Soğuk Havale Belirtileri

Ahmet

Soğuk Havale Belirtileri: Beyinin gördüğü işlevlere rağmen herhangi bir olumsuzluk ile havale geçirme ortaya çıkabilir. Zaten bebeklerde ve küçük yaşta çocuklarda tanımlanması oldukça güçtür. Her yaş grubunda havale belirtileri farklı görülmektedir. Yeni doğan bebek ile süt emmekte olan bebekte bile fark edebildiği gibi okul çağında ki çocuklarda da farklı bir belirti gösterecektir. Yaş büyüdükçe beyinde ki işlevsel olgularda artmaya başlar. Yeni aktifleşen bölgelerde yeni havale nedenleri oluşur.

Örnek vermek gerekir ise yeni doğan bebeklerin ayaklarını bisiklet çevirir gibi çevirmesi ya da ayaklarını kırpınır tarzda hareket ettirmesi havale geçirme belirtisi olabilir. Fakat biraz büyük bir bebekte ya da ileri yaşta bir çocukta bu belirtiler görülmeyecektir. Diğer bir örnek ise çocuğun görüşünün aniden kaybolmasıdır. Bu belirti çocuklarda görülür. Burada ki havalenin görme bozukluğuna yol açması çocuğun görme duyularının etkilenmesin dendir. Yine görme duyularında bir işlev etkileniyor ise çocuk olmayan şeyler görerek hayal kurabilir. Havale döneminde sayıklama oldukça sık görülür ve kişinin geçmişte yaşadığı bir olayı sayıkladığı ya da bilinç altındakorkuya neden olayı anlattığı da rastlanır.

Soğuk Havale Nedir?
Soğuk havalelerde ailelerin fark etmesi biraz güçleşmektedir. Bunun nedeni ateşli bir belirti olmamasındandır. Ateşli belirti olmadığı için zaten soğuk havale adını almaktadır.

Soğuk havale kalıcı sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir. Uzmanların yapmış olduğu açıklamaya göre beyin de kontrol edilemeyen anormal ve istemsiz elektrik boşalımı, el, kol, yüz gibi vücudun belli bölgelerinde istemsiz ve bilinç dışı kasılmaların ve gevşemelerin yaşanması söz konusudur.

Bu olaya tıpta konvülziyon adı verilirken halk arasında ki adı ise havaledir. Havale geçirmekte olan çocuklarda bilinç kaybı yaşanır, vücut üyelerinin tümünde ve ya bir kısmı kasılmak yaşanacaktır ya da gevşemeler gözlemlenecektir. Bunun dışında gözler tek bir noktaya bakmaya başlar ve ağızdan köpük gelmesi de görülebilir.

Bu belirtilerin hepsi her zaman aynı anda oluşmamaktadır. Havale geçirme belirtisi tek kasılma ve gevşeme şeklinde de olabilir. Bazı soğuk havale geçirme durumunda garip sesler çıkartma, dalgınlık ve gülme de görülebilecek diğer belirtilerdendir. Havale sırasında kişi dışkı ya da idrarını tutamayabilir. Olay sonrasında çocuk durumu muhtemelen hatırlamaz. Bu tür havale türleri epilepsi yani sara olarak da bilinmektedir. Soğuk havaleler çocuklarda birkaç saniye sürebileceği gibi daha uzun sürede devam edebilir. 30 dakika kadar sürebilen nöbetler halinde de olabilir. Soğuk havalelerde oksijensiz kalındığı için hastanın beyin dokuları zarar görebilir.

Soğuk Havale Belirtileri
Soğuk havalede ateş belirtisi olmamakta fakat çocuklarda biinç kaybı, vücutta istemsiz hereketler görülmektedir. İstemsiz hareketler de kasılma ya da gevşemelerde olabilir. Kişi soğuk havale geçirirken hastanın gözlerinde kayma ya da belli bir noktaya odaklanma, ağızdan köpükler çıkması soğuk havalenin en belirgin gözlemlenen belirtilerindendir. Bu soğuk havale belirtileri her zaman aynı zamanda olmaz. Kişinin hangi beyin fonksiyonları dürtülüyor ise ona bağlı gelişir. Hasta tuhaf seslerde çıartabilirken istemsizce gülme ya da ağlama dürtüsüne de kapılabilir. Havale sırasında çocuğun, bebeğin ya da yetişkinin kaslarını kontrol edememesinden kaynaklı idrar ve dışkı tutamama sorunu ile karşılaşılabilir.

Soğuk Havale Kaç Derecede Olur?
Soğuk havale geçiren hastalarda adından da anlaşılacağı gibi ateşli bir belirtisi yoktur. Dışa vuran bir ateşlenme söz konusu değildir. Bu nedenle özellikle bebeklerde ve çocuklarda yaşanan havalelerde ebeveynler tarafından anlaşılamayan bir durumdur. Ateş dışında diğer belirtiler iyi bilinmelidir ve bu belirtiler doğrultusunda hareket edilmelidir.

Yetişkinlerde Soğuk Havale
Bakteriyel ve viral menenjit, viral ensefalit, beyin apsesi, mikroplazma gibi benzeri beyin yapısında meydana gelebilen hastalıklar neticesinde gelişebilir. Anomaliler, B 6 vitamini eksiklikleri, hipoglisemi gibi yine beyni etkileyecek olan hususlar sonucunda beyin hasarları ile meydana gelir. Yetişkin kişilerde de soğuk havalelerde ateş belirtisi bulunmamaktadır.

Yetişkinlerde ayrı  çocuklarda ve bebeklerde ayrı yaşanan belirtiler söz konusudur. Daha önce de değinildiği gibi bu belirtilerin farklılaşma nedenleri tamamen beyin yapılarının zamanla değişip yeni işlevler kazanmasındandır. Soğuk havale geçiren yetişkinlerde bilinç kaybı, bayılma, titreme, yere düşme, nefessiz kalma gibi kontolsüz ve istemsiz gerçekleşen titremeler ile beraberinde gelmektedir. Kriz geçiren hastanın sonrasında uzun süreli bir baygınlık geçirmesi söz konusudur ve ayıldığı zaman o anı hatırlamamaları olasıdır.

Soğuk Havale Tedavisi
Havale tedavilerinde en önemli tedavi şekli bu soğuk havalenin nedenin araştırılmasıdır. Bu havaleyi tetikleyen unsurun araştırılıp nedeni bulunması önemlidir. Öncelikle bu neden tedavi edilmelidir. Çocuklarda yaşanan bir havale sorunu söz konusu ise hasta direkt olarak hastaneye götürülmelidir ve ilk tedavisi uygulanmalıdır. Hastaneye götürülen soğuk havale hastasının nöbeti durdurulur. Hastayı etkileyen ilaçlar bulunuyor ise bu ilaçlardan uzak durulması gerekir.

Bu ilaçlar genellikle penisilin, antibiyotik türden ilaçlardır. Bazen havale nedenleri yoğun ışığa maruz kalma, çok yakın mesafeden telavizyon izleme, atari gibi ya da telefonları çok sık kullanmaktan da kaynaklanabilir. Hasta sürekli olarak beyin yoracağı için hastanın beyni yorularak belli tepkilere ve sonucunda nöbetlere neden olması olasıdır. Bu tür nedenlere bağlı gelişen bir havale söz konusu ise hasta ya da hastanın yakınları bu unsurları uzaklaştırmalı ve yok etmelidir. Fakat bu nöbetler sara şeklinde ise ve tekrarlıyor ise bunun için sara tedavisi oluşturulmalıdır. Bunun dışında hastanın soğuk havale geçirmesini önleyecek ilaçlar kullanılarak hastalığın önlenmesi ya da geciktirilmesi sağlanabilir.

Yorum yapın