buz uygulanabilir. Buz sayesinde derinin şişmesi ve kızarması engellenmiş olacaktır. Bunun dışında bazı arı ve böcek ısırıklarına karşı iyi gelen losyonlar vardır. Bu losyonlar sürülerek bölgede ki acı, ağrı ve kızarıklık giderilebilir.

Yorum yapın