Kulak zarı dediğimiz yapı kulağa gelen ses dalgalarının titreşimlerini beyne ileten bir kulak içi yapısıdır. Kulak zarı bazı sebeplere bağlı olarak zarar görebilir. Kulak zarının delinmesi halinde bazen duyma kayıplarına neden olabilir. Kulak zarınız delindiği zaman en belirgin özellik kulak içinde ağrı oluşmasıdır.
Bu ağrının oranı kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Gün içinde ağrının seyri değişebilir. Ağrı kaybolmaya başladığı zaman da kulak içinden su, iltihap ya da kan akabilir. Bu durumlarda kısmi ya da devamlı ses kayıpları yaşanabilir. Zarın yırtılması çok geniş ve hasar fazla ise bu durumda kişinin başı dönebilir ve yüzde hissizlik oluşabilir.
Kulak Zarı Delinmesi Nedir?
Kulak zarı, kulak kanallarının içerisinde yer alan dış kulak yolu ve orta kulağı birbirinden ayırmaya yarayan ince dokulu yapıdır. Kulak zarında ki delinme, kulağa darbe gelmesi, yabancı bir cismin sokulması, kafa kemiklerinde ki kırıklar, basınç gibi nedenlerden dolayı kulak zarı delinmeleri meydana gelebilir.
Zararlı sıvıların kulak içine kaçması da kulak zarı delinmesine neden olabilir. Kulak iltihaplanmaları gibi durumlarda da bu problem oluşmaktadır. Kulak zarında ki delinmenin yapısı büyük ya da geniş ise duyma yetisine zarar verebilir. Kulağa gelen ciddi darbeler, orta kulak kemiklerinde ki ayrılmalar işitme yetisine zarar verir. İç kulak zedelenmeleri yaşanmış ise, orta kulak iltihaplanması görülmüş ise zarın zarar görmesi daha olası bir durumdur. Bu durumların tedavisi gerçekleştirilmez ise kişi kalıcı işitme sorunu yaşar.
Kulak Zarı Delinmesi Belirtileri
Kulak zarının delinmesi ya da yırtılması gibi durumlarda, işitme kaybı, kulak içinde uğultu, kulakta çınlama, kulak içinden akıntı, baş dönmesi başlıca şikayetlerdendir. Baş dönmesinin nedeni ise kulak denge merkezidir ve kulak zarının zarar görmesi kişinin dengesini bozar. Hastalar kulak zarı delinmesini fark etmeyip ya da kulakta ki yaşanan belirtileri dikkate almaz ise bu sorunlar yıllarca devam eder.
Akıntı yıllarda südremekteyse ve kulak korunmaz ise ciddi problemlerin kapıda beklediği kaçınılmaz bir gerçektir. Kulak zarı delinmelerinde kendi kendisine iyileşme de görülür. Fakat riske atmamak gerekir ve iltihaplanma geçmez ise bölgede büyük sorunlara neden olabilir. Bu yüzden doktora başvurulup en azından iltihabın dağıtılması sağlanabilir. KBB doktoruna gidilerek gerekli işitme testleri yaptırmanız önerilmektedir.
Kulak Zarı Delinmesi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Kulak zarı delinmelerin de akıntı, su, iltihap gibi oluşumlar görülür. Kulak delinmesinin bu belirtilerini ortadan kaldırmak için sarımsak kullanılabilir. Bir yarım sarımsak kesilerek kulağa kulaklık gibi koyulur. Sarımsak çok fazla içeri sokulmamalıdır. Bu sayede iltihaplanmanın etkisini azaltabilirsiniz. Bunun dışında deniz suyu ile kulak temizlenebilir.
Kulak Zarı Deliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kulak önemli bir organdır. Diğer organlar ile de yakın ilişkisi olan bir organdır. Örnek vermek gerekir ise yüz sinirleri kulak içinden geçmektedir. Beyine giden bazı sinirler ve vücudun denge noktası da kulaktır. Beyin hasarları ilk önce kulağı etkiler mesela. Bu sebepten dolayı kulak zarının delinmesi çok şiddet verici etkiler göstermeyebilir ama etkileri zaman içinde büyük olabilir.
Kulak zarı delinmesi tedavi edilmediği zaman sadece kişi işitme duyusunu kaybetmez. Baş dönmesi, yüz felci, menenjit, beyin apsesi gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Kulak zarının delik olduğu kişilerde çoğu kez kulağı koruma ihtiyacı duymaz bu sorunda ilerlemiş olan sorunun tedavi edilmesini güçleştirir. Eğer ki çok ileri dönemlerde tedaviye başlanmış ise sadece kulak akıntısı sorunu ortadan kalkarken işitme sorunu artık çözülemeyecek boyuta gelmiştir. Ya da daha ciddi tedavilere yer verilir.
Kulak Zarı Delinmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak zarı delinmelerinde tedavi süreci genellikle 2 hafta ile 1 ay arasındadır. Bu dönemde kulak zarı kendi kendisine iyileşme gösterebilir. Kulak zarı delinmelerinde hastaya çoğunlukla ilaç tedavi uygulanabilirken yama denilen kulak zarı operasyonları da uygulanabilir. Kulak içi akıntılar ilaçlar ile durdurulabilir. Kulak içinde ki delinmiş bölgeye birkaç kez yama uygulaması yapılabilir. Eğer ki delik hala kapanmamış ise o zaman cerrahi müdahale gerektirmektedir.
Kulak zarı delinmesi için çeşitli operasyonlar bulunur. Bu bütün uygulama çeşitleri deliğin bir zar yapısı ile kapatılması ile gerçekleşir. Timpanoplasti şeklinde bilinen bu cerrahi müdahalede deliğin kapanması ve duyu kaybının iyileştirilmesi için büyük başarılar elde edilmiştir. İşitme kaybı fazla ise orta kulakta bulunan kemiklerin tedavisi ya da orta kulak iltihaplarının tedavisi gerekebilir. Zar delinmesi tedavisinde banyo yaparken ya da yüzerken kulak su görmemelidir. Bunun nedeni kulak içinde ki enfeksiyonların oluşmasını engellemektir. Bu yüzden banyo yaparken ya da yüzerken kulakçık takılması gerekir.