Keratokonus Belirtileri

Ahmet

Keratokonus belirtilerinde gözde sürekli akıntı ve kaşıntı söz konusudur. Göz irritasyonu olarak bilinen durum yaşanır. Devamlı olarak miyop ve astigmatın ilerlemesi, gözlük takılmasına rağmen net görülememesi, ışık olmasına görüşün net olmaması, göz karmaşıklığı kendisini gösterir. Bu belirtiler keratokus riskinin fazla olduğu habercisidir. Bu tür belirtiler yaşandığı zaman uzman bir göz doktoruna danışmak yararlı olacaktır. Keratokonus hastalığında erken tanı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. İleride ciddi görme sorunlarına neden olabilir.

Keratokonus Nedir?
Keratokonus, gözde ki korneanın, astigmat ve miyop ile beraber incelmesi ve sivrilmesi ile birlikte görülmeye başlayan hastalıktır. Bu hastalık çoğunlukla ergenlik döneminde görülmeye başlanır. 20 – 40 yaş arasında ilerleme yaşanır ve 40 yaş sonrasında durma noktası yaşar. Hastalık tedavi edilmez ise korneo nakli gerektiren görme problemleri ortaya çıkar.

Gözde ki korneoda ovalleşme ya da sivrilme söz konusu ise bu hastalığın göstergesidir. Göz sıkça ovalanıp, oynandığı zaman göz alerjileri gelişmeye başlar. Çocukluk dönemlerinde yaşanan keratokonus hastalığı genellikle hava kirliliğinden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Keratokunusun oluşumunda kalıtsallık da önemli bir etkendir. Ailede bu hastalığa sahip birisi var ise daha dikkatli olunması gerekmektedir. Göz kaşıntıları, sert lenslerin kullanımı hastalığın ilerlemesine zemin hazırlamaktadır. Göz hassas bir doku olduğu için bakımına da özen göstermek gerekmektedir.

Keratakonus Belirtileri
Türkiye sıcak ve alerjenlere karşı müsait bir ülke olduğu için keratokonusun görülme olasılığı yüksektir. Özellikle Akdeniz’e kıyısı olan ve Akdeniz ülkelerinde keratokonus hastalığı daha sık görülmektedir. İlk başlarda bu hastalığın görme duyusunda bir etkisi oluşmamaktadır. Hastalarda ilk evrelerde her renk aynı parlaklık ve canlılıkta görülemez.

Keratakonus ilerleme gösterdikçe görme duyularında zayıflamalar yaşanacaktır. Özellikle hasta araba kullanırken ilerideki nesneleri tam olarak ayırt edemeyebilir. Bu da olumsuz bir durumun meydana gelmesine neden olabilir. Televizyon izlerken, alt yazılar kayarken de görme sorunlarından yakınmalar meydana gelecektir. Bu tür hastalarda tedavi sürecine başlanmaz ve hastalık ilerleme gösterir ise görme duyuları yavaş yavaş kaybolmaya başlayacaktır. Tam anlamıyla bir körlük olasa da görme oranında %95 oranına kayıp söz konusu olur. Keratakonus rahatsızlığı bulunan hastalarda göz ile el teması kaçınılması gereken bir durumdur.

Keratakonus Körlüğe Sebep Olur Mu?
Keratakonus ilk evrelerde pek körlük belirtisi göstermese de tedavi edilmedikçe hastalık ilerler ve %95 oranına varan görme kayıpları yaşanır. Tam anlamı ile körlük yaşanmasa da kısmi körlük söz konusudur.

Keratakonus Ameliyatı Sonrası
Keratakonus ameliyatı olan hastalar 2 gün kadar bir süre zarfında göz ve baş ağrısı gibi şikayetlere sahip olacaklardır. Bu ameliyat sonrasında ki şikayetler oldukça normal bir durumdur. Göze anestezi uygulanacağı için bu işlemin etkisi geçmeye başladıkça işlemden kaynaklık gözde batma, yanma gibi kısa süreli bir etki yaşanacaktır. Bu kişiden kişiye değişsede kızarma, göz kapaklarında şişmeler ve görme de fluluk hissi de yaşanabilir. Bu şikayetlerin ortadan kaldırılması için eve çıkıldıktan sonra gözle loş ışık altında dinlendirilmesi gerekir.

Göz kapalı halde tutulurken soğuk kompresde uygulayabilirsiniz. Ameliyat gerçekleştirildikten birkaç gün sonra muayeneye gidilir. Bu muayene sırasında göze takılmış olan kontak lens çıkartılır ve bu sayede gözde ki batma ve ağrı hislerinde azalmalar meydana gelir. Hastalık ameliyat sonrasında ilerleme göstermeyecektir ve kornea dokusunda incelmeler yaşanmakyacaktır. Sadece iyileşme sürecinde gözün alışma süreci yaşanmaktadır. Bu süreçte göz batmaları ya da göz kaşıntıları yaşanması olasıdır. Ameliyat sonrasında bir süre daha gözünüze toz, duman türü zarar verici maddelerin kaçmasını engellemelisiniz. Gözünüze sert bir hareket uygulamamalısınız.

Keratakonus Lensleri Hakkında Bilgi
Cleatkone hybris lensleri genellikle bu hastalık için en önerilen lens türlerindendir. Çünkü yumuşak bir dokuya sahip oldukları için gözü tahriş etmez ve rahat olmasını sağlar. Keratakonusun korneanın hangi bölgesinde oluşur ise oluşsun optik görmenin yeri merkezdir. Bu sayede görüş kalitesi artmış olur. Bu lensler gün içerisinde kolay bir kullanıma sahiptir. Oksijen geçirgenliği yüksek olan bir yapısı vardır ve gözü rahatsız etmez, batmaz ya da acıtmaz. Lensler sayesinde istenilen spor yapılabilir, bunun için bir engel yoktur. Bu lens yapıları yumuşak olduğu için düşmezler.

Keratakonus Tedavisi
Keratokonusun ilerlemesinin durdurulması için çapraz bağıntı yöntemi sayesinde tedavi yöntemleri olduğu belirtilmektedir. Bazı uzman kişiler tarafından belirtilenlere göre; bu tedavinin hastalara uygulanması için korneo kalınlığının 400 mikrodan daha az olması gerektiğidir. Bunun için gerekli yöntemler sayesinde hastanın tedaviye uygun olup olmasığına karar verilir. Gerekli testler yapılarak korneo kalınlığı ölçülür. Hastalığın erken fark edilmesi kritik bir durumdur. Bazı hastalıklar korneo nakline kadar ilerleme gösterebilir.

Erken teşhis ile bu sorunlar önlenmiş olacaktır. Bu yöntem Türkiye’de yeni yeni kullanılmaya başlanmıştır ve 1500 kadar hasta üzerinde olumlu sonuçlar alınmıştır. Keratakonus hastlarının görme yetisinin artırılması için kontak lensler, halka yöntemi, topografik lazer tedavileri uygulanmaktadır. Kontak lens günümüz dünyasında oldukça sık kullanılan tedavi yöntemidir. Sert yapıda oldukları için kullanım zorluğu sorunu ortaya çıkar. Bunun yerine daha yumuşak dokulara sahip, gözü yormayan lensler önerilmektedir.

Yorum yapın