Adet Belirtileri

Ahmet

Adet Nedir: Adet ya da regl; kadınlarda, rahimin içerisindeki vajinaya doğru uzanan çıkıntısında, düzenli olarak meydana gelen mukoza dokusu ve kan değişimidir. İlk adet periyodu ve kanaması genelde 12 ila 15 yaş arasında meydana gelir. Fakat bu periyod bazen istenmeyen şekilde 8 yaşında da başlayabilir ve normal kabul edilir. Normal adet periyodu, genç kadınlarda, ilk günden son güne kadar 21 günden 45 güne kadardır. Yetişkinlerde ise ortalaması 28 gün olmakla beraber 21 günden 35 güne kadardır. Adet kanaması genelde 2 ila 7 gün arasında meydana gelmektedir. Adet dönemi, menopozdan sonra yani 45 ila 55 yaşları arasında sonra erer. Adet dönemi, hamilelikte durur ve genel olarak gebeliğin ilk aylarında meydana gelmez.

Kadınların yüzde 80’den fazlası adet döneminden önce yaygın olarak bir takım belirtiler ve semptomlar yaşadıklarını bildirmişlerdir. Bunlar; akne, dokunur dokunmaz ağrı yapan göğüs, göğüslerde şişkinlik, yorgun ve halsiz hissetme, huzursuzluk ve ani mod değişikleri gibi belirtilerdir.

Adet Döneminde Vücutta Meydana Gelen Değişimler
Adet döneminin yarısında, kadınlık hormonu olan ve kadın vücudunda her şeyin sebebi olarak gösterilen “Östrojen” artmaya başlar. Östrojen; kadınlarda, özellikle kemiklerin sertleşmesinde, sağlamlaşmasında ve sağlıklı yaşam sürdürmelerinde önemli bir rol oynar. Ayrıca rahim ağzının gelişmesini ve daha da incelmesini sağlayarak sağlıklı bir yapıya kavuşmasını sağlar.

  • 1. Gün : Adetin ilk günü, hormon seviyelerinin düştüğü bir dönemden sonra başlar. Bunun sinyali kanama ve rahim ağzı dokularındaki değişimdir. Kanama ortalama 5 gün devam eder.
  • İlk 7 günlük periyod : Kanama durur. Bu durumla alakalı olarak, yumurtalıklardaki folikül denen madde artar. Her folikül bir yumurtaya içerir.
  • 7 gün ila 14 gün arası : Foliküller gelişmeye ve olgunlaşmaya devam ederler. Rahim ağzı incelmeye başlar ve doğurganlığı başlatmak için içine yumurta beklemeye başlar.
  • 14 günden sonra :    Hormonlar, olgun foliküllerin patlamasına sebep olur ve bu sayede yumurtalıktan yumurtalar açığa çıkar. Bu sürece yumurtlama denir.
  • Dönem bittikten sonra : Yumurtalar falopi tüpünden rahime doğru hareket ederler. Eğer, yumurtalarla beraber bir sperm yapısı mevcutsa, döllenmiş yumurta falopi tüpünün içine girer ve rahime tutunur.

Adet Belirtileri
Adet döneminde kadınlar, genellikle bazı sıkıntılarla baş ederler. Bu sıkıntılar, adet dönemiyle beraber salgılanan hormonlardan ve bunların düzeylerinin sürekli değişiminden meydana gelmektedir. Adet döneminden önce genelde bazı belirtiler ortaya çıkar. Ve bu belirtilerden sonra kadın genelde adet dönemine girmiş olur. Bu belirtiler :

  • Aşırı duygusallık
  • Vücutta halsizlik hissi
  • Ani değişen duygu durum
  • Aşırı hassaslık
  • Sinirlilik hali
  • Cinsel isteğin artması
  • Karında, kol ve bacaklarda şişkinlik oluşması
  • Göğüslerde şişkinlik oluşması
  • Vücudun sıvı toplaması
  • İştah artışı
  • Ateş ve soğuk olarak terlemek

Gibi belirtiler kadınlarda genelde adet döneminden önce sık karşılaşılır. Adet döneminde görülen belirtiler ise biraz farklıdır. Adet dönemi başladığında ortalama 5 gün kanama meydana gelir. Bulantı, kusma, baş dönmesi, ishal, kabızlık, karın şişliği gibi sorunlar da kanamaya eşlik edebilir. Bazı kadınlarda bu belirtiler çok şiddetli hissedilirken, bazı kadınlarda ise çok hafif kanama dışında pek bir belirti yoktur. Bu durum vücudun hormonlara karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır.

Kadınlardaki adet dönemi süresi ortalama olarak 21 ila 25 gün arasındadır. Kadınlar adet döneminde, vajinanın yapısı nedeniyle çok şiddetli ağrılar, kramplar ve kasılmalar yaşayabilirler.

Adet Dönemi Ağrıları
Adet döneminde kadınlarda meydana gelen adet dönemi ağrıları, rahimdeki baskıların artması ve rahimin daha da gerilmesi sonucu meydana gelirler. Bu ağrılar çoğunlukla karında meydana gelmekte olup, bazen sırtta ve alt karında da meydana gelebilirler. Bu adet ağrılarının etkilerini biraz hafifletmek için çoğu kadının uyguladığı, yaygın bir takım yöntemler mevcuttur :

  • Aspirin veya aspirin türü ağrı kesiciler alınabilir ( kanama veya ağrı başlar başlamaz alınmalıdırlar)
  • Alt kısma ısıtılmış sıcak su torbası veya yastık yerleştirilebilir. Bazen sıcak bir duş almak da iyi olabilir.
  • Kafein ve tuz içeren gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Sigara ve alkol gibi ağrı tetikleyen uyarıcılardan uzak durulmalıdır.
  • Sırt ya da karın bölgesine masaj, anlık olarak kramp ve ağrılara iyi gelmektedir.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak da adet dönemi için son derece yarar sağlayıcıdır

Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?
Kadınlarda adet dönemi genelde 25 ila 35 gün arasında meydana gelmelidir. Her kadında bu döngü değişiklik göstermekle beraber bu sürelerden daha uzun süre ya da daha az bir süre adet gören kadınların çoğunda bazı hormonal bozukluklar/dengesizlikler meydana gelmiştir. Eğer adet döneminiz düzenli değil ise ve adet dönemi süreleriniz ortalamadan az ya da fazla ise, mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanızda büyük yarar var. Adet dönemleri ve hormonal hastalıkları, doktor kontrolü olmadan tedavi etmeye çalışmak ve başkalarından alınan duyumlar vasıtasıyla ilaç kullanmak genellikle bozuklukların daha da ilerlemesine sebep olmaktadır. Bu yüzden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Adet Döneminde Meydana Gelen Problemler
Adet dönemi, her dönem sabit bir frekans ve sıklıkta olmalıdır. Hassas bir dönem olmasına rağmen, herhangi bir dalgalanma ve değişiklik söz konusu olamaz. Eğer adet döneminiz, önce 29 gün, daha sonra 34 gün, sonraki ay da 28 gün sürüyorsa, hormonlarınızda düzensiz bazı iniş çıkışlar var demektir.

Eğer adet döngünüz sürekli olarak 25 günden daha az ise, sizde luteal faz defekti adı verilen yumurtlama bozukluğu var demektir. Bu durum yumurtlama döneminin ikinci yarısından sonra oluşmaktadır. Bu durum sıklıkla östrojen dominasyonundan kaynaklanan hormonal bir dengesizliktir.

Eğer adet döngünüz 35 günden uzun ise, amenore veya polikistik over adı verilen hormon kaynaklı hastalıklardan müzdarip olabilirsiniz ve malesef çoğu kadın bu hastalıklardan haberdar değildir. Bu sorunlara bir çok durum neden olabilir. Stres, troid sorunları, diyabet, antidepresan kullanımı, düşük ya da dış gebelik, aşırı kilo alma ve verme vb. Bu durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurup, detaylı muayene olmanız en sağlıklı yoldur.

Adet Dönemi Hesaplama
Önceki adet dönemiyle sonraki adet dönemi arasında geçen sürenin hesaplanması, her ay yaşanan rutin durumun belirlenmesi için gereklidir. Referans alınması gereken döngü süresi, 21 ila 35 gün arasındadır. Genellikle 28 gün olarak bilinen bu döngü, çoğu kadında 21 ila 35 gün arasında olduğu takdirde normal kabul edilebilir. Adet döneminin her dönem sabit olması, bu hesaplamaların doğru ve yerinde olması için çok önemlidir. 2 adet dönemi arasında geçen gün sayısı, bu hesaplama da çok önemlidir. Bu sayı tespit edilerek, diğer adet dönemleri doğru olarak hesaplanabilir.

Yorum yapın