Kist Patlaması Belirtileri

Ahmet

Kist kavramının anlamının ne olduğunu bilmek bize kist patlamasının ne anlama geldiği daha iyi anlatacaktır. Kist, içinde sıvı ya da iltihap bulunduran genellikle hemi sıvı şekilde vücutta keseler halinde bulunan (küçük ya da büyük) bir çok hastalığa yol açabilen bir durumdur.

Kistin ise birçok türünün olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla iyi ve kötü huylu olan kistlerden bahsedebiliriz. Günümüzde kist patlaması oldukça sık olarak rastlanılan bir durum olmaktadır. Bunun sebebi tam bilinmemekle birlikte genellikle neden olarak sağlıksız beslenme ve vücudun bazı hastalıklarda verdiği tepkiler gösterilmektedir. Bir kişinin kiste sahip olması oldukça normal olarak karşılaşılan bir durum olmaktadır.

Kistlerin bazıları oldukça fazla belirti verirken bazıları ise hiç belirti vermez ve zarar vermezler. Dolayısıyla kistin nerede olduğu ve gelişiminin ne yönde olduğunu( iyi huylu& kötü huylu) bilmek oldukça önemli olmaktadır.

Kistin yaygın olarak görülen nedenlerine bakıldığına ise; kişinin hormonsal olarak dengesizlik yaşaması, vücutta sıvı geçen kanallarda tıkanıklar yaşanması , bazı genetik hastalıkların olması yada  kalıtımsal olarak kistin aktarılmış olması,bazı enfeksiyonların kist oluşumuna neden olması, anne karnındaki bebekte olabilecek olan organ gelişimdeki kistler, bazı parazitlerin yol açtığı kistler, hücre deformasyonu sonrası oluşan kistler, kaza sonrası yada travmalardan sonra oluşan kistler ve tümör nedeniyle oluşan kistleri görebilmekteyiz. BU durumdaki hastaların aniden ya da belli bir süreç içinde belli aralıklarla kist patlamaları yaşamaları oldukça tehlikeli durumlara da neden olabilmektedir.

Kist Türleri ve Kist Patlamalarının Yaşanabileceği Organlar
Pankreas Kistleri: hastalar genellikle başka hastalık için doktora başvurduktan sonra öğrenirler. Belirtilerine bakıldığında ise bulantı, kusma ve karın ağrısı görülmektedir.

Çikolata kisti: Çikolata kisti denilmesinin sebebi renginin çikolatayı andırmasından kaynaklanmaktadır ve yumurtalıklarda görülen bir kist çeşididir.

Dermoid kisti: yumurtalık kistlerinin bir türü olmaktadır.

Polikistik böbrek hastalığı: Böbreklerde kist oluşması sonucu oluşan ve genetik kaynaklı olan bir hastalık olmaktadır.

Yağ kistleri: Deri yüzeyinde yağ birikmesinden kaynaklı olarak oluşan kistlerdir.

Memede oluşan kistler: İyi huylu kistlerdir ve yaygın olarak görülmektedir.

Karaciğer kistleri: İyi huylu olarak bilinen kistlerdendir.

Beyinde oluşan kistler: Kötü huylu olan kistler arasında incelenmektedir ve genellikle kansere yol açmaktadırlar.

Kist Patlaması Belirtileri
Bazı kistlerde belirti gözlemlenmezken , bazı kistlerde oldukça ağır belirtiler gözlemlenmektedir. Örneğin over kistlerinin bazılarında her adette ya da bazı adet dönemlerinde kist patlaması meydana gelse de bu durum genellikle ciddi bir duruma yol açmamaktadır.

Pankreas kistlerinde bahsettiğimiz gibi bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi şikayetler gözlemlenmektedir.

Genel olarak kist patlamaları ağrı, sancı, gözde kararma , baygınlık ve bazı durumlarda şok durumunu meydana getirebilmektedir.

Kist patlamalarında da diğer hastalıklarda olduğu gibi belirti benzerlikleri görülebilmektedir. Dolayısıyla belirtilerin geniş çaplı olarak araştırılması gerekmektedir.

Kist patlaması ağrı yapar mı?
Kist patlamasının büyüklüğü ve  nerede olduğu oldukça önemli olan durumlar olmaktadır. Çünkü bazı kist çeşitlerinde ağrı ve sancı görülürken bazı kist çeşitlerinde ağrı ve sancı görülmemektedir. Büyük çaplı olan kistlerde oldukça fazla ağrı görülmektedir ve cerrahi müdahale gerektiren çeşitler olmaktadır.

Kist Patlaması Tedavisi
Kist patlaması tedavisinde eğer oldukça fazla ağrı ve sancı olduğu süreçlerde genellikle cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Özellikle çapı büyümüş olan yumurtalık kistlerinde kistin alınması şart olmaktadır. Bunun nedeni ise kistin daha sonraki süreçlerde hamileliğe engel olabilecek olmasıdır.

Kist patlamaları iyi huylu ya da kötü huylu olmak üzere değerlendirilse de mutlaka doktor kontrolü isteyen durumlar olmaktadır.

Yorum yapın